Despre Bnei Baruch

0
1733

Bnei Baruch este un grup internațional de cabaliști care împărtășesc înțelepciunea Cabalei cu tot restul lumii. Materialele de studiu (în peste 30 de limbi) sunt texte cabaliste autentice, trecute de la o generație, la alta.

ISTORIE ȘI ORIGINE

În 1991, după trecerea în neființă a profesorului său, Rav Baruch Shalom HaLevi Ashlag (Rabaș), Michael Laitman, profesor de ontologie și teoria cunoașterii, doctor în filozofie și Cabala și licențiat în bio-cibernetică medicală, a înființat un grup de studiu al Cabalei, numit ”Bnei Baruch”. El l-a numit Bnei Baruch (Fiii lui Baruch) în amintirea mentorului său, de care nu s-a despărțit nici o clipă în ultimii doisprezece ani ai vieții acestuia, din 1979 și până în 1991. Dr. Laitman a fost primul student al lui Ashlag precum și asistentul lui personal și este recunoscut ca succesor al lui Rabaș, în predarea metodei sale.

Rabaș a fost întâiul născut și succesorul lui Rav Yehuda Leib HaLevi Ashlag, cel mai mare cabalist al secolului 20. Rav Ashlag este autorul celui mai cuprinzător și competent comentariu asupra Cărții Zoharului, intitulat Comentariul Sulam (Scara). El a fost cel dintâi care a revelat metoda completă necesară ascensiunii spirituale și, din acest motiv, a fost cunoscut drepte Baal HaSulam (Deținătorul scării).

Bnei Baruch își bazează metoda sa de studiu pe calea pavată de acești doi mari cabaliști.

METODA DE STUDIU

Metoda unică dezvoltată de Baal HaSulam și fiul său, Rabaș, este predată și aplicată zilnic la Bnei Baruch. Această metodă se sprijină pe surse cabaliste autentice: Cartea Zoharului de Rabbi Shimon Bar-Yochai, Arborele vieții de Ari și Studiul celor zece Sefirot de Baal HaSulam.

Deși studiul se bazează pe surse cabaliste autentice, el se desfășoară într-un limbaj simplu, printr-o abordare contemporană științifică. Combinația unică dintre metoda academică de studiu și experiențele personale, lărgesc perspectiva studenților și le dăruiește o nouă perspectivă asupra realității în care trăiesc. Aceia aflați deja pe calea spirituală primesc uneltele necesare studiului personal și asupra lumii înconjurătoare.

Bnei Baruch este o mișcare compusă din zeci de mii de studenți din lumea întreagă. Studenții își pot alege calea lor proprie și intensitatea dorită a studiilor lor, în concordanță cu starea și capacitatea lor, care sunt unice.

MESAJUL

În esență, mesajul diseminat de Bnei Baruch este universal: unitatea oamenilor, unitatea dintre națiuni și dragostea de om.

De mii de ani, cabaliștii ne-au învățat că dragostea de oameni ar trebui să fie fundația tuturor relațiilor dintre oameni. Această dragoste prevala în zilele lui Abraham, Moise și în interiorul grupurilor cabaliste pe care le-au întemeiat. Dacă vom crea condițiile necesare implementării acestor vechi valori, atât de actuale, vom descoperi că ele posedă puterea de a da la o parte diferențele și de a ne uni.

Înțelepciunea Cabalei, ascunsă timp de mii de ani, a așteptat timpul în care vom fi suficient de dezvoltați și pregătiți pentru a implementa mesajul său. Acum, iese la suprafață ca o soluție ce poate uni grupurile de oameni de pretutindeni, permițându-ne, ca oameni individuali și ca societate, să facem față provocărilor actuale.

