Cinci lucruri pe care ar trebui să le știi despre povestea lui Noe

0
942

Filmul Noe a creat un zumzet general cu privire povestea biblică. Iată interpretarea cabalistică a poveștii lui Noe:

  1. Povestea lui Noe pe scurt

Pe scurt, povestea biblică a lui Noe vorbește despre oamenii păcătoși și Creator, care aduce potopul asupra lumii. ” Noe era un om neprihănit şi fără pată între cei din vremea lui.” (Geneza 6: 9). Acesta este motivul pentru care el a fost cel ales pentru a supraviețui potopului.

Dar nu a supraviețuit singur. Creatorul a poruncit să construiască o arcă în care să se mute împreună cu familia lui și perechi din toate animalele și să rămână în corabie timp de patruzeci de zile și patruzeci de nopți, până când potopul se va opri.

Creatorul a făcut un legământ cu Noe și familia lui, că potopul nu se va întoarce. Ca semn al legământului, El a așezat un curcubeu pe cer.

  1. Care este înțelesul poveștii biblice a lui Noe?

“Noe era un om neprihănit şi fără pată între cei din vremea lui: Noe umbla cu Dumnezeu”

Așa începe capitolul despre Noe, derutând cititorul din ceea ce pare a fi o poveste simplă despre lumea noastră.

Cu toate acestea, derutați sunt cei care nu sunt încă pregătiți să citească Biblia în mod diferit, găsind că este o simplă narațiune istorică despre o persoană pe nume Noe, iar asta este acceptabil.

Întrebați-vă: “Unde sunt eu în această poveste a lui Noe?” Sau mai bine: “Care este sensul lui Noe al meu interior?” Trebuie să cauți o singură abordare a conținutului acestei cărți: “Tot ceea ce am citit aici este despre mine”. Noe, cei drepți, soția lui, copiii și toate animalele, chivotul și Turnul Babel toate există în mine. Ele sunt forțe, dorințe care guvernează lumile mele interioare și exterioare. Tot ce trebuie să fac este să ajung la ei și să îi simt, și porțile tuturor secretele se vor deschide pentru mine.

  1. Care este semnificația Arcei lui Noe și a potopului din Biblie?

Mayim (“apă” în ebraică) este potopul care va îneca embrionul spiritual dacă dai atenție întrebărilor organismului, distrugând tot ceea ce ai lucrat atât de greu ca să aduni în interior.

Potopul vine ca o forță nemiloasă care poate distruge totul. Acele dorințe care nu au putut îndura întrebările, adică cele care nu au “intrat în corabie” pier cu adevărat în aceste apele: “Şi a pierit orice făptură care se mişca pe pământ”. Totuși, paradoxul este că potopul, cu toată cruzimea lui, de asemenea purifică.

Cu toate acestea, numai aceia care-și purifică dorințele pentru a atinge lumea spirituală, prevalează. Este ca și cum omul chiar nu aude întrebările raționale ale corpului său în timp ce avansează spre scop, indiferent de situație. În acest caz, el acționează ca Noe, construind el însuși o corabie (găsirea cărțile potrivite, profesorului adevărat, precum și a mediului corect). El va adăposti acolo numeroasele sale dorințe individuale, care sunt încă necorectate (dar vor fi corectate, ca arca “plutind” pe apele potopului).

  1. Care este semnificația poveștii intrării lui Noe în Arcă în mijlocul potopului?

“Şi iată că Eu am să fac să vină un potop de ape pe pământ, ca să nimicească orice făptură de sub cer care are suflare de viaţă; tot ce este pe pământ va pieri. Dar cu tine fac un legământ: să intri în corabie.”

Cum construim arca? O putem face în primul rând cu ajutorul cărților. Caută cărți scrise de cei care și-au atins deja rădăcina, Lumea Superioară, și transmit prin ele realizarea lor.

Aceste cărți sunt ca foi de parcurs concepute pentru a te ghida spre obiectivul tău, pe cel mai scurt traseu posibil. Aceste cărți sunt puține la număr.

Ele nu sunt menite să îți extindă cunoștințele, ci de a cultiva în tine senzația de Sus.

Ele sunt scrise de mari cabaliști: Avraam, Moise, Rabi Șimon Bar Yochai, ARI (rabinul Isaac Luria) și Baal HaSulam (Rabi Yehuda Așlag).

Așa că, dacă refuzi să te oprești până când nu vei găsi cărțile potrivite, înseamnă că ești în “construirea unei arce”. Te vei îngropa în cărți, și la început, nu vei înțeleg mai nimic, dar tu continui să citești.

Apoi, vei găsi un profesor, un ghid care nu te va lăsa să te abați de la cale și vei găsi prieteni cu care vei depăși obstacolele care stau între tine și obiectiv. Acesta este modul în care “pui acoperișul arcei”.

  1. Care este semnificația renașterii după potop în poveste biblică?

“După patruzeci de zile, Noe a deschis fereastra corabiei pe care o făcuse. A dat drumul unui corb care a ieşit, ducându-se şi întorcându-se până când au secat apele de pe pământ. A dat drumul şi unui porumbel, ca să vadă dacă scăzuseră apele de pe faţa pământului. Dar porumbelul n-a găsit niciun loc ca să-şi pună piciorul şi s-a întors la el în corabie.”

Ce faci în momentul în care ești deconectat de la lumea materială, după ce revi apoi la ea cu un program specific de corecție? Scoți dorințele egoiste la lumină, dorințe cunoscute sub numele de “corb” și “porumbel”, care au fost corectate în corabie, și le folosești pentru a “simți pământul” (dorința). În acest sens, te întrebi: “Oare ego-ul mă aspiră din nou?”

De ce se întâmplă acest lucru la sfârșitul celor patruzeci de zile, și ce este “fereastra” pe care o faci?

Patruzeci este calitatea Creatorului, calitatea de dăruire absolută, calitatea unei mame. Ce faci aici este o “mică fereastră” în ea. Introduci o anumită disonanță în această idilă prin adăugarea unui strop de egoism în ea. Acest lucru îți permite să verifici dacă poți stabili un contact între calitățile altruiste și egoiste (prin trimiterea înainte a unui corb și apoi a unui porumbel – calități care au fost supuse corecției în corabie).

Poate exista contact între cele două?