Arta de a-ți transforma ego-ul

0
857
limbajul radacinilor si ramurilor

Un paradox foarte periculos care afectează omenirea de azi

Astăzi omenirea se află într-un paradox foarte periculos. Pe de o parte, am evoluat într-o rețea interconectată la nivel global și interdependentă cu fiecare parte a ei, având legături indestructibile; pe de altă parte, nu putem ascunde neîncrederea și ura noastră față de celălalt. Practic, fiecare țară notabilă este înarmată până la gât cu arme de distrugere în masă.

Dar, nu este întâmplător faptul că am ajuns la un punct în care cărăm “bombe atomice” în spinare, motiv pentru care viețile noastre sunt pline de cruzime, răutate și frustrare. Acest lucru se întâmplă așa până vom înțelege că nu avem altă soluție decât să schimbăm complet relațiile noastre la cealaltă extremă.

La mijloc, între dragoste și ură este criza, care ne semnalizează că, dacă nu transformăm ura în iubire și nu construim o încredere reală unul în celălalt, nu vom fi capabili să supraviețuim pe Pământ. Dincolo de crizele financiare, bombe atomice, și toate celelalte invenții, avem nevoie să vedem că trăim într-un sistem închis, circular, și conectat. Deja există, indiferent dacă ne place sau nu, dar sistemul actual este încărcat cu arme și ură. Astfel, nu avem de ales decât să ne transformăm. Criza ne arată că, într-un sistem conectat, trebuie să inversăm  ura în iubire, sau vom ajunge la o stare în care nu vom mai avea nimic de mâncat.

 Lucruri pe care nu le știi despre conexiunea cu alții

Acestea nu sunt probleme pe care le putem ignora, așa cum nu putem ignora educația. Criza economică ne va lovi “la sânge.” Mulți oameni sunt deja în imposibilitatea de a-și oferi lor sau familiilor lor, necesitățile de bază ale vieții. Și când o țară nu-și mai asistă cetățenii, oamenii ies în stradă.

Desconsiderarea reciprocă va duce la o stare în care nici o țară nu va putea face față problemelor sale, chiar dacă aceasta este la fel de bogată ca Germania. Chiar dacă există depozite de aur în trezoreria țării, nu vor fi în măsură să ofere condiții decente de trai pentru oameni din cauza desconsiderării noastre unul față de celălalt. Chiar și astăzi, jumătate din lume este practic înfometată, în timp ce cealaltă jumătate aruncă la gunoi hrană care ar asigura necesarul fiecărei persoane nevoiașe din lume, cu surplus. De aceea, trebuie să învățăm să ne iubim unii pe alții; în caz contrar, pur și simplu nu vom supraviețui.

De ce trebuie să trăim într-o astfel de lume? De ce există terorism, războaie, risipă de energie și poluare? Nu se întâmplă toate din cauza nepăsării noastre față de ceilalți?

Trebuie să învățăm ce înseamnă să-ți pese și să începem să construim sisteme conforme cu scopul stabilirii unui standard de viață mai echilibrat. Fără stabilirea unor relații de iubire între noi, nu vom reuși în nimic. Trebuie să manifestăm considerație pentru fiecare în parte, să înțelegem nevoile celuilalt și să căutăm să le împlinim. În caz contrar, viața pe Pământ așa cum o știm, se va termina.

Natura cere să ne schimbăm (Află cum!)

Dacă “Legea Iubirii” este legea generală a omului, cum o putem pune în aplicare? Trebuie să ne reconfigurăm toate dorințele în așa fel încât să nu le folosim pentru noi, ci mai degrabă față de ceilalți. Fiecare dintre noi trebuie să fie conectat cu restul lumii. Asta nu înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să cunoască fiecare persoană din lume, ci că fiecare dintre noi să simtă că suntem cu toții împreună, că ne pasă de ceilalți, că ne pasă de noi.

