Comunicarea ce ne conectează cu adevărat

0
920

Comunicarea ce ne conectează cu adevărat

Consolidarea mass-mediei în epoca actuală demonstrează legăturile tot mai evidente dintre noi. Dar cu toate acestea, grija noastrǎ pentru nevoile celorlalţi se diminueazǎ rapid. În timp ce mass-media ne leagă strâns împreună, conţinutul şi mesajele pe care le transmite continuǎ sǎ încurajeze separarea dintre noi.

În acest timp al conectǎrii în creştere, relaţiile noastre trebuie să se supună, de asemenea, schimbărilor pentru a sprijini ceea ce este acum inerent în lumea noastră globalizată. În acest scop, imaginaţi-vă un suport media care produce în mod regulat un conţinut care ne arată cât de importanţi suntem unul pentru celǎlalt şi cât de bunǎ poate fi viaţa dacă ne vom schimba atitudinea personală faţă de ceilalţi. Imaginaţi-vă o mass-media care glorificǎ reciprocitatea, unitatea şi consideraţia, peste lăcomie, egoism şi exploatare. Cum se va schimba societatea şi cum va fi dacă în loc de violenţă şi slǎvirea “mea”, “mea”, “mea,” vom fi expuşi la o mentalitate de iubire şi de sprijin reciproc? Ce se va întâmpla dacă jurnalismul de investigaţie transformă în mod pozitiv metodele sale pentru a prezenta oamenii de care beneficiază societatea şi care contribuie la aceasta şi va condamna oamenii care se ridicǎ prin ruinarea altora?

Mass-media se poate extinde, de asemenea, asupra altor aspecte, cum ar fi sǎ ne arate modul în care în Natură, viaţa este durabilă numai atunci când există reciprocitate, armonie şi consideraţie faţă de alte animale şi sisteme naturale. Acum este timpul pentru copiii noştri să nu se mai uite la lucruri de genul roboţi – rǎzboaie. Copiii de astăzi au nevoie sǎ înceapǎ sǎ vizioneze exemple naturale pozitive, care îmbrăţişează conectivitatea, cum ar fi modul în care berzele colaboreazǎ în timpul migraţiei, felul în care acestea creeazǎ o formă de V în zborul lor pentru a diminua împreunǎ rezistenţa aerului şi cum la vederea unei berze slǎbite, alte berze părăseasc imediat stolul pentru a o ajuta. Într-adevăr, exemplele care ilustrează şi educǎ copiii pentru durabilitate prin cooperare şi consideraţie, abundǎ în Naturǎ.
Unii ar putea argumenta că natura este, de asemenea, plinǎ de exemple vicioase. Cu toate acestea, atunci când leul atacǎ o zebră, nu face acest lucru cu intenţia de a o rǎni. Leii şi zebrele coexistǎ armonios în naturǎ. Leul atacǎ zebra dintr-un motiv simplu şi natural: pentru cǎ îi este foame. De îndată ce leul este sǎtul, lasă prada şi îşi continuǎ drumul, permiţând altor animale sǎ se hrǎneascǎ din victima sa. Cu cât privim mai profund în orice parte a Naturii, cu atât mai mult suntem capabili să înţeleagem faptul că legea fundamentală care o guverneazǎ este armonia paşnică şi coexistenţa prin cooperare. De la sistemele observate în natură, toţi putem învăţa modul în care sistemele sociale ale întregii umanitǎţi pot şi ar trebui să funcţioneze.
Această schimbare fundamentală atent studiatǎ este imperativǎ, dacă nu pentru noi, atunci cu siguranţă pentru copiii noştri. La urma urmei, sunt copii care petrec cea mai mare parte din timpul lor în faţa calculatorului sau televizorului şi de aici îşi deprind valorile şi conduitele viitoare. Psihologii avertizează că în orice situaţie dată, copiii nu se comportă raţional. De fapt, ei cautǎ inconştient prin amintiri, scot un mod de comportament pe care l-au văzut pe ecran şi acţioneazǎ în consecinţă. Prin urmare, noi, ca pǎrinţi, suntem responsabili pentru acţiunile în folosul copiilor noştri şi astfel se impune o schimbare fundamentalǎ a conţinuturilor transmise copiilor noştri prin intermediul mass-mediei.

Cele mai strălucite minţi din lume au demonstrat deja că omul este o fiinţă socială înnǎscutǎ. În plus, multe studii de cercetare au arătat că, dacă unei anumite valoari sociale i se acordă sprijinul societǎţii, este mult mai uşor pentru cei mai mulţi oameni să o adopte. De fapt, prin mecanismul asigurat de sprijinul majorităţii sociale, această adoptare a valorilor se întâmplă la noi în mod natural, aproape automat. Astfel, în cazul în care mass-media “ne inundǎ” zilnic cu zeci de exemple de indivizi şi grupuri care sunt atenţi unii faţă de alţii şi care acţionează în beneficiul societăţii, noi, de asemenea, vom începe firesc sǎ ne dorim sǎ facem fapte bune pentru alţii.

Previous articleClimatul – mingea este în curtea noastrǎ
Next articleInternetul-motorul schimbarii
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."