Zohar: Ghidul pentru Mama Natura a Spiritualitatii

0
743

Kabbalah Astazi – Nr. 25

Zohar: Ghidul pentru Mama Natura a Spiritualitatii

Mama Natura a pregatit o cale unica pentru dezvoltarea noastra. La fel cum parintii ajuta un copil sa se dezvolte in aceasta lume, Cartea Zohar ne invata cum sa ne dezvoltam in Lumea Spirituala.

Un copil se naste in aceasta lume Tabula Rasa, fara nicio cunoastere, in afara de predispozitia genetica imprimata. Apoi, incepe sa achizitioneze instinctiv impresii din lumea sa inconjuratoare si sa faca distinctie intre cald si rece, intuneric si lumina, sa recunoasca sunete diferite: vocea mamei si a tatalui, pasii care se apropie, linistea si asa mai departe. Treptat, el incepe sa reactioneze la stimuli, cum ar fi ambianta, sunete, culori si lumina si, in cele din urma incepe sa reactioneze la actiunile mamei sale, rade sau plange.

Curand, copilul incepe sa exploreze in mod activ lumea, si atunci, el este de neoprit. Apuca tot si gusta tot, cu gurita sa, exploreaza totul, de-a busilea, cere, atinge si simte tot, deschide ochii lui mici, curiosi, si   incearca sa inteleaga tot ce-i spune mama. Un copil nu intelege aceste lucruri, dar priveste insistent la mama sa si radiaza de fericire.

Cresterea continua, copilul incepe sa diferentieze variate sentimente, in fiecare din simturile sale. Desi el nu are deplina cunostinta de ceea ce se intampla, instinctele lui corporale native il familiarizeaza continuu cu lumea. Prin toate aceste experiente copilul incepe sa gandeasca si sa construiasca conexiuni intre bucatele si parti. El incepe sa inteleaga si sa aiba cereri tot mai mari.

In lumea noastra, copiii se dezvolta prin impresiile pe care le primesc de la influentele din afara, initial de la parintii lor si fratii mai mari, apoi de la modele comportamentale pe care adultii le demonstreaza si le explica. Adultii au creat intotdeauna, diferite mijloace de dezvoltare pentru copiii lor, cum ar fi jocuri, jucarii, locuri de joaca, muzica, si carti. Bebelusii incep sa recunoasca sunete, culori, si sentimente. Copiii exploreaza natural, lumea lor mica, prin demontarea si reasamblarea jucariilor lor, in incercarea de a le intelege. Prin implicarea in aceste activitati, lumea incepe sa ia forma si un sens.

Mama Natura a creat un program innascut pentru parinti si societate pentru a se asigura ca fiecare noua generatie va creste pregatita pentru cererile lumii in care traim. Suntem instinctiv condusi sa invatam pe copiii nostri, tot ceea ce noi am invatat.

Cu toate acestea, spre deosebire de animale, noi nu putem oferi copiilor nostri, imediat dupa nastere, toate informatiile necesare, educatie si cunostinte pentru a trai in lumea noastra. Noi nu putem ajuta sa isi dezvolte intregul spectru de sentimente si reactii, toate dintr-odata. Aceasta poate avea loc numai intr-un proces treptat, pas cu pas. Copiii nostri acumuleaza sentimente mai puternice, impresii si cunostinte, trecand incet prin procesul lor de maturizare. In decurs de 20 de ani sau mai mult, copiii se transforma in adulti.

Nasterea Spirituala

Un proces similar se intampla atunci cand ne nastem Tabula Rasa intr-o dimensiune diferita a realitatii noastre – Lumea Spirituala. Nu putem intelege nimic, dincolo de rutina realitatii noastre fizice si, prin urmare, avem nevoie de parintele spiritual si de mama, mediu, jocuri, jucarii, profesori, educaţie si explicatii, care sa ne ajute sa ne familiarizam si sa ne dezvoltam in Lumea Spirituala.

Marele Kabalist al sec. 20, Baal HaSulam scrie in articolul “Corp si Suflet” ca, dupa cum nici un om nu poate exista fara informatii despre lumea in care traieste, tot astfel, un suflet nu poate exista in Lumea Spirituala, fara a primi informatii despre ea. Avansarea noastra spirituala nu poate avea loc fara a primi diferitele impresii noi. Initial, noi nu le putem intelege, de aceea, ne putem simti ca un copil, dar aceste senzatii ne vor “umple de Sus” si ne vor face sa crestem.

Cartea Zohar ne impresioneaza exact ca pe un copil care este afectat de influenta externa, de aceea aceasta Carte este foarte speciala. Atunci cand o persoana citeste  Zohar-ul, se umple cu impresii diferite, ale Lumii Spirituale, necunoscuta lui, indiferent de intelegerea sa. In timp ce studiem Zohar-ul, treptat primim impresii care ne patrund si asigura progresul nostru. Aceasta influenta se intampla in mod natural, astfel ca, in timp ce citim Cartea Zohar, tot ce trebuie sa facem este sa urmarim textul si sa ne imaginam pe noi insine calatorind in interiorul lumii noastre interioare, pe care ne-o descrie Cartea.

Putem citi Zohar-ul chiar si fara explicatii, numai cu dorinta de a atinge sentimentele si cunostintele noi, continute in acesta, la fel cum bebelusii incearca sa exploreze lumea, cu ochii larg deschisi. Daca vom deschide sentimentele noastre, inima  si mintea, cu intentia de a absorbi ceea ce ne spune Cartea, atunci vom avansa, indiferent de capacitatile mentale, intelectuale, sau fizice, pe care le avem.

Zohar se traduce “Splendoare”, “Stralucire”. Noi trebuie doar, sa lasam stralucirea Luminii sa ne influenteze, fara a incerca sa o controlam. In acest fel vom deveni martorii incitantului proces al propriei noastre transformari interioare.

Previous articleFemeilor, Daca ati stii…
Next articleCriza financiara: Diagnostic si vindecare
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."