Direcția zilei – 03.08.2016

0
16154

Extrase selectate din cuvintele lui Rav Laitman, Lecția zilnică

*** Cum ne putem ridica la gradul superior, dacă nu-l putem defini în funcție de mintea noastră? […]

Nu aveți nevoie să inserați un nou software la un hardware vechi. Mai degrabă acum aveți nevoie să achiziționați un nou hardware pentru noul software. Acest nou hardware este un vas nou. Vasul se numește “Credință”, și poate fi achiziționat cu adevărat de Lumina care reformează, ea vă construiește vasul. Nu putem avansa într-un mod liniar cu ceea ce avem acum, să devenim tot mai înțelepți, asta nu este posibil.

Prin urmare, o parte din munca noastră în înțelepciunea Cabala este de a dezvolta inima și mintea, iar cu pregătirea noastră citim cărțile și înțelegem un pic din ceea ce este scris acolo, și apoi ne gândim că noi intrăm în studiul Cabalei. Ăsta nu este studiul Cabalei, care studiază înțelepciunea, în întregime. Studiul Cabalei începe atunci când persoana are nevoie de ajutorul Forței Superioare de a dezvolta în el o nouă percepție în afara și împotriva dorinței sale actuale și a minții. Un al doilea nivel; el îl vrea. Iar diferența dintre primul și al doilea nivel constă în faptul că, în primul nivel el a apreciat lucrurile pe care le-a primit, a simțit și a crezut în vasul său de primire, iar în al doilea nivel, este important pentru el ce va primi în vasele Creatorului. Scopul său, în primul nivel este de a se face fericit pe sine, iar în al doilea nivel este acela de a atinge fericirea Creatorului; că el Îl face fericit. Și el construiește un nivel deasupra celuilalt.

Acum, amintiți-vă exemplul fetiței care se joacă cu papușa și nu are nici o legătură cu copilul mamei, atunci când mama îi cere să se joace cu micuțul. Cât de mult vrea ea să meargă în mod constant înapoi la papușă și să nu se joace cu copilul. Hai să spunem că copilul și papușa au căzut pe podea. Fetița va alerga la papușă și nu la copil. Ea simte că s-a întâmplat ceva cu papușa și nu simte că este un dezastru că micuțul a căzut și plânge și plânge și plânge.

Prin urmare, aici trebuie să facem o mare lucrare, în scopul de a dobândi o sensibilitate la al doilea nivel, către noi valori. Asta e toată munca. Dar, trebuie să ne gândim la ea și să ne aplecăm spre ea. Și, în toate situațiile noastre să încercăm să ne gândim ce am fi făcut în aceeași situație, dacă am fost în credință deasupra rațiunii? Cum m-aș fi comportat? Cum aș fi considerat? Aș fi avut nevoie de societate?