Contaminare emoțională în cadrul rețelelor sociale

0
995

Suntem atinși prin ceilalți și invers, mai mult decât credem. Influența noastră asupra celorlalți nu este doar ceea ce vedem și măsurăm la ceilalți. Studiile au arătat că ”ne infectăm emoțional” și suntem ”infectați” de oameni fără să ne dăm seama.

În afară de faptul că noi detectăm expresiile oamenilor și în ele, deducem stările lor emoționale, există celule în creierul nostru numite ”neuroni oglindă” care reacționează văzând acțiunile celorlalți, activând aceleași zone ale creierului nostru, ca și cum noi am realiza această acțiune.

Totuși, suntem noi influențați numai de oamenii pe care-i întâlnim? Se pare că suntem influențați de oameni pe care nici măcar nu-i cunoaștem. În cartea ”Conectarea, forța surprinzătoare a rețelelor noastre sociale și modul în care desenează viețile noastre – cum prietenii prietenilor voștri influențează tot ceea ce resimțiți, gânduri și fapte”, Dr Nicholas A. Christakis și Prof. James Fowler introduc conceptul că toți oamenii sunt amestecați în interconexiuni sociale și în rețele. După Christakis Fowler, importante aspecte ale vieților noastre sunt influențate de către oameni, chiar îndepărtați de noi, oameni pe care nu-i cunoaștem personal.

”Propriile noastre cercetări au arătat că întinderea influenței rețelelor sociale suferă ceea ce noi numim cele trei grade ale regulii de influență.

Tot ceea ce facem sau spunem are tendința de a se tripla în rețeaua noastră, având un impact asupra prietenilor noștri (gradul unu), prietenii prietenilor noștri (gradul al doilea) și chiar prietenii pietenilor prietenilor noștri (gradul al treilea)…la fel noi suntem influențați de prietenii de gradul al treilea. Sănătatea noastră, bogăția și chiar fericirea noastră sunt dezvoltate în funcție de ce fac și gândesc oamenii de gradul al treilea.