Ce înseamnă prietenia?

0
453

 

-Salut, eu sunt Baruch. Am 10 ani.

-Salut, eu sunt Amit. Am 10 ani jumate.

-Salut, eu sunt Yehi. Am 6 ani.

-Salut, eu sunt Ronny. Am 10 ani.

-Salut, eu sunt Șlomo. Am 8 ani.

Baruch: Astăzi vom vorbi despre prietenie. Ce înseamnă să fii prieten? Ce face ca doi oameni să fie prieteni? Ronny, văd că tu vrei să începi.

Ronny: Majoritatea copiilor cred că un prieten este cineva care te va ajuta când o să ai probleme, care poate să fie fericit împreună cu tine. Toate astea sunt adevărate. Dar prietenia este atunci când, spre exemplu, eu am o prietenă și noi încercăm împreună să fim prieteni cu ceilalți. Asta se numește prietenie adevarată. Este imposibil să trăiești fără prietenie. Este imposibil să stai singur. Chiar și animalele, de exemplu papagalii, dacă îi separi și îi lași singuri și chiar dacă le dai mâncare și apă și tot ce le trebuie ca să supraviețuiască un anumit timp, ei vor muri, fiind foare supărați că nu există nimeni alături de ei, că nu există nimeni căruia să-i poată oferi ceva.

Baruch: Foarte fain, nu-i așa Șlomo?

Șlomo: Am dat unui prieten ceea ce el avea nevoie și l-am ajutat atunci când trebuia. Și, câteodată, când el are nevoie de ceva îi pot da ceea ce are nevoie, chiar înainte ca el să se gândească la asta.

Amit: Un prieten este cineva pe care-l iubești cu adevărat, cu care să te joci și să mănânci. Toate manifestările de dragoste sunt îndreptate spre el. Sigur, trebuie să-l ajuți și să nu-i faci rău.

Șlomo: Spuneai ca nu trebuie să-i facem rău prietenului. Ce ai vrut să spui cu asta?

Amit: Ceea ce am vrut să spun este că uneori nu vrei să-i dai un creion. Creionul fiind nou-nout.

Șlomo: Da.

Amit: Și îi este greu să se descurce fără el.

Șlomo: Și ce vei face?

Amit: Mă gândesc, dacă i-l voi da până la urmă.

Baruch: Pentru mine un prieten este o persoană care este apropiată de toți. Poate să te ajute și tu poti să-l ajuți. Pot să dau un exemplu. Poate să-l facă pe Yehi fericit. Este ca atunci când ai un joc nou: este greu, nu, să i-l dai lui. Și cum fac asta? Îmi voi spune singur: “dacă aș fi fost în locul lui, și nu aș fi avut jocul și l-aș fi cerut, cum m-aș simți dacă nu ar vrea să mi-l dea și mie?”

Amit: Un exemplu minunat, nu-i așa, Yehi?

Yehi: Un prieten este cineva pe care l-ai întâlnit, începi să-l cunoști și pentru care faci orice ca să fii împreună cu el.

Baruch: Ne poți vorbi despre ceva real? Dă-ne un exemplu.

Yehi: De exemplu, Baruch și cu mine concurăm. Eu câștig mereu. În ciuda acestui fapt, îmi împart premiul cu el.

Amit: Adevărat? Și ce vrei să-i spui lui prin asta?

Yehi: Că îl iubesc.

Baruch: Mulțumesc. Am auzit lucruri foarte responsabile despre ce este prietenia, despre ce înseamnă să fii prieten. Vreau să mulțumesc tuturor foarte mult. Mulțumesc. Ne vedem data viitoare.