Codul BAR IOHAI

0
845

CODUL BAR IOHAI

 Zohar-ul, cartea cea mai importanta din Kabbalah, “Cartea Cartilor”, a fost pecetluita imediat dupa ce a fost scrisa si incuiata cu o mie de lacate.

A colindat in lume timp de sute de ani si cand a venit timpul ea a fost redeschisa de catre Baal HaSulam – Stapanul Scarii.

Locul: Muntele Meron

Perioada: Jumatatea secolului al II-lea din era noastra

Timpuri furtunoase, razboaie sangeroase se desfasoara in intreaga lume. Viata omului isi pierde orice valoare. Puterea, orgoliul si bogatia devin valori supreme.

In acele timpuri, intr-o pestera mica si intunecata din nordul tarii, stateau zece kabalisti si scriau o carte despre vesnicie si iubire atotcuprinzatoare. Rabinul Shimon Bar Iohai era conducatorul acestui grup.

Fata lui iradia lumina in timp ce dezvaluia elevilor secretele Lumii Superioare. Le vorbeste calm, cu dragoste si caldura. Rabi Aba sta aproape de el, asculta vorbele tremurand, le noteaza cu exactitate si se straduieste sa nu piarda nici un cuvant. Restul elevilor stau in jurul lor cu ochii inchisi, absorbind cu pasiune cuvintele marelui “iluminat”. Nimic nu divulga starea de neliniste pe care o traiesc.

Astfel, in intunericul noptii, litera dupa litera, cuvant dupa cuvant a fost scrisa cartea cea mai profunda si cea mai misterioasa din Intelepciunea Kabbalah.

 

                              ZOHAR-UL

 Povestea cartii Zohar-ului incepe intr-o pestera mica si intunecata din Galileea de vest, in urma cu mai putin de doua mii de ani. In aceasta pestera se ascund Rabi Shimon Bar Iohai si fiul sau Elazar. Timp de 13 ani ei se pregatesc pentru scrierea cartii care in viitor va schimba istoria.

Zi si noapte ei se adancesc in tainele lumii superioare, se inalta pana la cele mai inalte nivele spirituale si lamuresc tot ceea ce va urma sa fie scris in cartea Zohar-ului.

In inima lor – un singur gand: A venit timpul sa dezvaluim secretele “facerii lumii”, tuturor.

Anii trec repede, Rabi Shimon si fiul sau si-au terminat tikunim* pe care le aveau de facut si ies din pestera.

*tikunim= corectarile insusirilor egoiste prin transformarea lor in insusiri altruiste

Insa pentru a scrie Zohar-ul Rabi Shimon trebuia sa adune in jurul sau elevi, cu ajutorul carora va putea “cobori” Lumina Superioara in lume. El insusi s-a inaltat la un nivel atat de superior incat a pierdut puterea de a explica pe limbajul cunoscut oamenilor, tot ceea ce a descoperit. In timp scurt a adunat in jurul sau noua dintre marii kabalisti din acea perioada. In total zece kabalisti ca cele zece sfirot**.

**Sfira = sapir, safir. Sapir in ebraica= lumina stralucitoare. In structura completa a sufletului exista zece sfirot; Cheter, Hochma, Bina, Hesed, Gvura, Tiferet, Netzah, Hod, Iesod si Malchut. Aceste sfirot formeaza insusirile sufletului si in ele este simtita Lumina Superioara.

Locul in care vor studia il stabilesc intr-o pestera din Galileea cu vedere spre muntii Tzfat-ului (Safed-ului).

Prin unirea lor ei creeaza o structura spirituala prin care Rabi Shimon coboara Lumina Superioara in lume. Insa lucrurile pe care Rabi Shimon le spune sunt atat de inaltatoare, atat de neclare…cum le va putea transmite oamenilor?

Primul codificator din istorie

“Si astfel va voi aranja: Rabi Aba va scrie si Rabi Elazar, fiul meu, va invata pe de rost si restul elevilor vor repeta in gandul lor“.

(Citat din Zohar, pericopa Haazinu –Ascultati)

Unul dintre elevii Rabinului Shimon Bar Iohai a fost inzestrat cu un talent special.

Numele acestuia era Rabi Aba. El a fost singurul care a stiut cum sa scrie cuvintele profesorului sau, in asa fel, incat sa fie si ascunse si dezvaluite in acelasi timp.

1800 de ani mai tarziu Baal HaSulam va scrie despre aceasta: “Rabi Aba a stiut cum sa aranjeze cuvintele, astfel incat sa fie intelese de cei care trebuiau sa le inteleaga si in acelasi timp sa ramana mister pentru cei care inca nu trebuiau sa le inteleaga.“

Zohar-ul, cartea cartilor, este scrisa pentru prima data in lume si imediat ascunsa de catre autorul ei.

Motivul: generatia nu era inca demna de descoperirea cartii.

