Libertatea de a Cunoaste

0
869

Ziar Kabbalah Astazi – nr. 7

Kabbalah este metoda care reveleaza Forta care creeaza si guverneaza intreaga viata. Ce ar putea fi mai practic decat a invata ce creeaza si guverneaza intreaga realitate, a invata cum o face, si eventual de a putea face acelasi lucru? Daca ati stii ca asta este posibil, nu v-ati dori?
In ultimii ani, Kabbalah a capatat renume in Statele Unite. Dar faima sa nu a indreptatit intotdeauna stiinta antica ce a fost tinuta secret pana acum cativa ani. Acum, o data cu publicarea “Ghidului Complet pentru (Non)-Idioti – Kabbalah” si turul ce urmeaza in acest octombrie in America de Nord, echipa de la editura Kabbalah Astazi ne-am hotarat ca este un moment perfect pentru a il intervieva pe Dr. Rav Michael Laitman co-autor al cartii.

Cand am batut la usa biroului sau, el ne-a strigat “Intrati!” am intrat intr-un birou mic cu foarte putina mobila, cu o masa mare si simpla care ocupa cea mai mare parte a camerei. Singurul obiect demn de remarcat de pe masa era un computer cu monitor LCD care afisa ultima sa carte sau articol. Rav Laitman, un om de o inaltime medie avand in jur de saizeci de ani cu ochi ageri si un usor zambet, ne pofteste inauntru si trece direct la subiect: “Ce doriti sa stiti?” ne intreaba. Privirea sa directa nu lasa loc de indoiala – nu se prea sta la taclale cu omul acesta.

Din 1991, de cand profesorul sau, Kabbalistul Rabbi Baruch Shalom HaLevi Ashlag (Rabash), a murit, Rav Laitman a scris peste treizeci de carti despre Kabbalah si a publicat sute de articole. Pentru Laitman, diseminarea Kabbalei autentice este scopul vietii sale.

Aparentele pot fi inselatoare, totusi, in spatele aparentei sale obisnuite si a camerei simple vibreaza  un imperiu de diseminare a Kabbalei. De la ultimul Rosh Hashanah, organizatia Laitman, Bnei Baruch, a scris si a impartit gratuit 11.000.000 (unsprezece milioane) de exemplare de ziare de Kabbalah in patru limbi: ebraica, engleza, spaniola si rusa, si a vandut 100,000 de carti de Kabbalah in toata lumea.

In plus, lectiile zilnice ale lui Laitman sunt transmise in direct pe Canalul 66 in Israel, un canal gratuit care ajunge in fiecare casa din Israel in care exisa un televizor. Programe suplimentare de Kabbalah sunt difuzate la diferite ore in fiecare zi cu exceptia Shabbat-ului. Si pentru a acoperi toate unghiurile, www.kabbalah.info , site-ul lui Bnei Baruch, are peste 500.000 vizitatori unici in fiecare luna, dintre care multi sunt studenti care beneficiaza de difuzarea zilnica gratuita a tuturor lectiilor, sau care descarca materiale dupa cum doresc. Aici, de asemenea, toate materialele sunt oferite gratuit.

Exista doua cuvinte pe care Rav Laitman le considera de baza in munca sa: autentic si diseminare. Iar aceste cuvinte ne arata de ce a scris Ghidul Complet al Idiotului – Kabbalah, subiectul acestui interviu.

Intrebare: Rav Laitman, sunteti discipolul lui Rabash – primul nascut si succesorul lui Rabbi Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), autor al Sulam (Scara) comentariu la Cartea Zohar. Cum ati ajuns sa scrieti in Ghidul Complet al Idiotului- pentru Kabbalah?

Raspuns: Noi [exista mai multi “noi” in cuvintele lui Laitman decat “eu”-uri] am fost contactati de Carti Alpha, care au spus ca vor sa scriem ghidul lor pentru Kabbalah.

Intrebare: Ce vreti sa spuneti prin “noi”?

R:  Bnei Baruch. Nu lucrez singur; intreaga organizatie este dedicata acestui scop – diseminarea Kabalei. Ce putem, oferim gratis. Ce nu putem, vindem contra cost. Ne finantam eforturile de diseminare cu propriii bani si donatii de la omenii carora le pasa de scopul nostru la fel de mult ca noua.

