Fructele Intelepciunii

0
696

Baal HaSulam

Fructele Intelepciunii

Sase sute de mii de suflete

Au spus: Sunt sase sute de mii de suflete si fiecare suflet se imparte in cateva scantei. Si trebuie sa intelegem, cum este posibil ca ceea ce este spiritual sa fie impartit, caci de la inceput a fost creat doar un singur suflet – sufletul primului om (Cartea Fructul Inteleptului – partea a III a)

In articolul sau, Sase sute de mii de suflete, Baal HaSulam-Stapanul Scarii (Rabinul Iehuda Ashlag) trateaza raspunsul la cele doua intrebari, care au starnit cel mai mult curiozitatea omenirii: De unde am venit? Si incotro ne indreptam?

Pentru a putea raspunde, trebuie mai intai sa ajungem la originea sufletelor noastre, adica, sa pornim de la inceput

La inceputul creatiei a fost creat un singur suflet, cunoscut in Kabbalah sub numele de Sufletul primului om. Printr-un proces treptat, acel suflet a fost divizat in 600.000 de fragmente, fiecare fragment divizandu-se la randul sau in multe scantei. Aceste scantei sunt sufletele oamenilor de pe aceasta lume.

Aici intreaba Baal HaSulam: daca, kabbalistii ne explica in scrierile lor ca spiritualitatea este deplina, ce inseamna ca ea se imparte in 600.000 de suflete?

Un singur suflet, sau mai multe?

Perceperea realitatii, potrivit Kabbalei sustine ca intr-adevar exista un singur Suflet General, care este plin cu Lumina Superioara si ca spiritualitatea nu se imparte in mai multe parti. Cu toate acestea, natura noastra egoista ne face sa vedem universul ca descompus. Baal HaSulam scrie despre asta: Parerea mea este ca intr-adevar nu este mai mult decat un singur suflet in lume. Deoarece spiritualul nu poate fi despartit sau impartit …dar ceea, ce s-a spus ca sunt sase sute de mii de suflete si scantei de suflete…sunt corpuri disparate ce impiedica perceperea stralucirii sufletului in intregime.

In Stiinta Kabbalah semnificatie notiunii de corp este vointa egoista care ne provoaca sa fim concentrati pe noi insine si sa ii exploatam pe ceilalti. Aceasta vointa este cea care se interpune intre noi si simtirea Luminii – Sufletul General.

De ce?

Deoarece potrivit Kabbalah, noi simtim Lumina doar daca ne vom egala insusirile noastre cu ale Luminii, Creatorului. Din cauza ca insusirea Luminii inseamna daruire – Iubire neconditionata, atata timp cat insusirile noastre vor fi inverse Luminii (de primire egoista), nu o vom putea simti.

Intr-un anumit stadiu al vietii, de obicei dupa ce am trecut prin experienta catorva greutati si dezamagiri, incepem sa simtim nevoia de a intelege scopul pentru care traim.

Aceasta dorinta de a intelege – care se trezeste in noi – este insemnatatea existentei noastre si se numeste punctul din inima, el fiind ca un fel de samanta – o scanteie din simtirea sufletului intreg – sufletul primului om.

In cele din urma, punctul din inima il va face pe om sa inteleaga care este scopul lui, in timp ce va studia in profunzime Intelepciunea Kabbalah. Pe parcursul inaintarii lui, pe drumul spiritual, Lumina sufletului general va incepe sa-l lumineze cu mai multa putere si sa-i corecteze sentimentele – de la egoism, la iubirea semenilor. Aceste schimbari vor influenta si simtamintele omului si el va incepe sa se simta parte din Sufletul General.

Baal HaSulam imparte inaintarea spirituala a omului, in cateva etape:

1 – Omul isi simte sufletul personal ca fiind separat.

2 – Cu cat omul incearca sa se uneasca cu restul sufletelor, Lumina Superioara incepe sa lumineze asupra lui, adica el se apropie de starea de perfectiune.

3 – Dupa ce omul isi schimba relatia fata de semeni, el simte ca este inclus si conectat cu restul sufletelor.

Baal HaSulam isi incheie articolul cu concluzia ca, in ziua de azi, noi facem parte dintr-o generatie speciala, in care fiecare dintre noi poate descoperi Lumina Sufletului General si prin asta sa ajunga la o viata mai buna si mai fericita.

(Ziarul Kabbalah LeAm)

Traducere  Simona Riven

Previous articleArticolul zilei – 18 Martie 2010
Next articleCantarea Cantarilor
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."