Baruch Shalom HaLevi Ashlag – Rabash (1907 – 1991)

0
876

Kabbalah Astazi – nr. 5
Rabash

Ultimul Mohican

 

Intr-un mod special a fost denumit Rabinul Baruh Ashlag – Rabash –  “Ultimul Mohican” . El a fost ultima vertebra din magnificul lant al marilor kabalisti, care a inceput cu patriarhul Avraam si s-a incheiat cu tatal lui Rabash, Rabinul Yehuda Ashlag (Baal HaSulam).

Rolul sau in acest lant este probabil rolul cel mai important din zilele noastre – si anume, de a face contactul intre cei mai mari kabalisti si lumea noastra si de a adapta metoda Kabalei, generatiei noastre.

Desi, el insusi a fost in varful scarii spirituale, Rabash nu s-a deconectat nici un moment de oamenii obisnuiti care, pur si simplu, au vrut sa stie daca exista un lucru mai maret decat ce le poate oferi aceasta lume .

Datorita inaltului sau grad spiritual, Rabash a inteles necesitatea omului, care traieste la sfarsitul secolului 20, de a descoperi secretul vietii si a reusit sa adapteze Intelepciunea Kabbalah intr-o limba simpla, confortabila, corespunzatoare generatiei noastre.

Rabash, ne-a deschis poarta catre o lume minunata si eterna si ne-a pavat drumul pentru a ajunge la ea.

 

Elevul tatalui sau

Inceputul secolului 20 nu aducea vesti bune in Europa; si Baal HaSulam nu si-a permis sa ramana nepasator acestui lucru. Cand Baruh Ashlag avea 13 ani, tatal lui a decis ca a venit timpul pentru a parasi Polonia si a emigra in Israel. Baal HaSulam a sperat sa gaseasca mai multi kabalisti in Israel care sa i se alature in diseminarea Kabalei. Prin urmare in anul 1921, familia a emigrat in Israel si s-a stabilit la Ierusalim.

In primii ani in tara, Rabash a invatat intr-unul din colegiile talmudice centrale( Ieshiva) din Ierusalim, fiind cel mai evidentiat elev.

Invatatorii lui i-au prevazut un viitor stralucit si diferite functii importante. Insa el nu era intresat sa fie cunoscut in public si nici nu era atras de diferite titluri inalte.

Desi nu era interesat de titluri care sa-i aduca onoarea, Rabash a acceptat, la cererea tatalui sau, sa fie autorizat ca Rabin, de catre Rabinul sef din Israel Avraham Isaac haCohen si Rabinul Chaim Sonnenfeld Rabinul sef al Ierusalimului si lider spiritual si politic al comunitatii ortodoxe din Israel.

Rabash avea doar 17 ani cand a fost hirotonit.

Dorinta de a descoperi secretul vietii a inceput sa bata in inima lui Rabash, inca de la o varsta frageda. Singurul lucru pe care l-a dorit a fost sa devina studentul tatalui sau, cel mai mare kabalist al generatiei, sa mearga pe urmele lui si sa se adanceasca in studiul Kabalei. El stia ca nimic in afara de Kabbalah nu-i putea satisface dorinta arzatoare din inima. Si intr-adevar, o data ce Rabash si-a dovedit intentiile sale sincere, Baal HaSulam a acceptat sa-l primeasca in grupul lui de studenti.

Studiul impreuna cu Baal HaSulam era greu si exigent, insa dorinta lui Baruch Ashlag de a descoperi secretul vietii era atat de puternica incat nu-i dadea odihna, impingandu-l sa treaca peste toate obstacolele.

Pentru a participa la lectiile tatalui sau, Rabash trebuia sa mearga pe jos mai multi kilometri in fiecare noapte, de la orasul vechi din Ierusalim pana la Ghivat Shaul. Pe drum trebuia sa depaseasca obstacole grele; se ferea de cetele care pandeau pe evrei si trecea prin barierele fortelor militare britanice, ale mandatului Britanic (1922 – 1948).

In pofida conditiilor grele din Ierusalimul inceputului anilor 1930, Baruh Ashlag a avut o dorinta puternica de a se alipi de drumul tatalui sau, si nu a ratat nici o lectie sau vreun eveniment la care tatal sau a participat. Nu s-a dezlipit de el si l-a insotit in toate calatoriile sale, a facut comisioane pentru el si l-a servit in orice mod posibil.

De-a lungul timpului, Rabash a devenit cel mai apropiat elev si a inceput sa studieze separat cu el.

Tatal sau, cel mai mare kabalist al tuturor timpurilor l-a invatat “Talmud Eser HaSfirot – Studiul celor Zece Sfirot) si Cartea Zohar. A raspuns multelor intrebari ale fiului sau si l-a pregatit pentru rolul pe care trebuia sa-l indeplineasca in viitor, si anume –  diseminarea Intelepciunii Kabbalah, in mase, in cel mai clar si cel mai potrivit limbaj pentru timpul nostru.

 

Shamati – Am auzit

Tot ceea ce a auzit de la tatal sau, elevul a notat cu perseverenta, intr-un carnet personal pe coperta caruia a scris: Am auzit. Astfel a adunat mii de notite si comentarii personale, unicate care documenteaza explicatiile lui Baal HaSulam cu privire la munca spirituala a omului.

