LA MULTI ANI!
Sfaturi si Citate Evreiesti pentru Anul Nou

0
1396

Iti vine sa crezi? Deja am trecut pragul noului an.

Impreuna, ca intotdeauna.

Imi amintesc de vremurile in care, grupul de studiu din care faceam parte, rostea… intr-un singur glas… cu un singur gand… dintr-o singura inima…

Yahad! Rak beYahad! (Impreuna! Doar impreuna!)

Poate ai si tu acest noroc… sa ai alaturi de tine, prieteni de nadejde. Haverim… precum ii numesc cabalistii.

Din toata inima iti dorim sa ii simti, sa te bucuri de ei… sa te bucuri cu ei… sa te inalti deasupra ratiunii prin ei.

Si… poate… undeva intr-un coltisor al inimii tale… ne faci si noua loc. Un locsor… cat de mic… este suficient.

O sa concentram in acel loc, toata iubirea noastra… toata experienta… toata increderea pe care Creatorul a pus-o in noi. Pentru tine!

Si… tot pentru tine… acum, la trecerea dintre ani… am facut o lista cu cateva sfaturi si citate, de care, speram sa te bucuri si sa o folosesti in clipele de nevoie.

Sfaturi si Citate Evreiesti pentru Anul Nou

1 – Orice incepi, incepe treptat

O trecere brusca de la o opozitie la alta este imposibila si, prin urmare, omul, dupa natura lui, nu este capabil sa abandoneze brusc starea cu care era obisnuit.” ~ Rabinul Moshe ben Maimon (Ghid pentru un Perplex)

Efectuarea unor schimbari majore in viata noastra este posibila, dar sfatul lui Maimonides ne aminteste sa o luam încet, facand un singur pas la un moment dat. Efectuand pasi mici, este mai probabil ca noi sa continuam… setand noi scopuri și rutine.

“Toate inceputurile sunt grele.” – Mekhilta Yitro

Aminteste-ti ca, desi este greu sa incepi sa te schimbi, cu efort si staruinta, lucrurile devin mai usoare. Tinand cont de acest lucru, ne putem ajuta, depasind disconfortul initial de a incerca ceva nou.

 

2 – Solicita Ajutor

“Daca doriti sa va schimbati personalitatea, sa studiati Tora si sa o implementati in viata de zi cu zi, rugati-va lui Dumnezeu sa va indeparteze trasaturile nedorite. Nu poti sa faci nimic singur.” ~ Rabi Yisroel Friedman (1796-1850)

Schimbarea este in puterea noastra, dar numai pana la un punct. Daca vrem cu adevarat sa ne schimbam, trebuie sa inaltam ruga noastra catre Creator, ca sa ne dea puterea pe care trebuie sa o folosim pentru a face schimbarea dorita.

 

3 – Nu este niciodata prea tarziu pentru schimbare

“Atata timp cat lumanarea inca mai arde, este inca posibil ca dorinta pe care ti-ai pus-o sa se realizeze si situatia sa se imbunatateasca.” ~ Rabbi Yisrael Salanter

Povestea spune ca… Intr-o seară, Rabinul Salanter se plimba pe strada si a trecut pe langa casa cizmarului. In ciuda faptului ca era foarte tarziu, a observat ca cizmarul inca muncea la lumina unei lumanari.

“De ce mai lucrezi?”, l-a intrebat Rabinul Salanter. “Este foarte tarziu și în curand lumanarea se va stinge”.

Cizmarul a raspuns: “Atata timp cat lumanarea inca mai arde, este inca posibil sa facem si sa reparam pantofii”.

In intelepciunea sa, Rabbi Salanter a realizat ca acest mesaj este valabil pentru noi toti. Nu este niciodata prea tarziu ca schimbarea sa aiba loc.

 

4 – Nu te mai agata de greselile trecutului

“Cand o persoana se intoarce in trecut, regreta trecutul și face doar bine incepand cu momentul prezent, aceasta este o actiune atat de puternica incat pacatele sale devin merite.” ~ Rabinul Shimon ben Lakish

Rabinul Shimon ben Lakish, cunoscut sub numele de Resh Lakish in Talmud, stia “un lucru sau doua” despre depasirea pacatelor: a renuntat la o cariera ca bandit ca sa se pocaiasca, sa studieze Torah si, in cele din urma, sa devina un mare invatat. El a inteles ca un nou inceput poate sterge greselile si regretele trecutului.

“Cat de batran vei fi peste sapte ani daca nu mergi la scoala de medicina?” (sau daca nu va indepliniti orice alta ambitie) – Pauline Phillips (“Dragă Abby”)

Putini dintre cititorii ei si-au dat seama ca Abigail Van Buren, care, o perioada foarte lunga de timp a scris coloanele de sfaturi “Dear Abby” din 1956 până la moartea ei în 2013, era de fapt o femeie evreica cu nunmele Pauline Phillips din Sioux City, Iowa.

