Cronicile Cabalei

0
956

Kabbalah Astazi – nr. 1

 

Rambam (Maimonides) a scris ca desi intreaga umanitate era cazuta in adorarea idolului, un om nu a putut merge in sensul curentului. Numele sau a fost Abraham. El a cugetat si cautat pana cand a gasit adevarul: ca lumea are un singur lider. Cand el a descoperit aceasta, a realizat ca a descoperit adevarul etern al vietii si a alergat sa-l spuna lumii.

De atunci, lumea a avut o metoda care releva acest adevar. Astazi aceasta metoda are un nume  -“Kabbalah”. Daca ne deschidem inimile catre ea, ne va invata de ce se intampla lucrurile, astfel, si cum le putem face sa se intample mai bine.

Trecut

In Capitolul Unu al Mainii Puternice- The Mighty Hand, The Rambam (Maimonides) descrie cum era in vremea cand oamenii stiau ca exista o singura forta care guverneaza lumea. El a explicat ca, o data ce toti au uitat aceasta, niciunul nu a mai stiut  adevarul, si oamenii au crezut ca exista mai multe forte in lume, fiecare cu responsabilitatile sale proprii – pentru mancare, reproducere, bogatie, sanatate, etc. Dar, doar un singur om, nu a putut sa inteleaga, cum, toate aceste forte urmeaza acelasi ciclu si respecta aceleasi reguli ale aparitiei si disparitiei, viata si moartea. Prin cercetarea naturii de catre el, acest om, pe care noi il cunoastem sub numele de Abraham, a descoperit ca acolo este cu adevarat doar o singura forta, si ca toate celelalte lucruri sunt manifestari partiale ale ei.

O data ce a descoperit aceasta, el a inceput sa raspandeasca cuvantul. Contestat de catre contemporanii sai, ca explica un concept care contrazice tot, Abraham a fost fortat sa dezvolte o metoda de invatare care sa-l ajute sa reveleze aceasta, oamenilor. Acesta a fost prototipul metodei de invatare pe care il numim acum  “Kabbalah”(din ebraica, cuvantul Lekabel – a Primi). Astazi Kabbalah ne invata cum sa descoperim singura forta calauzitoare si facand aceasta, primim placere si bucurie infinita.

Dar descoperirea lui Abraham nu a fost o coincidenta; a fost exact momentul potrivit pentru contorizarea focarului de egoism si interes propriu care ameninta distrugerea starii de iubire si umanitate pe care omenirea a trait-o pana la acest punct. Aceasta este ceea ce Biblia intelege prin cuvintele, “Si intregul pamant a fost o singura limba si un singur grai” (Geneza 11:1).

Unitatea, sau altruismul, este forta puternica – care ii poate face pe posesorii ei invincibili. Pana la momentul Turnului Babel (Babilon), acesta a fost modul natural de viata. Toata lumea cunoastea o singura forta si erau uniti cu ea. Oamenii au experimentat-o ca parte a vietii lor, si nu aveau nevoie sa munceasca pentru unitate deoarece nici o manifestare de egoism nu ii separa. Aceasta este ceea ce Biblia intelege prin “o singura limba” si un “singur grai”.

Dar de indata ce ei au inceput sa-si dezvolte egoismul, au vrut sa-si foloseasca cel mai puternic instrument – unitate de masura – pentru propriile beneficii. Acest lucru a ‘determinat’ Creatorul sa se ingrijoreze: “Domnul a spus: “Iata, ei sunt un singur popor, si ei toti au aceeasi limba. … Si acum, catusi de putin din ceea ce ei isi propun a face, va fi imposibil pentru ei.”(Geneza 11:6).

Abraham realizeaza ca, pentru a salva umanitatea de egoism, Creatorul, forta unica, a putut sa faca unul din urmatoarele doua lucruri: sa imprastie umanitatea si astfel, prevenea conflictul catastrofal de interes-personal, sau sa invete oamenii cum sa-si depaseasca egoismul propriu.

 

Ultima optiune are un important beneficiu: prin invatarea a cum sa se uneasca, in ciuda cresterii egoismului, oamenii ar fi putut sa castige constientizarea adanca atat a lor cat si a Creatorului.

Ei ar fi trebuit sa studieze Creatorul deoarece nivelul lor prezent de unitate se prabusise sub egoismul lor. Prin urmare, ei ar trebui sa obtina o mai mare “portie” a legaturii directe de la sursa – forta unita a naturii, sau Creatorul. Si pentru a face aceasta, ei ar trebui sa isi sporeasca cunostintele despre EL.

Acesta este motivul pentru care Creatorul s-a dezvaluit pe Sine, lui Abraham. Aceasta este, de asemenea, motivul pentru care  Abraham a fost un asa entuziast diseminator al metodei sale. El stia ca timpul acela era al esentei: ori el preda oamenilor sai cum sa se uneasca, ori ei ar fi dispersati.

