Climatul – mingea este în curtea noastrǎ

0
2051
laitman

Climatul – mingea este în curtea noastră

“Pânǎ acum omul a fost împotriva naturii; de acum înainte el va fi împotriva propriei naturi.”
-Dennis Gabor, Inventing the Future, 1964

Nivelul mărilor este în creştere, seceta se rǎspândeşte, iarna este mai rece, vara este mai fierbinte, gheţarele se topesc şi clima, în general, a scǎpat de sub control. Există gripa aviarǎ, gripa porcinǎ, albinele dispar, iar gândacii consumǎ păduri întregi. Pǎmântul începe cu adevǎrat sǎ îşi piardǎ echilibrul.

Cosiliul Consultativ pentru Ştiinţǎ şi Tehnicǎ al preşedintelui Obama a avertizat că, dacă Statele Unite şi celelalte ţări nu acţionează suficient de rapid pentru a opri schimbările climaterice, modificări la care oamenii de ştiinţă se referă ca la un “punct critic”, vor fi urmǎtoarele consecinţe:

• ”Pǎmântul ar fi la mai puţin de 6 ani de pierderea gheţarilor marini din Arctica, a spus el şi astfel se va produce o schimbare a climei în mod neprevǎzut.
• Eliberarea metanului îngheţat prin decongelarea permafrostului în Siberia.
• Incendii mai multe şi mai mari în întreaga lume. “

Consilierii lui Obama au avertizat cu rpivire la seceta severă şi creşterea nivelului mării. Situaţia este atât de gravă încât John Holden, consilierul ştiinţific al lui Obama, a sugerat “Declanşarea particulelor de sulf în atmosfera superioarǎ,” pentru a rǎcori în mod artificial atmosfera.

Dar cum a ajuns Pământul într-o astfel de stare? Noi am dori să oferim o abordare diferită pentru a răspunde la această întrebare, una care se ocupǎ mai degrabă cu rǎdǎcina problemei decât cu manifestările sale.

Echilibru şi reciprocitate

Pentru a înţelege de ce pământul înclinǎ spre dezechilibru, să analizǎm pe scurt termenul “Naturǎ”. Prima imagine care ne vine în minte gândindu-ne la cuvântul “Naturǎ” ar fi copaci, peisaje sau animale. Acestea sunt toate părţi ale naturii, dar ele sunt doar elemente ale unui sistem mult mai larg. O perspectivă dintr-un unghi mai larg arată că Natura este mult mai mult decât plante, animale şi munţi. Natura este un sistem organizat, care este responsabil pentru funcţionalitatea corectă şi bunăstarea tuturor pǎrţilor sale. Acest sistem organizatoric cuprinde întreaga realitate şi se străduieşte să aducă toate elementele sale în echilibru şi armonie.

Dacă izolǎm elemente din natură şi le examinǎm separat, ele ne vor părea ca şi cum ar funcţiona independent. Dar, dacă luăm în considerare funcţionalitatea lor în cadrul întregului sistem, vom vedea că fiecare element renunţă la auto-beneficiu pentru a contribui la crearea unui sistem armonios, în care toate lucreazǎ pentru binele comun.
Vizualizarea Naturii prin ochii unei pǎsǎri ne dezvǎluie că acest sistem regulator se aplică pentru fiecare din elementele naturii. Acesta este un organism compus dintr-o multitudine de organe şi armonia dintre ele permite continuitatea tuturor formelor de viaţă.
O colonie de furnici, de exemplu, este formatǎ din milioane de furnici care acţionează la unison. Dar colonia este doar o parte din numeroase alte elemente – ce par adesea concurente – care împreună constituie un ecosistem echilibrat.
Exemplele fascinantei co-relaţii din Naturǎ sunt peste tot: albinele polenizeazǎ flori, vulturii devoreazǎ carcasele lasate sǎ putrezeascǎ de prǎdǎtori, gandacii de bălegar se hrǎnesc cu fecalele altor animale, etc.
Apoi, există omul. Exemplele despre modul în care omul abuzeazǎ de Naturǎ sunt atât de omniprezente cǎ e de prisos să le menţionăm. De fapt, ar fi destul de corect să spun că nu este nici un domeniu de activitate umanǎ în care noi sǎ nu aruncǎm Natura în dezechilibru.

Veriga lipsǎ

În timp ce leul sacrificǎ o zebră doar pentru a-şi umple stomacul, omul se bucură de superioritatea lui asupra altora. Rasa umană este singura creatură ce doreşte să exploateze mediul înconjurǎtor pentru propriul interes. Noi nu ne rezumǎm niciodatǎ la ceea ce avem; vom lua de la mediu mult mai mult decât avem cu adevărat nevoie şi ne va face plǎcere suferinţa altora.
La baza comportamentului social uman stǎ ego-ul, care preferă întotdeauna propriul interes în locul binelui comun. Dar dacă suntem sau nu conştienţi de asta, noi suntem parte a Naturii şi faptul că ne simţim “mai presus” ne plasează într-o situaţie precară. Dacă vrem să ne ajutǎm, trebuie să începem cu singura cauzǎ care încalcǎ echilibrul Naturii: noi.

Măsuri practice

1) În legătura cu Pǎmântul
Noi trebuie să fim mai atenţi cu Pământul, să înţeleagem că trăim pe o planetă mică şi că suntem cu toţii interdependenţi. Nu avem nici un alt Pământ unde sǎ fugim la momentul în care îl vom epuiza şi polua pe aceasta iremediabil, aşa că acum trebuie să ne comportǎm înţelegând că, dacă nu vom acţiona în mod responsabil, copiii noştri nu vor avea unde să trăiască.
2) Relaţiile umane

Reducerea emisiilor de CO2 şi reciclarea pentru a ajuta ecologia Pământului sunt toate acţiuni importante şi utile şi trebuie sǎ le urmǎm. Cu toate acestea, în gândirea noastrǎ centratǎ pe sine, ele sunt la fel de eficace precum aspirina în tratamentul cancerului. Aceste măsuri ne-ar putea face sǎ ne simţim mai bine pentru moment, dar acestea nu rezolvă adevarata problemǎ.
Numai când vom începe să schimbǎm relaţiile umane vom porni restabilirea echilibrului general al Naturii. Dacă ţinem cont de faptul că singurul element din lume care este în afara echilibrului este egoismul nostru, nu vom uita că acesta este, de asemenea, singurul lucru care necesită reparat.
Pentru a rezolva asta trebuie să cultivăm programe educaţionale care promovează considerţia reciprocǎ, egalitatea şi cel mai important – înţelegerea Naturii în general şi natura umană în special. Noi ar trebui să împuternicim instituţiile de învăţământ să iniţieze aceste programe, în fiecare ţară şi în toată lumea printr-un efort coordonat la nivel global. Infrastructura şi instituţiile pentru a induce această schimbare există deja, noi trebuie pur şi simplu să decidem împreună cǎ vrem sǎ facem acest lucru.
Când vom crea relaţii de consideraţie şi de grijǎ reciprocă, vom fi la unison cu Natura şi astfel vom inversa actuala cale descendentǎ a umanitǎţii într-un viitor luminos al armoniei şi pǎcii.

Previous articleSHABBAT PAGE OCTOBER 14, 2011 (English, Russian)
Next articleComunicarea ce ne conectează cu adevărat
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."