“Cartea, a spus Rabi Shimon Bar Iohai elevilor, va fi descoperita doar in generatia in care oamenii vor fi deznadajduiti de inaintarea lor egoista si vor dori sa afle insemnatatea vietii.“

Functia cartii va fi sa incheie perioada de intunecime si de exil (instrainare de spiritualitate).

 

Harta drumului pentru cei care au inima deschisa

Multe carti au fost scrise inaintea Zohar-ului si multe dupa, insa niciodata nu a fost scrisa vreo carte care sa se poata compara cu Zohar-ul, in puterea spirituala ascunsa in ea.

Zohar-ul ne dezvaluie Realitatea Superioara. O realitate vesnica si perfecta care se afla dincolo de limitele timpului si spatiului, insa limbajul nostru omenesc e prea sarac pentru a ne da vreo explicatie care ar putea lamuri deplin, macar un singur lucru din aceasta carte.

Daca-i asa, atunci care este cheia cu ajutorul careia vom putea patrunde in misterele Zohar-ului? Cum vom putea descoperi comoara care a fost ascunsa pentru noi in aceasta carte de catre Rabi Shimon si elevii sai?

Baal HaSulam ne da metoda. Pentru a intelege cuvintele Zohar-ului, omul trebuie sa fie lipsit de egoism si in functie de asta, va intelege adevarul pe care Zohar-ul sfant vrea sa ni-l spuna. Altfel, egoismul este ca o “coaja” care ascunde de noi adevarul cuvintelor Zohar-ului.

Citat din cartea Shamati (Am auzit).

 Kabalistii sunt oameni care au obtinut puterea superioara, puterea iubirii si a daruirii. Ei scriu in cartile lor ceea ce au descoperit in Lumea Spirituala Superioara, insa doar omul care ajunge la puterea iubirii si a daruirii poate intelege cuvintele, doar lui i se vor deschide lacatele cartii Zohar si va descoperi Lumina.

Cel care obtine puterea iubirii si a daruirii, incepe sa actioneze in inaltimile scarii de 125 de trepte spirituale si descopera viitorul, trecutul si prezentul.

Atunci, el, de fapt intelege ca Zohar-ul este inchis si incuiat doar pentru cei care au inima plina de dragoste de sine, mandrie si orgoliu, iar pentru cei care isi deschid inima altora, cartea foloseste drept harta a drumului care ii conduce pe cararile Lumii Spirituale inspre vesnicie si absolut.

 

Si deocamdata in Spania

Locul: Viadolid

Perioada: Aproape 1200 de ani mai tarziu

 Deja de doua nopti Rabi Moshe De Lion n-a inchis un ochi. El sta in camera lui, aplecat peste un manuscris vechi – care a ajuns la el din intamplare – minunandu-se de imensele puteri spirituale care navalesc dintre cuvinte.

“Cuvintele acestea au fost scrise de oameni spirituali foarte mari“ isi spunea in sinea lui. ”Cuvintele lor sunt inaltatoare, neclare…daca vor fi publicate vor fi interpretate gresit. Fara indoiala, omenirea inca nu e pregatita pentru o asemenea dezvaluire spirituala.

Cativa ani dupa moartea acestuia, undeva pe la inceputul secolului al XIV-lea cartea iese din nou la iveala.

Intr-una din iernile grele care a lovit Spania, vaduva acestuia a fost nevoita sa vanda manuscrisele printre care era si Zohar-ul, pentru a putea cumpara putina mancare pentru ea si fiica ei. Si astfel 1000 de ani dupa ce a fost ascunsa de catre Rabi Shimon Bar Iohai si elevii sai, cartea misterioasa este dezvaluita din nou si incepe sa fie raspandita, insa ea nu trezeste vreun interes special.

Ea ramane pecetluita si incuiata tuturor. Putini sunt cei care o studiaza si mult mai putini- cei care ii inteleg continutul sau ii dau vreo importanta.

Cartea colinda dintr-un oras intr-altul, de la un kabalist la altul. In acea perioada doar marii kabalisti invatau din ea. Ei se trezeau la miezul noptii, aprindeau o lumanare si acopereau fereastra camerei pentru a nu fi vazuti sau auziti.

Cu teama sfanta deschideau cartea si incercau sa descopere si sa inteleaga realitatea ascunsa simturilor noastre. Lucrul se facea pe ascuns, cu usile incuiate. Ei intelegeau ca inca nu a venit timpul. Omenirea trebuia sa mai astepte inca, cateva sute de ani pana in perioada in care va fi capabila de descoperirea secretelor tainuitei carti Zohar.

 

Goana contra timp

Secolul al XX-lea bate la usa si omenirea intra intr-o inaintare ametitoare. Tehnologia cunoaste o dezvoltare cum nu a mai cunoscut in trecut si in paralel cu ea, doua razboaie mondiale, care au distrus popoare intregi, acestea fiind doar o parte din zdruncinarile pe care le-a cunoscut omenirea intr-o perioada mai scurta de o suta de ani.

Aproape de jumatatea secolului al XX-lea omenirea se afla pe punctul de intoarcere.

Acum mai mult ca niciodata este nevoie de o schimbare esentiala si rapida. Este nevoie de o metoda.