Cum ne putem schimba drastic natura noastră egoistă? Trăim într-o eră specială. Niciodată, în nici o împrejurare, internă sau externă, Natura sau propria dezvoltare nu ne-a cerut să ne schimbăm. Ne-am dezvoltat mereu împreună cu ego-ul, exploatând lumea prin abilitățile noastre. Acum, pentru prima dată, trebuie să tindem către o educație la nivel global care să ne determine să devenim grijulii față de alții. Fără o astfel de atitudine, marea noastră “planetă albastră” nu va mai exista.

Dacă întrebăm sociologi și psihologi, ei ne vor spune că acest cadru adecvat pentru un astfel de proces de învățământ, este un grup. Prin urmare, ar trebui să înființăm grupuri în care se pot purta discuții, traininguri, activități și exerciții prin care vom descoperi beneficiile de a fi împreună; prin care vom vedea cât de mult putem câștiga din a fi înconjurați de oameni grijulii și cât de multe lucruri frumoase și plăcute putem face atunci când lucrăm în colaborare și sprijin reciproc.

Sunteți gata să aflați cum putem avea o viață fericită și plină de iubire?

Așa cum am evoluat de-a lungul timpului, am început să ne angajăm în comerț, industrie și știință în numele dorinței egoiste pentru bani, putere și cunoaștere. Dar, dacă ne-am reeduca și am baza creșterea noastră pe considerație reciprocă și conexiune, nu pe egoism, vom fi eliberați de problemele și preocupările pentru acumulările noastre; vom fi capabili să punem bazele unei noi industrii. De data aceasta însă, va fi o altfel de industrie, nu una bazată pe tehnologie, ci pe inimă. Această industrie a inimii ne va “vinde” nouă o “tehnologie spirituală.”

Până în prezent, am dezvoltat tehnologia prin ego; asta ne-a determinat să ne dezvoltăm. Dacă avem tendința dezvoltării noastre interne, vom dezvolta o lume nouă, una internă, plină de emoții, intuiții, gânduri, evoluții noi și discernăminte. Acestea vor apărea în relațiile bune dintre noi. Când se va întâmpla acest lucru nu vom mai avea nevoie de Internet sau de liniile de comunicare pe care le folosim astăzi. Ne vom conecta unul cu altul emoțional.

De îndată ce vom include conștientizarea interconectării în relațiile noastre deja existente, vom experimenta o dezvoltare foarte specială, una calitativă. Vom începe să ne simțim unul pe altul, așa cum o mamă își simte copilul ei iubit.

În această stare, va fi ca și cum toată lumea s-a amestecat emoțional cu toți ceilalți. Vom începe să simțim ce se întâmplă în alte persoane, iar ei vor simți ce se întâmplă în interiorul nostru. Astfel, vom ajunge la considerație reciprocă, precum și la o conexiune cuprinzătoare și integrală. Vom începe să ne simțim ca Jane Goodall (cunoscuta antropoloagă și Mesager al Păcii din partea ONU) atunci când vom spune că dragostea este legea generală a realității, că dragostea există în natură.

Sociologii și psihologii explică faptul că prin exerciții în grupuri mici, putem realiza astfel de evoluții profunde, pe care le vom simți cu adevărat ca forțe inerente existente în fiecare dintre noi. Făcând astfel, vom simți iubirea cuprinzătoare care există în natură.

Dacă îmbunătățim relațiile dintre noi, vom ajunge cu siguranță mai mult decât la o piață comună de succes. Vom descoperi succesul în fiecare domeniu al vieții, o viață fericită.

Scris de Michael Laitman

Michael Laitman este un gânditor global, dedicat generării metodei de schimbare a societății prin educație integrală, cheia rezolvării celor mai presante probleme ale timpului nostru. Este fondatorul Institutului ARI, profesor de Ontologie și Teoria Cunoașterii, Doctor în Filosofie, Master în Știința și Cibernetica medicală.

 

www.michaellaitman.com