Metoda de realizare a transcenderii spirituale

0
906

O casă pentru sine, sau pentru Creator?

În Cabala, masele sunt cunoscute sub numele de „proprietari“ (Baal haBait), pentru că aspiră să îşi construiască propriile case (un vas, kli, egoist) şi să le umple cu plăcere. Dorinţele celui care avansează spiritual îşi au sursa în Lumina Creatorului şi se concentrează asupra sarcinii de a construi în inimă o casă pentru Creator, care să fie umplută cu Lumina Lui..

Dezvoltarea urii față de egoism

Noi discernem toate noţiunile şi toate evenimentele în funcţie de propriile percepţii. Atribuim nume evenimentelor care au loc, în concordanţă cu reacţiile organelor noastre senzoriale. Astfel, dacă vorbim despre un anumit obiect sau acţiune, ne exprimăm în funcţie de ceea ce percepem.

Fiecare dintre noi stabileşte măsura în care un obiect este dăunător, în conformitate cu gradul în care acel obiect ne împiedică să primim plăcere. În unele cazuri nu putem tolera nici măcar apropierea de un anumit obiect. Astfel, nivelul de înţelegere a importanţei Cabalei şi a legilor sale vor determina răul pe care îl vom discerne în piedicile care stau în calea respectării legilor spirituale.

Prin urmare, dacă vrem să ajungem la nivelul la care să urâm răul, trebuie să elogiem în gândurile noastre Creatorul şi Cabala. În acest fel ne vom dezvolta iubirea faţă de Creator, şi în aceeaşi măsură, ura faţă de egoism.

Cabala și lupta împotriva egoismului

În lectura de Paşte există o poveste despre patru fii care pun întrebări referitoare la munca spirituală. Deşi toate cele patru calităţi sunt prezente în fiecare dintre noi, deşi Cabala vorbeşte de obicei despre o imagine unică a omului în relaţie cu Creatorul, cu toate aceste, cele patru calităţi pot fi examinate ca patru tipuri distincte de personalitate.

Cabala este dată pentru a ne ajuta să ne concentrăm asupra luptei împotriva egoismului. Dacă nu avem întrebări referitoare la propria noastră natură, înseamnă că nu am ajuns încă să realizăm răul din noi şi, prin urmare, nu avem nevoie de Cabala. În acest caz, dacă credem în recompensă şi pedeapsă, putem fi „treziţi“ de ideea că există o recompensă pentru respectarea legilor spirituale.

Dacă deja acţionăm pentru a fi recompensaţi, dar încă nu simţim propriul egoism, atunci nu ne putem corecta pentru că nu avem cunoştinţă de defectele noastre. Apoi, trebuie să învăţam să respectăm în mod altruist poruncile. Ca urmare, egoismul se va manifesta şi va întreba:

„Care este scopul acestei munci?“

„Ce voi câştiga din asta?“

„Ce se întâmplă dacă munca este neconformă cu dorinţele mele?“

În acel moment vom avea nevoie de ajutorul Cabalei pentru a începe să muncim împotriva egoismului, deoarece începem să simţim răul din noi.

Creșterea importanței dorinței de spiritualitate

Există o anumită forţă spirituală – un înger – care este responsabilă de generarea suferinţei omului pentru a clarifica faptul că egoismul nu îl poate satisface. Această suferinţă determină omul să iasă din graniţele egoismului, evitând astfel să rămână sclav pentru totdeauna.

Se spune că înainte de a dărui Biblia poporului Israel, Creatorul a oferit-o tuturor naţiunilor lumii, însă toţi au refuzat-o. Fiecare dintre noi este ca o lume în miniatură alcătuită dintr-o multitudine de dorinţe care sunt numite „naţiuni“.

Trebuie să ştim că nici una dintre dorinţele noastre nu este adecvată ridicării spirituale, cu excepţia dorinţei de a avansa spre Creator, dorinţă cunoscută sub numele de „Israel“ (din cuvintele ebraice iaşar – direct şi El – Dumnezeu, însemnând „spre Dumnezeu“). Numai prin alegerea acestei dorinţe omul poate să primească înţelepciunea ascunsă a Cabalei.