Gândul zilei 2011

0
738
  • Gandul Zilei – 14 decembrie 2011

Intrebare: Care este legatura intre ce simt eu si reshimo schimbator care se dezvolta  inauntrul grupului, precum si cu reshimo care apartine intregii omeniri sau intregului grup?

Raspuns: Eu nu pot explica pana acolo. Tu nu ai nici o sensibilitate la asta, totul depinde de lumina de sus si de modul an care ea  straluceste si conecteaza aceste reshimot impreuna in conformitate cu hissaron-ul comun. Aceasta este munca noastra. Pana in prezent noi nu avem destul hisaron pentru a conecta ego-ul nostru, grupul, lumea si Creatorul sa fie impreuna ca unul. Noi totusi trebuie sa dezvaluim acest hisaron. Trebuie sa mai lucram la acest hissaron daca vrem sa-l dezvaluim intr-un mod bun (achishena) si nu prin suferinta (beito), atunci cand acesta se dezvaluie intregii lumi. Reshimo care este revelat in grup este reshimo care apartine lui Malchut de Ein Sof, este rezultatul eforturilor multe pe care le facem . Eu nu te inteleg. Tu spui ca esti in imposibilitatea de a descoperi aceste lucruri din cauza lipsei de Kelim. Vrei sa intelegi ce sunt aceste reshimot, cum apar la suprafata si conecteaza personalul, comunul, grupul si natiunile lumii in lumea spirituala? Esti binevenit sa faci aceasta, dar singura posibilitate de a intelege este  bazata pe revelare si nu pe faptul ca cineva ti-a povestit despre asta. Nu pot spune mai mult decat atat. Munca ar trebui sa se faca in grup, deoarece acolo se dezvaluie. Grupul este campul in care toate aceste fenomene se dezvaluie. Reshimot pentru revelarea ego-ului cuiva, la fel si revelarea a “noi”, si a lumii, si a tot ce exista sunt de asemenea plasate aici. Dar modul in care acestea sunt conectate impreuna depinde de eforturile tale si de nivelul tau. Un pic mai mult achishena sau un pic mai mult beito, prin intermediul eretz, care se afla la mijloc intre achishena si beito, sau intr-un alt mod. Acest lucru depinde de eforturile tale. Deci nu pot prevedea care va fi combinatia diferitelor reshimot  cand aceste suflete ni se vor revela. Totul depinde numai de eforturile noastre. Cu cat depunem mai multe eforturi, cu atat mai repede si mai clar ne va fi dezvaluit.

*

Frica

Exista 3 tipuri de frica:

  1. Frica de a nu se intampla ceva rau celor apropiati, in lumea fizica.
  2. Frica de a ajunge in iad dupa moarte.
  3. Frica de a-l dezamagi pe Creator. Acest ultim tip de frica ar trebui sa-l avem permanent in fata, in tot ceea ce facem. Intentia noastra in ceea ce facem trebuie sa fie in permanenta cea corescta, si indreptata spre atingerea scopului creatiei.

De aceea Rav ne recomanda, ca in fiecare seara sa analizam ziua care a trecut, si sa ne judecam noi daca am facut suficient.

Sa nu uitam ca intreaga omenire depinde de noi, si doar noi avem rezolvarea pentru problemele prin care trece. Cu cat noi intarziem mai mult in a da mai departe aceste informatii, cu atat mai multe lovituri vor urma.

