Dezvăluirea secretului creșterii spirituale

0
928

 

Două forțe opuse: egoismul și altruismul

Întreaga Creaţie este construită pe baza interacţiunii a două forţe opuse: egoismul – dorinţa de a primi plăcere şi altruismul – dorinţa de a dărui plăcere. Calea corectării treptate constă în experimentarea procesului de transformare a dorinţelor egoiste în dorinţe opuse, iar această cale este construită prin combinaţia dintre cele două forţe.

Treptat, cantităţi mici de dorinţe egoiste se contopesc cu cele altruiste, şi astfel sunt corectate. Această metodă de transformare a naturii noastre este numită „munca pe cele trei linii“. Linia dreaptă se numeşte „linia albă“, pentru că nu conţine greşeli sau defecte.

După ce am intrat în posesia liniei drepte, putem obţine cea mai mare parte a liniei stângi, aşa-numita „linie roşie“, care conţine egoismul nostru. Este interzis să utilizăm egoismul în acţiuni spirituale, pentru că este posibil să cădem sub influenţa lui.

Linia de mijloc în munca spirituală

Forţele (dorinţele) impure se străduiesc să primească Lumina Înţelepciunii – Or Hohma pentru propriul interes, să perceapă Creatorul şi să fie mulţumite de sine, folosind aceste percepţii pentru satisfacerea dorinţelor egoiste. Dacă noi, în virtutea credinţei deasupra raţiunii, (străduindu-ne să primim, însă nu în dorinţele noastre egoiste), refuzăm posibilitatea de a-L percepe pe Creator, acţiunile Sale şi dominaţia Sa, refuzăm satisfacţia pe care ne-o dă Lumina Sa, decidem să mergem dincolo de aspiraţiile noastre naturale de a înţelege şi a experimenta totul, de a cunoaşte totul dinainte ca să ştim ce recompense vom primi pentru acţiunile noastre, atunci nu vom mai fi legaţi de interdicţia de a folosi linia stângă.

Această cale pe care alegem să o urmăm este numită „crearea unei umbre“, pentru că ne izolăm de Lumina Creatorului. În acest caz, avem posibilitatea să luăm o mică parte din dorinţele liniei stângi şi să le conectăm cu cele din linia dreaptă.

Rezultanta combinării forţelor şi dorinţelor este cunoscută sub numele de „linia de mijloc“. Exact în această linie se revelează Creatorul pe Sine. Ulterior, întregul proces se repetă la un nivel spiritual superior şi tot aşa până la sfârşitul căii.

Dorința altruistă de a sluji Creatorul

Diferenţa dintre un angajat şi un sclav este că, în procesul muncii, angajatul se gândeşte la recompensa pe care o va primi pentru munca sa. Mărimea recompensei este cunoscută şi serveşte ca motivaţie pentru munca sa. Sclavul, pe de altă parte, nu primeşte nicio recompensă, ci doar strictul necesar pentru a supravieţui. Un sclav nu deţine nimic; stăpânul deţine totul. Prin urmare, dacă un sclav munceşte din greu înseamnă că doreşte să fie pe placul stăpânului.

Scopul nostru este să ne simţim în munca spirituală aşa cum se simte sclavul care munceşte fără nicio recompensă.

Călătoria spirituala nu ar trebui să fie influenţată de frica pedepsei sau de anticiparea recompensei, ci doar de dorinţa altruistă de a face Voinţa Creatorului.

Mai mult decât atât, nu ar trebui să anticipăm că perceperea Lui ar fi o consecinţă a muncii, pentru că şi aceasta este o formă de recompensă. Ar trebui să îndeplinim Voinţa Lui fără să ne dorim ca El să ştie că am făcut-o de dragul Lui, fără măcar să ne gândim că am făcut ceva special pentru El, fără să vedem rezultatele muncii noastre, ci doar să fim încredinţaţi că El este mulţumit de noi.

În cazul în care munca noastră ar trebui să fie într-adevăr așa cum s-a descris mai sus, atunci trebuie să eliminăm noțiunile de recompensă și pedeapsă prin analiză.