Omul nu intelege de ce primeste de fiecare data greutati si esecuri

0
1016

 

Pregatire pentru Lectie – 21.08.09

 Lector: Rav Michael Laitman

 Omul trebuie sa simta de-a lungul vietii sale ca fiind totdeauna in alegere; In fiecare clipa functioneaza asupra lui doua puteri – Primire si Daruire (Influentare-Ashpaa), intr-o egala masura, si trebuie sa aleaga la ce putere sa se raporteze.

Omul nu intelege de ce primeste de fiecare data greutati si esecuri, dar trebuie sa creada ca fiecare dificultate care se trezeste in el, i s-a acordat in scopul de a avea posibilitatea luarii unei hotarari si de a progres, a avansa.

Hotararea nu consta in anularea ego-ului, ci in utilizarea celor doua puteri – Primire si Influentare, impreuna.

Cu cat omul progreseaza mai mult, descopera in el perturbari mai mari.

Sufletul se construieste din asocierea tuturor intrebarilor si greutatilor pe care inima le descopera pe calea spre Punctul din inima.

Puterea in ‚linia dreapta’ omul o poate primi doar de la societate, si puterea de stanga o trezeste in sine; Integrarea corecta ne construieste Vasul.

Rugaciunea soseste din doua puncte care se descopera in om paralel: Coroana (Cheter) – importanta telului, Creatorul, si Regat (Malcut) – obstructionare propie, imposibilitatea de-a actiona singur. Diferenta dintre aceste doua puncte trebuie sa ajunga la maximum, pana la tensiunea corespunzatoare, deasupra careia omul poate sa descopere Creatorul.

Rugaciunea insasi este implinire, caci daca omul se asteapta la implinire diferita, in afara pasiunii, aceasta este tot implinirea Dorintei de a primi.

Rugaciunea nu este prevederea implinirii, ci dorinta cu pasiune, apropierea, nazuinta la calitatea Inteligentei (Bina).

Omul nu trebuie sa fie in Euforie sau in Disperare, ci sa urmareasca a retine cele doua puteri impreuna, intr-un echilibru corect.

Toata Lucrarea este straduinta extinderii vasului si a-l simti mai mult.

 

(Material de studiu) – Baal HaSulam – Shamati-Am auzit: Art. 27 – Ce inseamna „Domnul e Mare si Umilitor cu Tematorii (Credinciosii)”– 21.08.09

 Lector: Rav Michael Laitman

Daca Creatorul doreste ca omul sa progreseze, El provoaca omului sentimentul de a se simti dispretuit.

Omul poate sa construiasca importanta Creatorului doar din umilinta, care soseste ca rezulat al umilintelor provocate de societate.

Cu cat umilinta este mai mare, omul poate sa acceada mai mult.

Eu construiesc in societate imaginea Creatorului, imaginea mea viitoare; De Sus nu soseste nimic.

In masura in care omul se straduieste a construi in societate imaginea Creatorului, el reuseste sa primeasca atat Vasul cat si Lumina, care se gasesc in Unificare.

Corespunzator eforturilor omului pentru construirea figurii spirituale, Creatorul i-L suplimenteaza cu putere de actiune.

Omul descopera Creatorul in dorintele si gandurile lui corectate.

Creatorul este Calitatea de Daruire-Ashpaa, Iubire, care se sesiseaza in om cu conditia de a exercita toate instinctele din el intr-o forma corecta.

 

(Material de studiu) – Baal HaSulam – Talmud Eser haSfirot- Studiul Celor Zece Sfirot: Privire Interioara, cap. 8, nr. 29, din Taas, partea 1, pag. 99 (se gaseste si in ‚Kabbalah pentru incepatori’, pag. 501) – 21.08.09

 Lector: Rav Michael Laitman

 In realitate exista un punct care este Creatia insasi – Dorinta de a primi (Ratzon lekabel), si Lumina (Or) – Hashpaa, care dezvolta Dorinta de a primi in 4 Diferentieri (Bhinot). In afara de aceasta nu exista nimic si tot ceea ce se intampla pe urma se intampla in Diferentierea D.

Toate cele 4 etape ale dezvoltarii si etapele care sosesc pe urma, exista pentru ca Diferentierea D sa recunoasca Diferentierea Radacina, Baza (Bhinat Shoresh).

Diferentierea D este singura creatie si totul este resimtit in ea.

Formele literelor provin din constructia Sufletului, ca rezultat, din modurile de extindere a Luminii Intelepciunii (Or Hochma) si Luminii Harului (Or Hasidim).

Litera este un semn, matrita situatiei spirituale care o exprima.

Numele oamenilor care sunt scrise in Tora, sugereaza Nivelul Spiritual in care se gaseste acel om.

 

(Material de studiu) – Baal haSulam: Art. “Pacea in Lume”, titlul “Conditiile de viata ale Ultimei generatii” pag. 467 (se gaseste si in cartea “Kabbalah pentru incepatori”, pag. 543) lectia 12 – 21.08.09

 Lector: Rav Michael Laitman

 

Pentru a ni se acorda posibilitatea de a fi contrari Creatorului si a exista in acelasi timp, El a micsorat Vasul de primire Infinit pe care L-a creat, intr-un singur punct, mic – lumea noastra.

Creatorul tainuieste de noi placerile, pentru ca sa nu suferim.

Putem sa obtinem tot spatiul Infinit, prin ajungerea la Calitatea de Daruire, ca rezultat al conexiunii cu celelalte suflete.

Se poate imbunatati situatia lumii, daca vom substitui suferintele trupesti prin suferinte spirituale, dorind cu pasiune obtinerea calitatii de Daruire.

Omul nu are nici o posibilitate de a se corecta fara sistemul, metoda de corectare – Intelepciunea Kabbalah.

Natura nu se poate schimba din Dorinta de a primi in sine, si de aceea Intelepciunea Kabbalah trebuie sa se descopere intr-o forma speciala, nu ca stiintele acestei lumi.

Distributia corecta este distributia unitatii dintre noi, care ne rezolva problemele la nivelul acestei lumi, si ne aduce la obtinerea Dumnezeirii,  Revelarea Creatorului – armonia deplina.

Imaginea realitatii este compusa din asocierea puterilor de Daruire si Primire, in diferite forme.

Cine este infundat in trecut, se opreste de la dezvoltare viitoare.

Nu exista rau de sine statator; Raul provine din fractura (spargere) si de aceea Raul, Ego-ul, exista doar intre om si aproapele sau, functionand contra unirii vasului spart, in reintoarcerea lui la Unul, Unitate, Intreg.

 

 

 

 

 

Previous articlePrincipalele trei concepte în Cabala (X)
Next articleCele cinci niveluri ale Masach (I)
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."