  • Gandul Zilei – 15 decembrie 2011

Cateodata te produci in fata unui public compus din diverse grupuri de oameni si ei sunt foarte impresionati de tine. Pentru ca ai talent de a trezi oamenii. Si acum ma intrebi cum sa trezesti pe cineva? Tu esti cel care o face la altii, asa ca incearca sa-i faci pe ceilalti sa faca acelasi lucru pentru tine. Nu inteleg intrebarea ta; ma intrebi ce poti face pentru ca grupul sa te influenteze pe tine? Mai intai de toate nu trebuie sa crezi ca te afli pe un nivel mai inalt decat ei. Cand esti in fata studentilor tai, ei te privesc cu admiratie si urmaresc cu nerabdare cursurile predate de tine.Dar daca te uiti de sus in jos la prietenii tai, va fi foarte dificil sa-i observi. Cum vei obtine inspiratie de la ei? Acesta este numarul unu. Numarul doi: cere-le si מn cazul in care nu te ajuta, plateste-i! “Cumpara-ti un prieten”. Mi-ai adus vreo sticla de vin? Atunci te tratez mai bine decat inainte. De ce nu ai adus o lada de vin? Ei te-ar trata si mai bine. Nu glumesc. Traim intr-o asemenea lume unde, in cazul in care daca iubesti pe cineva si vrei sa se poarte mai bine cu tine, trebuie sa-i dai cadouri acelei persoane. Uite ce a scris Rabash despre asta! Vom bea vinul tau sambata si vom vedea ceea ce ai gatit pentru noi, am pastrat vinul tau pentru aceasta ocazie. Tu ar trebui sa inteleagi cum poti obtine o anumita pozi‏ie fata de mediul tau, astfel incat sa poti fi influentat de el, acest lucru este ceea ce iti lipseste. Te simti singur, asta este un lucru bun. Simti ca est mai avansat decat sunt ceilalti, si acest lucru este bun. Esti un instructor si un veteran al miscarii noastre, stii foarte mult si acesta este motivul pentru care este atat de dificil pentru tine acum. Este dificil pentru
tine de a primi ceva de la ei, acesta este motivul pentru care nu percepi lumina care vine de la ei. Rabinul Yosi Ben Kisma a fost un pic mai avansat decat tine, doar “un pic”, si ucenicii lui au fost chiar mai putin dezvoltati decat persoanele carora tu le predai, dar el stia modalitate cum sa se anuleze si sa fie chiar mai mic decat ei. Astfel, el a primit toate Kelim de la ei, pentru ca in interiorul fiecarei persoane exista o infinitate. Totul depinde de modul in
care ii evaluezi pe ceilalti si te anulezi pe tine. Nu exista instrumente pentru a schimba aceastד situa‏ie. Tu esti cel care ia decizia. Fiecare individ este infinit; schimba-ti doar atitudinea ta fata de el.

  • Gandul Zilei – 16 dec. 2011

Nasterea Punctului de Unitate

Congresul s-a terminat. A fost un congres plin de succes deoarece pentru prima data am experimentat o stare spirituala, ceea ce este o senzatie cu totul noua pentru noi. Acest sentiment a singurei dorinte comune care tocmai s-a nascut, se afla deasupra noastra si ne tine si pe noi acolo. Daca ne conectam la el, aceasta ne face sã ne ridicam deasupra trupurilor noastre, deasupra lumii noastre. Pana acum acesta este doar o strop de dorinta si nu putem simti Lumea Superioara in interiorul lui. Asa cum un organism uman se dezvolta dintr-o picatura de material seminal, un partzuf, un trup spiritual, sufletul nostru comun ar trebui sa se dezvolte de la aceastã dorinta. Baal HaSulam a scris in articolul sau “600 000 de Suflete” ca la inceput, un singur suflet a fost creat si acesta s-a divizat mai tarziu in 600 000 de parti. Acum sarcina noastra este sa adunam aceste fragmente impreuna. Cand le unim mai presus de ego-urile noastre, in ciuda ego-urilor noastre, incepem sa simtim spatiul imens in acest punct si acest spatiu contine Lumea Superioara. Am revelat acest punct, l-am descoperit intr-un fel, iar acum realizam cu aproximatie unde este el situat, realizam cum sa ne ridicam deasupra noastra, cum sa fim in contact cu acest punct, cum sa incepem sã-l simtim si cum sa incercam sa existam in el. Acest sentiment ar putea disparea pana la punctul cand am putea gandi ca l-am pierdut. Dar el nu dispare cu adevarat, pentru cã nu exista nici o lipsa in spiritualitate. Pot sa ma acordez la acest punct din nou, prin intermediul activitatilor noastre reciproce in grup, prin ascultarea materialelor inregistrate de la congres, cu ajutorul acestor inregistrari. Noi toti am dat nastere la un punct comun care este in afara noastra si vom incerca sa dezvoltam un Kli comun din el. Acesta va fi urmatorul pas in dezvoltarea noastra.
Din Lectia virtuala din 11.12.2011

A cadea pentru a obtine noua dorinta

Intrebare: Cum pot aspira mereu spre realizarea unitatii cu grupul, precum si cu Creatorul, de vreme ce eu ma gasesc in tot felul de stari?

