Cum deblocăm potențialul ascuns

0
898
laitman

Beneficiile enorme de a trăi într-o manieră reciproc avantajoasă

Așa cum omenirea a evoluat într-o lume globală, integrală, în care fiecare individ sau națiune este interconectat și depindem unii de alții, chiar și pentru necesitățile absolute, această nouă lume ne dictează să adoptăm o abordare de garanție reciprocă.

La prima vedere, garanția reciprocă poate părea o noțiune naivă, impracticabilă în viața reală. Cu toate acestea, punerea în aplicare a abordării garantării reciproce, are implicații foarte reale în societate și în economie. Mai jos, vom nota trei dintre cele mai evidente implicații: un climat social pozitiv, excedente în creștere, precum și costuri de trai diminuate.

  1. 1. Un climat social pozitiv: Cineva foarte implicat în valorile sociale pozitive, va crea o atmosferă pozitivă, care este obligatorie pentru orice creștere. Un nou spirit va prinde viață, iar inima va fi plină de speranță pentru un viitor mai luminos, mai bun. Într-o societate care încurajează valori ca solidaritatea și respectul reciproc, între noi se va forma treptat un sentiment de încredere autentic. Această senzație nu depinde de averea personală, ci mai degrabă pe faptul că știm că altora le pasă de noi. Numai într-un astfel un mediu propice vom putea să înlăturăm teama că suntem folosiți, sau că alții “au ceva cu mine.” Fară frică și anxietate pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, toate temerile vor dispare, și vom putea să creștem cu adevărat și să prosperăm.
  2. Excedente în creștere: Garanția reciprocă va crește excedentele. Luați în considerare cât de multe “lucruri” avem în casă, de care nu avem nevoie.

Când fiecare persoană, din afaceri, din consiliul municipal, și din guvern, se simte ca parte dintr-o “familie” colectivă, surplusuri enorme vor ieși la suprafață, în alimente, produse și servicii. Acestea pot fi transferate altora pentru a fi utilizate, iar surplusurile monetare vor fi folosite pentru a acoperi o parte din cerințele actuale. Acest lucru va atenua semnificativ necesitatea de a mări bugetele sau taxele.

Un alt aspect, este faptul că autoritățile nu vor mai lupta pentru fonduri publice, deoarece starea de spirit a “Eu trebuie să am grijă de interesele mele, pentru că nimeni altcineva nu o va face” va fi depășită,pe măsură ce toată lumea se va simți responsabilă pentru prosperitatea celorlalți. Prin urmare, autoritățile nu vor cere mai mult decât au nevoie și nu vor păstra rezerve în “colțuri ascunse” ale bugetului, prin vrăjitorii contabile. În schimb, ei vor analiza cum să ajute pe ceilalti, disponibilizând imediat importante resurse.

  1. Reducerea costurilor de trai: Astăzi, prețul pentru bunuri și servicii este determinat de afaceriști care aspiră să-și maximizeze profiturile. Ridicarea importanței garantării reciproce în discursul public, va impune acestor întreprinderi să fie mai atente față de interesul public, iar acest lucru va duce la scăderea prețurilor pentru toți.

 

Marile recompense ale altruismului

Dacă aprecierea publicului este reținută față de cei care au făcut mulți bani și este axată pe cei care au contribuit mai mult pentru societate, mersul natural al aprobării va conduce afacerile spre un comportament prosocial mai activ.

În povestea lui, “De ce a face bine, este bine pentru mediul de afaceri”, Richard McGill Murphy, care contribuie la CNN Money, a menționat cazul gigantului farmaceutic Pfizer. Această poveste demonstrează efectul pozitiv pe care aprobarea sau mustrare publicului, îl poate avea asupra unei afaceri. Conform McGill Murphy:

‚Pentru că în 2009 șomajul s-a apropiat de 10%, gigantul farmaceutic Pfizer a decis să facă o faptă bună. Pentru clienții care și-au pierdut locurile de muncă în 2009 și nu dispun de prescripție medicală, Pfizer furnizează 70 de medicamente cu nume de brand… gratuit pentru un an. Pentru o companie a cărei reputație a fost uneori pătată, inclusiv amenzi de 2,3 miliarde $ anul trecut, pentru comercializarea necorespunzătoare de medicamente pentru medici, programul „fără rețetă” a fost benefic. “Am făcut-o, pentru că am crezut că e cel mai bun lucru pe care putem să-l facem,” spune CEO Pfizer, Jeffrey Kindler. “Dar a fost motivațional pentru angajați și a primit un răspuns bun din partea clienților. Pe termen lung, asta va ajuta afacerea noastră. “’

Acesta este modul în care se poate debloca potențialul ascuns

Tot ceea ce a fost spus mai sus, arată că garanția mutuală nu este o noțiune abstractă, ci un concept foarte practic, care produce venituri substanțiale pentru toți. Garanția reciprocă creează valoare economică și socială, și deține cheia pentru problemele noastre, referitoare la nivelurile sociale, economice, și politice.

Atunci când există dovezi de inegalitate, apare cererea pentru dreptate socială. Ego-urile nu ne vor permite să ne simțim inferiori altora, disprețuiți, degradați sau fără valoare. O astfel de primejdie nu poate fi rezolvată doar prin banii; este nevoie de o abordare mai cuprinzătoare, umană. Dacă nu putem construi o societate în care toți suntem la fel de importanți, în care toți, cu adevărat, ascultăm unul de altul și ne îngrijim de ceilalți, în care toată lumea are, într-adevăr, o șansă egală de a trăi demn, amărăciunea din interior va exploda, așa cum au demonstrat exemplele însângerate ale “primăverii arabe”.

Viitorul nostru este în joc, iar soluția rezidă în schimbarea valorilor noastre sociale și de vindecare a relațiilor noastre reciproce, la nivel personal sau între cetățeni și stat. Abordarea garanției reciproce ne va conduce la adevărata dreptate socială și, prin urmare, este cheia durabilității și prosperității noastre. Garanția reciprocă nu numai că ne va aduce securitate economică și financiară, aceasta va restabili încrederea noastră în viață, pacea sufletească și fericirea, care au lipsit în lumea noastră atât de multe decenii.

 

Scris de Michael Laitman
Michael Laitman este un gânditor global, dedicat generării metodei de schimbare a societății prin educație integrală, cheia rezolvării celor mai presante probleme ale timpului nostru. Este fondatorul Institutului ARI, profesor de Ontologie și Teoria Cunoașterii, Doctor în Filosofie, Master în Știința și Cibernetica medicală.

www.michaellaitman.com