Sinele uman sau Dumnezeu manifestat în om

0
1265

Sinele uman sau Dumnezeu manifestat în om

Incepand de astazi, Cabala pentru Toti are un nou autor… Miron Ioana Madalina. Studenta in anul 3 la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, pasionata de studiul stiintei si intelepciunii Cabala… Madalina m-a impresionat permitandu-mi sa-i citesc Lucrarea de Licenta intitulata “Traditii Mistice in Crearea Omului Artificial Golem“. Onorata fiind ca a acceptat sa scrie pentru noi, in Cabala Pentru Toti, va las sa va bucurati de primul ei articol.

 

Sinele uman sau Dumnezeu manifestat în om

 

Studiind înţelepciunea Cabalei, am observat că aceasta vorbeşte despre sinele uman, definindu-l ca find chiar Dumnezeu manifestat în om şi energia Supremă care are un corespondent în inima spirituală.

În traducere, cuvântul ebraic kabbalah înseamnă primire, receptare. Aceste două cuvinte, ar revela faptul că o persoană ia în posesie un bun care i-a fost oferit de Divinitatea Supremă.

În tradiţia cabalistică există două etape de revelare a Sinelui:

  1. Conştientizarea punctului din inimă – căutarea tradiţiei pentru fiecare fiinţă, depăşirea egoismului, care au ca rezultat acţiunea de a primi pentru a dărui. A dărui este în firea întregului univers, iar a accepta este a doua natură a acestuia.
  2. Conştientizarea deplină a egoismului din noi – egoismul supranumit şi „izvorul de suferinţă” sau „boala sufletului.” Ochiul egoistului este deformat de patimile sale, din acest motiv de cele mai multe ori omul nu poate fi în comuniune cu divinitatea.

În esenţă, Cabala relevă esenţa cunoaşterii Universului şi a lui Dumnezeu.

Cabala ne învaţă că există o Fiinţă Divină, nici femeie, nici bărbat, care are 10 aspecte primare numite Sephirot (emanaţii), care sunt reprezentate în Arborele vieţii.

 

Cabala susţine că Fiinţa Supremă a crea Universul prin cei 10 Sephiroţi, care au coborât la diferite niveluri, până când Creaţia a fost pe deplin realizată.

Încă din perioada Imperiului Roman, evreii foloseau amulete ca mijloace atotputernice de apărare împotriva influenţelor malefice.

Perioada medievală a adus printre evrei o apropiere mult mai sistematică faţă de magie.

Unele scrieri mistice descriu straniile şi misterioasele planuri ale cerului, aceste scrieri au fost îmbogăţite de magicienii evrei care explicau formulele şi ritualurile necesare pentru trecerea în lumea divină.

Sistemul cabalistic este complex.

El prezintă substanţa divină ca fiind unica sursă de viaţă şi lumină. Din aceasta, En-Soph derivă 10 forme generale ale Fiinţei infinite.

 

 

În lucrarea mea de cercetare, am încercat să îmbin creatura Golem cu ceea ce oamenii resping din societate sau „dublul” cum ar numi acest procedeu de respingere C.G.Jung.

Acest dublu, din punct de vedere psihologic, o tulburare psihică manifestată prin disocierea personalităţii unui individ în una normală şi alta morbidă, fiecare dominând alternativ şi deteminând un anumit comportament. Dublul este ceea ce persoana respectivă respinge din el însuşi, dublul face ceea ce noi nu am îndrăzni să facem.

Acest monstru, Golem, nu reprezintă răul suprem, el devine un fenomen al răului datorită oamenilor care nu cred în el, cărora le este frică de această arătare.

El devine rău şi răzbunător din cauza oamenilor şi a societăţii care nu îl acceptă, de aceea el începe să distrugă şi să săvârşească crime.

Am vrut prin acest Golem să scot în evidenţă faptul că oamenii resping ceea ce nu arată conform anumitor criterii, oamenii judecă fără să cunoască, răutatea lor naşte monştrii, oamenii se separă de divinitate, ca mai apoi, când apare nenorocirea să-l caute şi să-i ajute, dar ei nu au timp de rugăciune, după ce săvârşesc păcatul, îngenunchează şi au curajul să mai privească cerul şi să strige: „Tată”. Prin Golemul lui Meyrink se reflectă ceea ce societatea respinge ca fiind urât, diform, şi cu influenţe diavoleşti.

Judecând societatea prin prisma Golemului, pot spune că oamenii l-au abandonat pe Dumnezeu, prinşi în existenţa asta a lor măruntă şi păcătoasă, oameni care îl pomenesc pe Dumnezeu fără să simtă fiorul mistic purificator.

Societatea de azi se comportă ca şi cum oamenii au uitat că numai Dumnezeu deţine puterea, se iau la întrecere cu Natura şi o siluiesc ceas de ceas. Nu mai preţuiesc nimic oferit de Dumnezeu, L-au alungat din inima lor.