Află cât de ușor poate omenirea să elimine inegalitatea

0
982

Cum poate conștientizarea socială să creeze o lume egală

Criza continuă și aprofundarea ei la nivel mondial, ne pune în față o oglindă, care ne arată o imagine foarte neplăcută.

Ceea ce vedem este modul în care, în pofida luptei umanității pentru libertate, democrație, și egalitate, de-a lungul istoriei, chiar și astăzi în țările occidentale “libere și democratice” societățile sunt distorsionate de o inegalitatea socială extinsă și o separare foarte clară între “elită” și “restul”,”bogați” și “săraci”.

În epoca comunicării globale, mulți recunosc această problemă, dar se pare că, atunci când este vorba de soluții, nimeni nu are răspuns și dorință de schimbare.

Pe lânga cererea pentru o împărțire mai uniformă a bogăției, oamenii resimt dureros orice inegalitate, inclusiv lipsa de oportunități egale. Cu toate acestea, adevărul este că divizarea va exista până când vom dezvolta o conștientizare socială care susține garanția reciprocă. Favorizarea unui sector al populației în detrimentul altuia, va declanșa doar furie și amărăciune printre celelalte sectoare. Fără o mentalitatea de garantare reciprocă, oamenii care nu vor primi vor simți întotdeauna resentimente și se vor întreba: “De ce ei și nu eu?”.

Cum poate cineva să dezvolte empatie față de toată lumea

Garanția reciprocă este o conexiune reciprocă care necesită ca noi să îi considerăm pe toți ca și când ar fi cele mai apropiate rude ale noastre.

S-ar putea crede că este un lucru imposibil, dar evoluția societății umane ne va conduce la o stare în care vom simți lumea întreagă în noi, similar cu modul în care ne simțim rudele. Vom simți care dintre rudele noastre au nevoie de ajutor și de ce fel de ajutor au nevoie – nevoile care privesc părinții mai în vârstă, copii mici, cheltuieli neprevăzute și plăți, sănătate, etc. În mod firesc, prioritizăm nevoile familiei noastre în funcție de urgență. Să neglijăm un bunic bolnav? Nu suntem o familie normală. Sensul angajamentului, de garantare reciprocă, ne obligă să facem așa. Acesta este modul în care trebuie să ne apropiem de relațiile noastre cu restul omenirii.

Nu trebuie să fii om de știință pentru ca să înțelegi de ce inegalitatea este azi complet inacceptabilă

Egalitatea este o stare în care fiecare dintre noi posedă oportunități și posibilități personale egale, pentru o exprimare de sine constructivă, în cadrul sistemului colectiv – de a da și de a primi, de a fi echilibrat cu restul omenirii.

De exemplu, inima este egală cu plămâni; plămânii sunt egali cu ficatul; ficatul este egal cu rinichi, care sunt egali cu picioarele, care sunt egale cu mâinile …

În ce sunt organele egale? Acestea toate operează în reciprocitate, în beneficiul organismului. Cu toate acestea, fiecare parte a corpului se concentrează pe diferite funcții necesare pentru bunăstarea întregului corp. Aceasta este ceea ce ne ține (organismul) viu și sănătos.

În mod similar, dacă o persoană aparține unei părți a umanității, aceasta nu o face mai puțin demnă decât o altă persoană, dintr-o altă parte. Pentru a parafraza, eu pot aparține de “inima” umanității, iar altcineva poate să aparțină de “creierul” omenirii sau de “ficatul”  omenirii. Acestea sunt condițiile în care ne-am născut și care au fost predeterminate pentru noi. Dar pentru a susține sănătatea și bunăstarea umanității, trebuie să lucrăm împreună ca egali acolo unde am fost poziționați, și nu privindu-ne pe noi înșine ca fiind superiori sau inferiori, pentru că am fost poziționați într-un loc și nu în altul.

Toți suntem născuți în familii diferite, cu gene diferite, și diferită educație. Concepțiile noastre despre lume pot fi foarte diferite și, de asemenea, am putea simți diferit unul față de altul. Dar, dacă fiecare dintre noi se simte în armonie cu ceilalți, vom ajunge la egalitate.

Ești gata pentru o lume a iubirii și a egalității?

Astăzi, mentalitatea că toți suntem egali când depunem eforturi egale, este singura care poate păstra societatea noastră intactă. Calea spre această stare de spirit este de a ne reeduca constant, până când vom absorbi realitatea că, de fapt, suntem cu toții rude. Odată ce vom plasa garanția reciprocă în partea de sus a listei noastre de priorități, vom descoperi că lumea a devenit brusc un loc în care viața poate fi cu adevărat ușoară și veselă.

Ce poate schimba un om centrat pe sine în mod natural, care pune beneficiul publicului mai presus de al nostru? Numai influența mediului! Prin urmare, trebuie să ne schimbăm valorile sociale, astfel încât oamenii să fie apreciați pentru contribuția lor la societate, nu în funcție de dimensiunea conturilor bancare. Când va fi o viață mai bună pe această planetă? Se va întâmpla atunci când noi toți nu ne vom gândi în primul rând la noi înșine, ci după toți ceilalți.

Astfel, trebuie să începem să schimbăm mediul nostru printr-un program de educație, pe de o parte oferind oamenilor informații transparente, științifice despre lumea globală, interdependentă în care evoluăm, iar pe de altă parte, oferindu-le activități simple, practice, experiențe, senzații despre beneficiile cooperării reciproce și cooperare.

Un astfel de program ar oferi apoi motivația pozitivă care ar putea garanta această mare schimbare, care ne va înălța deasupra naturii noastre înăscute, că ea ar putea fi realizată și să devină durabilă.

 

Scris de Michael Laitman
Michael Laitman este un gânditor global, dedicat generării metodei de schimbare a societății prin educație integrală, cheia rezolvării celor mai presante probleme ale timpului nostru. Este fondatorul Institutului ARI, profesor de Ontologie și Teoria Cunoașterii, Doctor în Filosofie, Master în Știința și Cibernetica medicală.

www.michaellaitman.com