Asa cum noi invatam din Biblie si textul vechi Ebraic, Midrash Raba, Parasha 38, Babilonienii tratau cu dispret oferta lui Abraham.  Atunci el a fugit din Babilon si a inceput sa predea, in timp ce colinda “din oras in oras si din regat in regat, pana cand a ajuns pe Pamantul Israelului” (Maimonides, Mana Puternica- The Mighty Hand, Regulile Idolatriei, Capitolul 1).

In ciuda multor greutati si provocari, invataturile lui Abraham au dobandit putin sprijin, si aceia care l-au sprijinit  l-au ajutat să impartă cunostintele cu altii, completand randurile cu “noi adepti.” De-a lungul timpului, un solitar luptator pentru adevar a crescut într-un popor al carui nume simbolizeaza singurul lucru pe care il au in comun: “natiunea lui Israel.” Israel – explica  un mare Kabbalist Ramchal, in Comentariul asupra Scrierilor – este o asociere de două cuvinte: Yashar (drept) şi El (Dumnezeu). Oamenii din Israel sunt cei care au o Dorinta in inimile lor: sa fie la fel ca Creatorul, uniti prin altruism, spre deosebire de contemporanii lor Babilonieni.

Caderea Turnului Babel nu a fost, insa, sfarsitul povestii, ci numai inceputul. Egoismul uman a inceput sa creasca, deoarece Creatorul inca dorea ca oamenii sa si-l invinga, si astfel sa castige o adanca constientizare de sine si a Creatorului. Pentru aceia care doreau sa ramana egoisti, aceasta ar insemna mai multa alienare. Natiunile nou create si tehnologiile noi au creat noi arme.

Acestea erau destinate pentru a pazi natiunile una de alta sau de subjugare. Dar pentru cei care au vrut sa-si depaseasca egoismul si sa se uneasca, in ciuda acestuia, a fost necesar un upgrade al metodei lor.

Acest lucru a fost indicatia lui Moise. Ca si in cazul Babilonului, solutia de a intensifica egoismul a fost ca sa se scape de el. Dar Faraonul nu a fost, pur si simplu regele rau. El a adus de fapt, Israelul (aceia care doresc Creatorul) mai aproape de Creator. In Kabbalah, Faraonul reprezinta rezumatul egoismului, iar singura cale de a-l invinge este de a te uni, deoarece, dupa cum am vazut inainte, unitatea te va face sa fii invincibil, pentru ca te aduce mai aproape de Creator. Pentru a invinge pe Faraon, Moise a revenit in Egipt dupa exilul sau, a unit oamenii in jurul aceleasi idei pe care Abraham o promovase cu multi ani in urma si, anca o data, a ajutat oamenii sa evadeze.

Dar de data asta, Israel a invins un mult mai puternic egoism. Faraonul nu a fost ca Nimrod, regele Babilonului; el nu a putut fi invins decat de catre un om determinat. Infrangerea Faraonului (in sens spiritual), ar avea nevoie de un Intreg, de Unitatea natiunilor, pentru a trece peste el. Şi pentru ca realizarea acestui lucru necesita o sistematica predare pentru intreaga natiune, Moise a scris cinci noi carti (Pentateul), care sunt in esenta o adaptare a invataturilor lui Abraham pentru o intreaga natiune.

 

Dar acest lucru nu finalizeaza vointa Creatorului. El a vrut ca toata lumea sa stie ca exista doar o singura forta; de aceea l-a invatat pe Abraham, care a adus-o apoi semenilor sai Babilonieni. Desi Tora lui Moise a fost un mare pas inainte, deoarece a ridicat o intreaga natiune in contact cu Creatorul, aceasta nu a reprezentat la sfarsitul drumului. Sfarsitul drumului va veni, numai atunci cand toată lumea va fi in legatura cu Creatorul, experimentand Unitatea pe care vechii Babilonieni o realizasera, inainte de prima izbucnire a egoismului. Spus altfel, sfarsitul drumului va sosi in momentul in care toata umanitatea va reveni la ce a avut odata si apoi a pierdut. Aceasta corectare este foarte importanta, deoarece se poate corecta ceva, numai atunci cand se cunoaste ceea ce este. Acesta este, intr-adevar – Scopul Creatiei: sa ne invete cine / ce este Creatorul, si de a ne corecta, devenind ca El.