I: Sa ne intoarcem la carte, stiti de ce v-au ales cei de la Alpha Books? Este foarte neobisnuit sa nu ii ceara unui american sa scrie un produs atat de american precum ‘Ghidul Idiotului’.

R: Cautau adevarata stiinta. Cand le-am spus ca nu avem de gand sa scriem despre misticism, farmece, mascote, apa sfintita sau fire de ata rosii, ci doar despre adevarata Kabbalah, au fost si mai incantati. Pe de o parte, mentinerea materialului autentic a facut scrierea sa aiba o si mai mare provocare, dar cu ajutorul partenerului Collin Canright, cred ca am reusit sa scriem o carte care este foarte expresiva dar pastreaza si sursele autentice.

I: Pot spune ca am citit cartea si este intr-adevar comunicativa. Totusi, exista niste idei foarte neortodoxe (daca le pot spune asa) la care voi ajunge intr-un moment. Dar in primul rand as vrea sa inteleg ceva ce pare a fi esenta actiunilor tale si ale lui Bnei Baruch: diseminarea. De ce sunteti asa de dornici sa raspanditi Kabbalah peste tot?

R: Timp de douasprezece ani nu am plecat de langa Rav-ul meu, Rabash. Daca este ceva ce pot numi mostenirea lui pentru mine, este asta – diseminarea intelepciunii Kabbalah. Si nu a inceput cu Rabash. Nu exista nici un Kabalist care nu a dorit sa se intample asta pentru ca toti stiau (si au scris) ca de asta are nevoie lumea pentru a fi fericita, mai ales in zilele noastre.

Vreau sa va citesc ceva; prima carte a lui Rav Cook, primul Sef Rabin al Israelului si un mare Kabalist. [ Deschide o mica carte rosie, numita Lirot Tov, care se traduce prin Buna Viziune¸si citeste .] “Intrebarea spirituala sublima, care inainte era cunoascuta doar de cei mai mari si mai inalti, trebuie acum cunoscuta, la diferite nivele, de intreaga natiune.  Subiectele sublime trebuie coborate de pe piedestal pana la nivelul cel mai de jos si cel mai obisnuit.” Si continua: “ Aceasta necesita multa bogatie spirituala si daruire constanta, si doar atunci mintea se va deschide si limbajul va deveni clar intratat incat sa exprime lucrurile cele mai profunde intr-o maniera simpla si obisnuita, pentru a reinsufleti sufletele dornice.” Aceasta carte contine sute daca nu mii de citate de la marii Kabalisti de-a lungul timpurilor, ce explica importanta Kabalei si de ce trebuie ca ea sa fie raspandita.

Precum putem vedea, acesta este scopul vietii mele: de a ma angaja, precum spune Rav Kook, in a exprima cele mai profunde subiecte in cea mai usoara si mai obisnuita maniera in care pot, pentru a revigora sufletele insetate.

I: Sa vorbim despre carte. Ultima parte nu se refera la Kabbalah, ci la criza globala si la ce ar trebui sa facem pentru a o depasi. De ce ati dedicat atata loc pentru acest subiect?

R: De fapt nu este nimic mai aproape de Kabbalah decat ultima parte. Kabbalah este o stiinta practica, menita sa fie implementata in viata de zi cu zi. Pe scurt, Kabbalah este metoda care reveleaza Forta care creeaza si guverneaza intreaga viata. Ce ar putea fi mai practic decat sa inveti ce creeaza si guverneaza intreaga realitate, sa inveti cum o face, si eventual de a putea face acelasi lucru? Daca stii ca asta este poibil, nu v-ati dori?

 

Ganditi-va in felul urmator: Stiti ca este o forta numita “gravitatie” si ca functionati dupa principiile ei. Dar bebelusii nu stiu asta; de aceea trebuie sa avem grija de ei, ca sa nu cada. Daca brusc ati descoperi ca tot ce faceti, si tot ce vi se intampla, este guvernat de o forta ascunsa, si ca va puteti sincroniza cu ea, la fel cum functionati in relativ la gravitatie?