O cadere intre doua trepte imi da puterea de a achizitiona o noua dorinta. De exemplu, am mancat ieri, dar astazi mi-e foame din nou. Ar trebui sa aspir spre spiritualitate într-un mod similar, natural. Cand ma aflu la acest nivel, trebuie sa aspir catre spiritualitate. Cand ma gasesc pe acesta treapta, visez la urmatoarea. Este un ideal pentru mine. Apoi cresc si ma ridic catre idealul meu. Cum pot avansa spre el acum? Am nevoie de dorinta care sa corespunda cresterii mele, dorinta de a dubla dorinta dinainte. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa ma fac de doua ori mai mic decat sunt acum, în scopul de a ma ridica la nivelul urmator. Astfel, fac doi pasi inapoi si un pas urias inainte, de fiecare data. Revenind la treapta mea dinainte nu este suficient pentru mine; eu ar trebui sa simt o dubla cadere, o pierdere dubla. Nu pot sa primesc acest hisaron suplimentar decat din mediul meu si numai atunci ma pot ridica pe treapta urmatoare.
Din Lectia de dimineata pe 15.12.11 bazate pe articol “Libertatea” de Baal HaSulam

Sfaturi de la Lectia de Dimineata

Punctul de unitate pe care l-am dobandit este situat pe machsom-ul actual. Punctul de unitate al intregului Kli mondial, insemnand acei oameni care doresc si incearca sa se uneascã impreunã si motivul pentru aceasta unitate este daruirea reciproca numita garantia mutuala. Oamenii sunt gata sa se faca unii pe altii mai puternici si doresc ca toata lumea sa se trezeasca. Ei nu intra in competitie. Dimpotriva, eu vreau ca toata lumea sa devina mai puternica si eu chiar vreau ca prietenii mei sa devina destoinici datorita eforturile mele, vreau sã fiu ca un tata pentru ei.

Nu exista nici o rutina intre congrese. In astfel de momente experimentam starile care ni s-au dat de sus, astfel incat sa crestem prin depasirea acestora. Atunci cand va aparea confuzia vom primi dorinta pentru ca Creatorul sa ne ajute si sa fie împreunã cu noi in aceastã unitate, si vom dobandi aceasta aspiratie prin intermediul acestei confuzii, a acestei harababuri. Eu nu ar trebui sa uit ca Creatorul ma ajuta sa ma apropii de scop in fiecare moment al vietii mele. In clipa in care ma conectez cu grupul, ma transform treptat intr-o fiinta umana, devin ca El si de fiecare data El dezvaluie in mine dorinte si proprietãti suplimentare incorecte. Trebuie sa-mi amintesc ca tot ceea se dezvaluie in mine in fiecare moment este necesar pentru corectarea mea si trebuie sã-mi corectez toate abaterile de la scop pe care Creatorul mi le trimite, directionându-le spre realizarea unitatii cu Creatorul.

Avem nevoie sa ne unim unii cu altii in fiecare moment dat, si avem nevoie sa simtim unitate in toate. Eu trebuie sa incerc in mod constant sa simt grupul si, poate, Creatorul inauntrul meu. Aceasta stare nu va dura mult timp si obstacolele vor fi dezvaluite. Toate acestea sunt facute pentru a nu fi in stare sa ne unim singuri, pe cont propriu si, prin urmare, sa trebuiasca sa-I cerem Lui sa ne uneasca.

Trebuie sã fim atenti sa ne asiguram ca prietenul nostru nu va cadea. Dacã eu nu fac asta, eu dau o gaura in barca. Totusi, daca continui sa ma gandesc la prietenul meu si reusesc amintindu-mi asta, cu siguranta nu voi uita de mine insumi.

Avem acum sentimentul ca nu putem sa ne rugam pentru grup si pentru prietenii nostri, pentru ca fiecare dintre noi se afla intr-o stare de talmes-balmes si cu gandurile incetosate. Noi trebuie sa ajungem la o stare de rugaciune comuna, astfel incat niciunul dintre noi sa nu lase nici un deseu in inima sa si nici in gandurile sale si ceea ce simtim acum este necesar numai pentru ca noi sa depasim obstacolele si sa ne intoarcem la starea pe care o simteam inainte.

Iubirea este cea mai mare putere din toate dorintele noastre. Daruind prietenului meu dragostea mea eu l-am deconectat de la grija pentru sine insusi. Cand simte ca este iubit, el se leapada de toate grijile, aceasta este legea naturii si atunci el nu mai are, pur si simplu, nici o temere pentru el si incepe sa simta aceasta sursa si nu mai este ingrijorat de nimic.

Noi putem controla grupul si prietenii nostri, prin intermediul iubirii, deoarece ea este cea mai mare putere care include toate celelalte forte. Este o putere foarte persistenta si, prin urmare, trebuie sã invatam s-o folosim in mod corect. Daca cineva stie ca el poate controla lumea lui, precum si tot ceea ce existã, prin intermediul chiar al acestei puteri, atunci toata lumea ar dori cu adevarat sã aiba aceasta putere si sã fie în interiorul ei.