 

Prezent

“Prezentul” a inceput cu aproximativ doua mii de ani in urma, cand Cartea Zohar a fost scrisa si apoi ascunsa, iar Israel a intrat în ultimul sau exil. Exact ca Abraham si Moise in etapa “trecut”, etapa “prezent” a avut doi giganti proprii: Rabbi Shimon Bar-Yochai (Rashbi) si Prea Cuviosul  Ari (rabinul Isaac Luria). Cartea Zohar a lui Rashbi este, în sine, un comentariu cu privire la Tora. Asa cum Moise i-a explicat lui Abraham cuvintele pentru intreaga natiune, Cartea Zohar este destinata pentru a explica cuvintele lui Moise in întreaga lume. Acesta este motivul pentru care gasim scris in atat de multe pasaje ale Cartii Zohar, ca fiind destinata sa apară in timpul lui Mesia (Meshia :Cel care salveaza : Limshoh-A trage afara), la “sfarsitul » zilelor. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Rabinul Yehuda Ashlag, cel mai mare Kabbalist din secolul al XX-lea, a scris ca redescoperirea cartii Zohar este dovada ca zilele lui Mesia sunt aici.

Ca de obicei, unicul antidot al intensificarii egoismului este Unitatea. Si cu cat mai mare este egoismul, cu atat mai important este pentru oameni sa se unească. In timp ce, la inceput, unirea familiei lui Abraham era de ajuns, atunci cand Moise a iesit din Egipt, el a trebuit sa uneasca o intreaga natiune, pentru a reusi. Astazi, avem nevoie sa unim intreaga umanitate. Egoismul a ajuns la o astfel de intensitate, ca fara unirea intreagii omeniri, nu va fi nicio salvare pentru omenire.

Etapa de mijloc in procesul de recunoastere a Creatorului de catre umanitate a fost foarte diferit fata de primul. A fost o perioada de crestere subtila, cand metoda de unire a omenirii- Intelepciunea Kabbalah a fost rafinata si îmbunatatita in camere mici, luminate neclar si in grupuri foarte mici. Acesta este motivul pentru care cele mai importante doua opere ale acestei perioade, Zoharul lui Rashbi şi Pomul vietii al lui Ari, au fost ascunse de indata ce acestea au fost finalizate. Ele au iesit la lumina, multi ani mai tarziu, iar in cazul cartii Zohar, chiar cu secole mai tarziu.

 

Viitor

“Viitorul” a inceput in anii 1990. In 1945, rabinul Yehuda Ashlag – cunoscut sub numele de Baal HaSulam (Stapanul Scarii) pentru valoroasa sa lucrare “Sulam” (Scara) – comentariul cu privire la Cartea Zohar – a prezis ca ultima etapa in evolutia spirituala a umanitatii incepe in 1995. In mod similar, Vilna Gaon (GRA) a scris in cartea sa Vocea din Turtledove-The Voice of the Turtledove, ca aceasta etapa va incepe in 1990. Multi alti Kabbalisti au facut previziuni similare, ceea ce ne conduce la concluzia ca viitorul este deja aici, iar acum este momentul pentru a invinge insfarsit egoismul si sa ne unim ca Unul.

Intreaga istorie a umanitatii consta în luptele impotriva egoismului si incercarile de a ne uni in ciuda acestuia. Astazi, cei mai multi oameni de stiinta sunt de acord cu faptul ca centrarea pe sine a omului si neintelegerea regulilor naturii sunt cauzele a tot ceea ce este in neregula cu lumea noastra.Baal HaSulam a scris despre asta in anii 1930 şi 40, dar, in acele zile, acestea au fost ca un strigat in pustiu. In ultimii ani a devenit evident faptul ca, fara a  ne schimba pe noi insine, lumea nu se va schimba in bine. De fapt, noi distrugem planeta noastra si societatea noastra, in atat de multe moduri incat a devenit imposibila rezolvarea problemelor separat. Pentru a rezolva problemele noastre, avem nevoie de o solutie totala, si o astfel de solutie poate fi gasita doar daca transformam natura noastra egoista in altruism.

In articolul sau, “Pacea in lume”, Baal HaSulam scrie ca, daca ne unim, fiecare membru al omenirii va experimenta personal pe Creator in cel mai adanc sens al cuvantului, pentru ca este scris: “Toti ma vor cunoaste, de la cel mai mic dintre ei, la cel mai mare dintre ei “(Ieremia 31:33). Intelepciunea Kabbalah a fost elaborata ca o metoda care poate face asta: Unirea si experienta, perceperea Creatororului. In “Introducere la Cartea Zohar”, Baal HaSulam scrie ca, daca vom integra Kabbalah in viata noastra de zi cu zi, vom finaliza scopul crearii noastre, si din nou vom fi “o singură limba si un singur grai” si una cu Creatorul; niciodata, nu vom mai putea fi iarasi separati.

 

Previous articleArticolul zilei – 6 noiembrie 2013
Next articleCum sa studiez Kabbalah
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."