Ei bine, o astfel de forta exista, si stiinta care o studiaza se numeste “Kabbalah”. Puteti alege sa o studiati si sa descoperiti cum sa va conduceti viata, sau puteti ramane in intuneric; aveti libertatea de a cunoaste sau a nu cunoaste.

Aceasta Forta creeaza tot ceea ce exista, de unde vine si numele de “Creatorul”. Aici nu este vorba de misticism, doar de pura realitate. Folosim fizica, ca sa studiem aceasta lume, si folosim Kabbalah sa studiem Lumea Spirituala.

I: Aceasta ne duce spre un alt subiect: realitatea. In Capitolul Trei scrieti ca realitatea nu exista cu adevarat in afara noastra, ci ca este o reflexie a ceea ce se intampla in interiorul nostru. Puteti explica asta in cateva cuvinte?

R: In cartea sa “Prefata la Cartea Zohar”, Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam) explica, ca realitatea este creeata atunci cand ne “proiectam” starile interioare, numite Reshimot (inregistrari), pe un ecran imaginar in mintea noastra. Asadar, lumea pare corupta si rea atunci cand eu sunt corupt si rau, sau buna cand eu sunt corectat si bun.

Daca examinam cum functioneaza simturile noastre, veti vedea ca noi deja functionam astfel. Urechile noastre nu aud cu adevarat sunete; reactioneaza la stimuli care afecteaza nervii auditivi. Daca stimulati acesti nervi in vreun fel, cu impulsuri electrice, ati “auzi” pulsurile ca si cand ar fi sunete.

Subiectul perceptiei realitatii este de o importanta capitala in Kabbalah. Daca il intelegem corect, veti vedea ca nu trebuie sa schimbati lumea din jurul vostru. Nu trebuie decat sa schimbati aranjamentul vostru interior pentru a percepe lumea in mod corect. Aceast lucru ne-ar face sa economisim cantitati mari de energie si resurse pe care in prezent le risipim pe eforturile de ajutorare, care eventual se vor dovedi a fi inutile. Cu exceptia eforturilor de salvarie a vietii, a incerca sa indreptam lumea va esua intotdeauna daca nu ne vom corecta pe noi mai intai.

I: As vrea sa va intreb despre tur. In luna octombrie, veti petrece aproape o luna pe drum facand un tur al S.U.A si Canada. Exista un motiv special pentru care va concentrati eforturile asupra Americii de Nord?

R: Bineinteles ca este. Fie ca ne place sau nu, cultura Americana este cultura predominanta in toata lumea. O persoana celebra in America este o persoana celebra aproape peste tot. Aceasta este foarte important din punctul meu de vedere: daca reusim sa diseminam Kabbalah autentica in America, va fi bine primita in Israel si in multe alte locuri. Predominanta culturii Americane impune o sarcina grea, de responsabilitate asupra americanilor, poate mai mult decat ar realiza, pentru ca daca, Kabbalah autentica are succes in America, aceasta nu doar ca va ajuta America, dar va ajuta intreaga lume.

Trebuie sa tinem minte ca atunci cand diseminam Kabbalah, nu raspandim o invatatura mistica, ci o noua unealta de cercetare de care lumea are nevoie disperata in prezent. Daca ati gasi un tratament pentru fiecare boala si durere din lume si ati ascunde-o de umanitate, nu v-ati considera a fi un criminal? Kabbalah ofera un leac nu doar pentru aceasta viata, dar pentru toate generatiile. Este cheia intelegerii, controlarii, si a perfectionarii realitatii de astazi, maine si a intregului timp. Cum am putea sa nu o diseminam?

I: Ce va doriti pentru anul care vine?

R: Ca fiecare om, din intreaga lume, va gasi minunata intelepciune pe care eu am fost atat de norocos sa o descopar, ca toti oamenii sa spuna la viitorul An nou-Rosh Hashanah: “anul trecut a fost primul nostru an de bucurie si implinire adevarata.”

Previous articleIsaac Luria – Sfantul Ari (1534-1572)
Next articleLegea Iubirii
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."