Chiar daca nu este constienta de aceasta, omenirea are nevoie de un suflet special care sa explice cauzele la tot ceea ce se intampla in jurul nostru, care sa ne indrume…sa ne indrepte…si acel suflet apare.

Sufletul Rabinului Shimon Bar Iohai coboara din nou in aceasta lume si se imbraca in chipul celui mai mare kabalist din generatia noastra, Rabinul Iehuda Ashlag, denumit si Baal HaSulam (Stapanul Scarii).

Ceasul nu se opreste din mers. El trebuie sa actioneze repede. Rabi Iehuda Ashlag intelege ca omenirea poate urca pe un drum nou, doar daca va evolua spre urmatoarea treapta care se afla in fata ei – treapta Spirituala.

Ingrijorarea pentru viitorul omenirii ii bate in inima si nu-i da odihna. “Suntem obligati sa facem ceva” isi spuse.

“A venit timpul sa punem la dispozitie solutiile, sa dezvoltam o metoda….“.

Cu perseverenta caracteristica tuturor marilor kabalisti dinaintea lui, el se apuca de lucru, fiind sigur ca a venit deja timpul de a raspandi invatamantul kabalistic in lume. Insa este stingherit de un lucru: dupa ce s-a inaltat pe culmea scarii spirituale si a obtinut secretele tainuitein Zohar, el a pierdut puterea de a scrie pe limbajul cunoscut oamenilor.

Treapta lui spirituala este atat de inalta, incat se desprinde detot, de lumea aceasta.

Cum va fi inteles de oameni?

“Atunci am hotarat in inima mea, fie ce o fi, trebuie sa “revars” o rugaciune fierbinte Creatorului sa-mi dea cunostintele si intelepciunea prin care voi putea promova omenirea la nivelul stiintei si desfatarii in care ma aflu eu“

(Profetia Rabinului Ashlag)

In profetia sa, Baal HaSulam cere din toata puterea sa fie inteles – chiar daca pretul va fi renuntarea la treapta spirituala superioara la care a ajuns – pentru ca a venit timpul in care secretele Kabalei sa fie descoperite tuturor. Rugamintea i-a fost aprobata si din acel moment incepe etapa decisiva din viata lui.

 

Lacatele se deschid

 

In goana nebuna contra timpului, treapta dupa treapta, el cladeste scara care va conduce omenirea pana la ceruri, pana la vesnicie, pana la absolut.

Baal Hasulam – Stapanul Scarii porneste in misiunea vietii lui. El ia cartea cartilor, Zohar-ul, scrisa de Rabi Shimon Bar Iohai si-i scrie explicatiile cele mai cuprinzatoare: Perush haSulam – Explicatiile Scarii.

El munceste 18 ore pe zi si nu-si permite odihna. Misiunea lui este mult prea importanta pentru a-i mai lasa timp sa se gandeasca la sine. Timpul este scurt si sunt multe de facut.

“Trebuie sa reusesc…sunt obligat…isi repeta asta tot timpul.“

Baal Hasulam scrie carti si articole, editeaza un ziar, se intalneste cu primarii asezarilor, este gata sa explice Kabbalah oricarui om de pe strada, doar sa asculte…sa auda.

Cuvintele care au fost intelese de unii ca fiind revoltatoare incep acum sa prinda o forma mai clara si sa devina mai inchegate.

Munca pe care o are de facut nu este simpla. El trebuie sa darame zidurile, sa inlature ignoranta si superstitiile care se alaturasera Kabalei de-a lungul timpului. Insa inainte de toate, el trebuia sa dezvolte o metoda de evoluare spirituala care sa se potriveasca fiecaruia dintre noi.

Litera dupa litera, cuvant dupa cuvant, an dupa an se indeplineste visul kabalistilor si devine din viziune – realitate.

Kabbalah va fi la indemana oricarui om fara nici o conditie.

Cu ultimele puteri, Baal Hasulam reuseste sa-si indeplineasca misiunea.

El traduce si explica toate cuvintele Rabinului Shimon Bar Iohai si devine prin aceasta vertebra care face posibila legatura noastra cu scrierile inteleptilor.

Acest om a condus o revolutie spirituala ale carei fructe noi le culegem astazi. Datorita lui s-a inchis cercul inceput de Rabi Shimon si elevii lui.

Cartea care a fost incuiata cu o mie de lacate de catre Rabi Shimon se deschide astazi cu o singura cheie : Perush HaSulam le sefer ha- Zohar -Explicatiile Scarii pentru Cartea Zohar“.

Tot ceea ce ne ramane noua de facut, este sa o luam si sa ne urcam impreuna pe inaltimile scarii care ne va conduce spre spiritualitate si spre secretele cele mai adanci din Zohar.

Autor – Eli Vinokor  (Ziarul Kabbalah Astazi)

 

Traducere – Simona Riven

Previous articleArticle of the Day October 18, 2011 (English, Russian)
Next articleFoamea crescanda a omenirii
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."