Unul dintre cele mai faimoase sfaturi ale sale, a fost acordat lui “Unfulfilled in Philly” (Neimplinitului din Philly), care a scris ca ar dori sa fie doctor, dar ca… daca ar trebui sa se intoarca la facultate si sa obtina diploma, atunci ar trebui sa mearga la scoala de medicina, apoi va trebui sa urmeze un stagiu si, în cele din urma, va practica medicina,… asta i-ar lua minim sapte ani si la acel moment ar avea deja 43 de ani.

Sfatul lui Abby (Dear Abby) a fost nepretuit: Cat de batran vei fi peste sapte ani daca nu faci toate aceste lucruri? Este mai bine sa ne indeplinim visele mai tarziu in viata decat niciodata.

 

5 – Continua sa incerci

“Desi cel neprihanit poate cadea de sapte ori, tot de atatea ori se va ridica.” ~ Regele Solomon (Proverbe)

In gandirea evreiasca, o mare persoana nu este aceea care reuseste intotdeauna; ci, este acela care nu reuseste si, totusi, continua sa incerce. Poti deveni o persoana cu adevarat mareata folosindu-te de creuzetul esecului si al perseverentei.

“Nu conteaza faptul ca sunt sau nu sunt atat de inteligent, ci, important este faptul ca raman concentrat pe problema mai mult.” ~ Albert Einstein

Succesul este determinat in mare masura de capacitatea noastra de a continua sa incercam. Chiar ai atunci cand sarcina este dificila, perseverenta ne poate ajuta sa reusim in cele din urma.

***

Inchei aici, mica dar atat de profunda, lista cu sfaturi pentru Anul Nou, adaugand un fragment pe care l-am tradus cu exact 9 ani in urma (mai exact in decembrie 2009), dintr-o lectie tinuta de dr. Michael Laitman.

Fragmentul are titlul “Sa Vezi Intunericul Ca Fiind Cea Mai Mare Sansa a ta“.

“Aceia care lucreaza in intuneric fara sa simta vreun gust al recompensei, ar trebui sa inteleaga ca asta le este foarte benefic pentru avansarea lor spre altruism. Ar obtine chiar si mai mult, daca ei nu si-ar dori sa se afle in alta stare.

Efortul lor este recompensa, primita pentru ca-L iubesc pe Cel ce a creat aceste circumstante pentru ei.

Cu alte cuvinte, ai primit o sansa de a face eforturi chiar si cand nu poti simti gustul recompensei rezultate din munca ta. In acest fel nu ai nimic cu care sa-ti reinvii egoismul, “inclinatia spre rau”, aroganta, constiinta, intelectul si simturile.

Cu siguranta aceste conditii sunt cea mai mare sansa de a-ti acumula toata energia si de a face acest efort extraordinar, efort ce te va duce mai aproape de altruism.

Recompensa pentru efortul tau este sansa de a atinge sfintenia din intuneric. Apoi va fi clar ca nu esti ‘mituit’ de dorinta ta de a primi placere. Prin urmare, ar trebui sa fii bucuros ca te afli intr-o stare unde nu simti placere, pentru ca in acest fel, cresti.

Pentru a face asta, totusi, ai nevoie de suportul grupului si de inspiratia generala de la comunitatea globala a Kabalistilor. Acest ajutor reciproc te ajuta cu adevarat.

In mod particular, in timpul perioadelor in care nu primesti ajutor de la Creator sau din interiorul tau (care, de asemenea, vine de la Creator), incepi sa tanjesti dupa ajutorul grupului tau.

Si intr-adevar, acesta ofera cel mai bun si de nadejde ajutor, directionandu-te spre scop. Aici vei gasi punctul in care sa depui eforturile corecte, cat si sansa pentru o ruga colectiva.”

***

Intr-adevar, grupul este extrem de important. Atat de important incat… de unul singur… categoric nu vei inainta nici repede, nici mult.

Dar… ce am invatat de la cabalisti a fost faptul ca, atunci cand folosesti mediul corect, cu alte cuvinte grupul care intr-adevar te poate ajuta sa creezi o calitate interioara care poate sa il perceapa pe vecinul tau ca fiind tu insuti, atunci prin aceeasi calitate vei simti si Lumea Superioara, Creatorul, precum si guvernarea Sa asupra ta si asupra intregii lumi.

Si, ca sa inchei cercul, revin la prima parte a acestui articol.

Iti vine sa crezi? Deja am trecut pragul noului an.

Impreuna, ca intotdeauna.

Imi amintesc de vremurile in care, grupul de studiu din care faceam parte, rostea… intr-un singur glas… cu un singur gand… dintr-o singura inima…

Yahad! Rak beYahad! (Impreuna! Doar impreuna!)

***

Cabala Pentru Toti iti ureaza…

LA MULTI ANI!!!!

 

Previous articleIntre Dumnezeu si Cosmos – O Carte pe Zi
Next articlePoveste despre feciorul împăratului
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."