Pe patul de moarte, Rabash a inmanat acel carnet, elevului si asistentului sau personal, Rav. Michael Laitman, care, cu trei ani mai tarziu, a publicat aceste notite sub forma unei carti care poarta acelasi titlu : SHAMATI – Am auzit.

Mai mult de treizeci de ani a fost Rabash elevul si asistentul personal al lui Baal HaSulam. In toata aceasta perioada el a absorbit de la tatal sau invatatura si spiritul sau de dragoste pentru natiune si pentru intreaga lume si recunoasterea ca numai “raspandirea Intelepciunii Kabbalah in intreaga natiune si in intreaga lume va aduce eliberarea totala – (gheula shlema)”.

Ani mai tarziu, studentii lui Rabash au afirmat ca acest spirit i-a caracterizat intreaga sa viata, acesta fiind si mesajul esential pe care l-a transmis elevilor sai.

 

Conectat cu intreaga lume, dar izolat

La fel ca si tatal sau, Rabash nu a vrut sa devina celebru, sau numele sau sa fie publicat pe strazi ca fiind kabalist si de aceea a refuzat sa primeasca functiile oficiale care i-au fost oferite. In loc de a accepta onoarea de a conduce mari organizatii publice, Rabash si-a dedicat timpul si eforturile in intregime pentru pregatirea studentilor in Kabbalah, de a disemina Intelepciunea Kabbalah si de a continua pe calea lui Baal HaSulam.

In interiorul sau Rabash a fost conectat cu intreaga lume, cu toate acestea, in exterior a fost un om retras.

Vaduva lui, Feiga Ashlag ne marturiseste ca “Nici chiar vecinii nostri nu au stiut, ca el preda Kabbalah“

Insa, cu toata modestia lui… cine cauta cu adevarat, gasea drumul spre Rabash.

Rav Mihael Laitman, povesteste, ca printre cei care veneau sa studieze la el erau si Rabini foarte renumiti .

O mostenire, care este o adevarata comoara

Anul 1983 a fost punctul de cotitura pentru Rabash. Pana in acea perioada el preda unui numar mic de studenti care il insotisera de-a lungul anilor. Deodata au venit la grup 40 de elevi noi, tineri nereligiosi din toate colturile tarii, cu dorinta aprinsa, de a descoperi secretul vietii.

In activitatea sa cu noii studenti, Rabash a dezvoltat o metoda unica si contemporana, care se potriveste cel mai bine generatiei noastre. In fiecare saptamana scria articole in care descria cu lux de amanunte, dar intr-o limba simpla, fiecare faza in parte, a muncii interioare a omului, pe drumul catre spiritualitate.

Aceste articole erau colectate saptamanal si compilate intr-o serie de carti numite Shlavei HaSulam – Treptele scarii.

Astfel, el ne-a incredintat o adevarata comoara, o metoda completa si testata, metoda care poate aduce pe fiecare persoana in zilele noastre, la perceperea Lumii Spirituale.

Rabash a lasat in urma lui multe grupuri de studiu in Israel si in intreaga lume. Aceste grupuri continua sa studieze cartile sale si cele a lui Baal HaSulam.

Rabinul Baruch Ashlag – Rabash a reusit sa faca ceea ce nu a reusit nici un kabalist inaintea lui. A reusit sa ne prezinte fiecaruia dintre noi, in parte, drumul cel mai potrivit pentru a descoperi cel mai adanc aspect al Realitatii Superioare.

Bnei Baruch

Dupa moartea acestuia, in 1991, studentul si asistentul sau personal, Rav Michael Laitman, a infiintat un grup de kabalisti pe care l-a denumit dupa numele invatatorului sau: “Bnei Baruch – Fiii lui Baruch”.

Grupul Bnei Baruch are ca obiectiv, continuarea drumului lui Rabash si diseminarea Kabalei in mase. Cu timpul, grupul Bnei Baruch s-a marit si a devenit o organizatie internationala cu sute de mii de studenti in Israel si in intreaga lume.

Acesti studenti studiaza Kabbalah din surse autentice si raspandesc intelepciunea, tuturor celor care doresc sa studieze, in mod gratuit.

Rabash – Baruch Ashlag a fost unic in generatia lui.

A fost un kabalist ‘ascuns’, a carui vocatie a fost de a educa o noua generatie de kabalisti, prin cultivarea unei metode noi spirituale, adecvata zilelor noastre. El a fost convins ca daca va putea adapta metoda Kabalei la timpul nostru, aceasta va fi cea mai mare contributie facuta umanitatii, preconizand astfel, un viitor mai stralucit noua si intregii omeniri.

Rabash a reusit in misiunea lui.

Tot ceea ce ne ramane de facut, este sa luam aceasta metoda clara si sigura si sa o punem in aplicare.

Cand vom face acest lucru vom fi recompensati cu revelatia completa, adevarata si eterna a realitatii, pe care au descoperit-o kabalistii, in toate generatiile.

Previous articleIntreaba kabalistul
Next article“Vrem o schimbare”
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."