ACTIVITĂȚI    

Bnei Baruch a fost întemeiat pe premiza că ”doar prin transmiterea înțelepciunii Cabalei publicului larg, putem primi completa mântuire” (Baal HaSulam). Ca atare, Bnei Baruch oferă o varietate de căi prin care oamenii pot explora și descoperi care este scopul vieții lor,  deasemenea îndrumă cu grijă studenții începători și avansați.

INTERNET

Site-ul internațional Bnei Baruch, www.kab.info, prezintă învățăturile Cabalei autentice folosind eseuri, cărți și texte originale. Este, de departe, cea mai mare sursă de materiale cabaliste, din internet, conținând o bibliotecă unică, extensivă, pentru cititorii care doresc să exploreze în amănunt înțelepciunea Cabalei. În plus, arhiva media, www.kabbalahmedia.info, conține mii de articole media, cărți care se pot descărca și o vastă rezervă de texte, fișiere video și audio, în multe limbi.

Centrul online de educație Cabala oferă cursuri libere, pentru începători, instruind studenții în această profundă învățătură, la ei acasă.

Lecțiile zilnice ale dr. Laitman sunt transmise în direct prin www.kab.tv, împreună cu cu textele și diagramele complementare.

Toate aceste servicii sunt furnizate gratuit.

TELEVIZIUNE

Bnei Baruch are propriul său canal de televiziune în Israel, canalul 66, acesta transmite, atât prin cablu cât și prin satelit, 24/7 Cabala TV. Canalul este transmis și prin internet, pe site-ul www.kab.tv. Toate transmisiile canalului sunt gratuite. Programele sale sunt adaptate pentru toate nivelurile, de la începători și până la cei mai avansați.

CONFERINȚE

Studenții se întâlnesc, de două ori pe an, pentru un week-end de studii și socializare, în diferite locații din SUA și o dată pe an în Israel. Aceste reuniuni sunt cadrul perfect de întâlnire pentru cei care gândesc la fel, pentru crearea de noi legături și lărgirea înțelegerii Cabalei.

CĂRȚI DE CABALA

Bnei Baruch publică lucrările autentice scrise de Baal HaSulam, Rabaș, fiul său, ca și cărțile dr. Michael Laitman. Cărțile lui Rav Ashlag și Rabaș sunt esențiale pentru înțelegerea completă a învățăturilor Cabalei autentice, explicate în lecțiile lui Laitman.

Cărțile dr. Laitman au un stil clar, contemporan, bazat pe conceptele cheie ale lui Baal HaSulam. Aceste cărți sunt o verigă vitală între cititorii de astăzi și textele originale. Toate cărțile se pot cumpăra sau descărca, gratuit, de pe internet.

ZIAR

Cabala astăzi este un ziar gratuit, editat și distribuit de Bnei Baruch, în mai multe limbi, inclusiv engleză, ivrit, spaniolă și rusă. Este scris într-un stil clar, contemporan, apolitic și ne-comercial. Scopul Cabalei astăzi este acela de a expune vasta știință ascunsă în înțelepciunea Cabalei, gratuit, într-un stil angajator, pentru cititorii din întreaga lume.

LECȚII DE CABALA

Așa cum au procedat cabaliștii timp de secole, Laitman susține lecții zilnice. Lecțiile se desfășoară în ivrit și sunt traduse simultan în șapte limbi – engleză, rusă, spaniolă, franceză, germană, italiană și turcă – de către traducători experimentați. Aceste lecții sunt transmise în direct, gratuit.

FINANȚARE

Bnei Baruch este o organizație non-profit care are ca scop învățarea și diseminarea înțelepciunii Cabalei. Pentru a-și menține independența și puritatea intențiilor, Bnei Baruch nu este susținut, finanțat sau legat în vreun fel de organizațiile guvernamentale sau politice.

Deoarece cea mai mare parte a activității sale se desfășoară gratuit, sursele de bază pentru finanțarea activităților grupului sunt donațiile și plata unei zecimi din veniturile studenților, pe bază de voluntariat, precum și cărțile dr. Laitman, care sunt vândute.