Grupului ii lipseste intotdeauna gandul despre importanta scopului, despre iubire sau bucurie. Asadar, nu te mai gandi; actioneaza!

Noua trebuie sa ne pese de existenta unei societãti omogene unite, trebuie sã ne gandim la toata lumea impreuna, noi trebuie sã ajungem la acelasi lucru intr-o stare de garantie reciproca si astfel este posibil ca toate acestea sa se realizeze.

Tu nu te poti conecta la prieteni. Placerea ta consista in a-i exploata pe altii si tu refuzi sa-ti schimbi obiceiul. Dar nici ceilalti nu vor sa-si schimbe obiceiul, deci cum va puteti uni? Invidia, pasiunea, si mandria – toate acestea ne separa.

Tu presupui ca va puteti uni, dar eu nu cred asa. Acest lucru este posibil numai cu ajutorul Luminii care reformeaza, prin munca asidua. Acest lucru necesita fora Torei, metoda cabalistica.

Prin unire, vom atinge Malchut de Ein Sof. In afara de unitate nu este nimic. Uneste prietenii in grup si vei primi Lumea Infinitului. Totul incepe si se termina aici.

  • Gandul Zilei – 18 dec. 2011

Indiferenta este mai rea decat orice altceva, este “moartea” pentru noi, si nu exista nimic mai rau decât indiferenta. Linia dreapta este opusul  liniei stangi, minus este opusul lui  plus, dragostea este opusul la ura, dar indiferentei i se opune numai moartea.

Intrebare: Ar trebui sã fie ceva opus la asta, altminteri care este punctul de plecare? Nu ar trebui sã fie ceva opus la indiferenta?

Rav Laitman: Imaginati-va o societate mica, inchisa, care este cufundata intr-o indiferenta completa. Cine poate cineva ajuta o astfel de societate? Modificarile pot fi efectuate numai de sus, societatea insasi nu este in masura sa realizeze acest lucru. Lumina poate schimba orice stare in opusul sau, orice stare inafara de indiferenta, pentru ca nu exista nici un hissaron aici. Nu exista nici un hissaron nici pentru bine nici pentru rau, aceasta este ceea ce se numeste indiferenta. Lumina nu poate urca la locul unde nu exista nici un hissaron, nici nu se poate apropia, nici nu se poate distanta de acesta.

Intrebare:  Ar trebui sa ne fie teama de asta?

Rav Laitman: Da! Aceasta stare este cea mai rea dintre toate.

Intrebare:   Dar nu este aceasta indiferenta trimisa la noi de catre Creator?

Rav Laitman: Bineinteles ca a fost trimisa de El, ca sa ne trezim. Nu conteaza cum facem acest lucru, ar trebui doar sa evitam sa ramanem indiferenti. Nimic nu este mai rau decat aceasta; este pur si simplu moartea pentru noi.
Intrebare: Cum putem depasi aceasta stare de indiferenta, in cazul in care vine de la Creator?

Rav Laitman: Ce nu vine de la Creator? Si bucuria si tristetea, toate vin de la El. Asta inseamna cã eu nu ar trebui sa fiu opus Lui? El a efectuat cea mai grava actiune posibila, spargerea vaselor (Kelim)!

