Kabbalah nu este Filosofie

0
713

Kabbalah Astazi– nr. 10

 

In timpurile de demult, Kabbalah a inspirat minti luminate, sa caute sensul, dar ramura numita “filosofie”, curand si-a schimbat directia.

Poate ca gandim despre kabalisti ca sunt oameni retrasi care se ascund in ceata, in camere luminate de lumanari, ce scriu scripturi magice. Ei bine, pana la sfarsitul secolului 20, Kabbalah a fost intr-adevar tinuta in secret. Abordarea clandestina fata de Kabbalah a evocat numeroase povesti si legende ce ii inconjoara natura interioara. Desi majoritatea acestor povestiri sunt false, ele inca mai induc in eroare si deruta si cei mai rigurosi ganditori.

Dar Kabbalah nu a fost intotdeauna secreta. De fapt, primii kabalisti erau foarte deshisi despre intelepciunea lor, iar in acelasi timp, se implicau foarte mult in societate. Foarte des, kabalistii au fost liderii natiunilor lor. Din toti acesti lideri, Regele David este probabil cel mai bine cunoscut exemplu al unui mare kabalist care a fost si un mare lider.

Implicarea kabalistilor in societatile din care fac parte i-a ajutat pe carturarii contemporani  lor, sa dezvolte bazele a ceea ce astazi numim “Filosofia Vestului”, care mai tarziu a devenit baza societatii moderne. Cu privire la aceasta, iata ce scrie Johannes Reuchlin, umanist, carturar clasic si expert in limbile vechi si traditii, in cartea sa, De Arte Kabalistica: ” Profesorul meu, Pitagora, tatal filosofiei, si-a preluat invatatura de la Kabalisti… A fost primul care a tradus cuvantul, Kabbalah, necunoscut contemporanilor sai, in cuvantul grecesc filosofie…Kabbalah nu ne permite sa ne traim viata in praf, dar ne ridica mintea la inaltimea intelepciunii.”

Dar filosofii nu au fost kabalisti. Pentru ca nu au studiat Kabbalah, nu au putut intelege pe deplin profunzimea Intelepciunii Kabalah. Drept rezultat, intelepciunea care trebuia dezvoltata si tratata intr-un mod specific a fost dezvoltata si tratata in mod gresit. Cand cunostiintele kabalistice au migrat spre alte parti ale lumii, unde nu existau kabalisti la momentul respectiv, de asemenea auluat un curs diferit.

Asadar omenirea a facut un ocol. Desi filosofia Vestica a inglobat parti ale Intelepciunii Kabbalah, pana la urma a capatat o complet alta directie. Filosofia Vestica a generat stiinte care au cercetat lumea noastra materiala, cea pe care o percepem cu cele cinci simturi. Dar Kabbalah este o stiinta care studiaza mai mult decat ce percepem cu cele cinci simturi. Accentul schimbarii a condus omenirea in directia opusa intelepciunii originale obtinuta de kabalisti. Aceasta schimbare de directie a condus omenirea intr-o ocolire care a dus la conceptia generala gresita despre ceea ce este Kabbalah cu adevarat.

Previous articleUnul pentru Toti
Next articleNatura Schimbatoare a Umanitatii
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."