  • Gandul Zilei – 19 dec. 2011

Kli-ul mondial ar trebui sa se inveseleasca si sa realizeze ca toata aceasta “ceata”, in care am intrat dupa congres, ne-a fost trimisa cu un scop si suntem incapabili sa i ne impotrivim. Fiecare dintre noi a simtit aceasta intr-un mod diferit si la momente diferite. Exista oameni care se afla in prezent intr-o buna dispozitie, ei simt o inaltare, dar acest sentiment nu este conectat direct la scop, la realizarea starii de unitate cu toata lumea. Este un sentiment in sine si exista un motiv pentru acest sentiment, pentru faptul ca momentan  ma simt bine. Sentimentul in sine ar putea fi placut, dar in timp ce il experimentam, uitam motivul pentru care ne simtim bine. Acest sentiment se raceste treptat si trece prin diferite niveluri, pe parcursul a 4 niveluri se “raceste”, se topeste deplasandu-se intr-o directie opusa. Initial simt o inaltare datorita scopului, datorita relatiei mele cu grupul, apoi pentru ca am realizat ceva, adica am auzit ca noi am realizat ceva, si la urma urmei ma simt bine. Continui sa am aceasta stare pana cand aceasta se evaporeaza; acest proces include aceleasi 4 etape. Mai intai de toate noi ar trebui sa folosim aceste 4 niveluri ca  proces pentru a construi un nou hissaron. In timp ce ne confruntam cu aceast nou hissaron, trebuie sa avem in mod constant aceeasi intentie, acelasi sentiment, astfel incat aceasta sa devina starea noastra permanenta. Initial am realizat acest sentiment prin intermediul impulsului nostru, dansurilor, cantand fara incetare, comunicand cu toata lumea, dar acum ar trebui sa obtinem aceeasi stare fiind tacuti de data aceasta; fac asta pe plan intern, astfel incat ceea ce domneste in interiorul meu, in mine, ar trebui sa devina propriul meu congres. Poate ca in curand vom putea organizeza un congres in care vom pastra tacerea timp de 3 zile, nefacand nimic altceva decat sa pastram intentia, fiind in stare de inspiratie si emotie doar pentru ca ne vedem unii pe altii. Pe urma vom incepe sa avem acelasi sentiment chiar fara sa ne vedem unii pe altii si vom continua mai departe cu acest proces pana cand vom dobandi starea de reincarnare adevarata fara cuvintele pe care suntem obisnuiti sa le auzim, fara a sari, etc. Trebuie sa ne indreptam in aceasta directie. Chiar acum ar trebui sã traim in starea de la congres aproape tot timpul, acea stare de calm, fiind în acelasi timp intr-o stare de perceptie interna mai serioasa.

  • Gandul Zilei – 20 dec. 2011

Dacă toate actiunile, toate starile mele  provin numai dintr-un loc, Lumea Superioara, atunci vointa mea liberă este în modul în care eu O percep. Eu trebuie să ma bucur cu adevărat de ceea ce El imi ofera, pentru că facand asta, Ii fac Lui placere.Creatorul creează plăcere si suferintă, stari externe si interne, totul. Munca mea rezida în capacitatea mea de a ma ridica deasupra acestei realităti, mai presus de mine, mai presus de felul in care percep eu această realitate si este complet irelevant ce realitate percep eu acum, chiar dacă acesta este cea mai rea realitate, adică cele mai mari tragedii si suferinte. Eu ar trebui să percep toate astea ca cele mai bune lucruri posibile si să fiu complet detasat de interesul meu personal, de la ceea ce simt. Cel mai important lucru pentru mine ar fi să justific ceea ce primesc de la El si facand asta sa-I fac placere Lui. Acest lucru înseamnă că trebuie să ma ridic deasupra sentimentele mele, mai presus de tot ce este conectat la mine si sa conectez toate astea cu Cel care daruieste, cu Cel care creează fiecare stare pe care o simt, pentru că toate starile mele provin cu sigurantă de la El. Se pot trage câteva concluzii din aceste postulate: 1) Eu nu schimb realitatea, dar imi schimb numai atitudinea mea, perceptia mea fata de realitate, imi pasa de perceptia mea internă, ââimpresia mea din starile pe care le experimentez in prezent. Eu trebuie să  schimb în mod constant orice stare intr-un eveniment plin de bucurie în perceptia mea. De ce? Nu pentru că mă simt bine, dupa cum as putea sa ma simt chiar si rau, ci pentru că vine de la Creator, pentru că facand asta Ii fac lui placere. După toate corectiile mele, în conformitate cu fiecare dintre ele, mă simt bine în cele din urmă, pentru că prin aceasta Ii aduc bucurie Lui.

  • Gandul zilei – 21 decembrie 2011

Intrebare: Asupra a ce ar trebui sa ne concentram si la ce ar trebui sa ne gandim in timp ce efectuam exercitiul “tacerii” ?

Raspuns: nu este doar tacere, este munca interioara. Imi imaginez ca noi toti comunicam in aceasta tacere, ca toti suntem pusi la copt intr-o singura oala, confruntandu-ne cu o furtuna de ganduri si sentimente, dar facand toate acestea impreuna. Ce inseamna impreuna: noi toti analizam sensul vietilor noastre, scopul lor, ceea ce facem altora, ceea ce mi intampla mie, etc, si facem aceasta simultan si impreuna. Ganduri si sentimente zboara de la o persoana la alta dand nastere la un amestec special. In timp ce facem asta fiecare dintre noi
trebuie sa depuna eforturi considerabile. Cabalistii au folosit intotdeauna aceasta metoda si facand aceasta intotdeauna si-au clarificat o multime de lucruri. Rezultatul este ca veti iesi din aceasta actiune cu capul si inima voastra foarte bine curatate.

Previous articleÎmpărăția Trandafirilor
Next articleSfatul zilei 2011
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."