Trăim împreună, însă fiecare pentru el

0
1072

La baza sistemului relaţiilor interumane în societatea actuală stă egoismul, care în timp a crescut, iar în zilele noastre a ajuns la apogeu.

Cu ajutorul lui am atins un succes de nedescris dar, în schimb, el ne obligă să concurăm unul cu celălalt şi creează în sufletele noastre o singurătate care metodic şi fără scrupule rupe orice legătură caldă şi omenească, legătură pe care noi ne străduim să o formăm de la o inimă la alta.

Egoismul ne afectează sentimentul de detaşare, îndepărtare reciprocă şi ne obligă să-i folosim pe cei din jurul nostru pentru satisfacerea nevoilor personale. Astfel reiese că, în lumea  actuală, alienarea şi singurătatea au devenit ceva normal.

Noi ne-am obişnuit să trăim împreună, însă fiecare pentru el, conturându-ne bulele personale inaccesibile. ,,Anume astăzi, când ştiinţa descoperă importanţa supremă a relaţiilor bine consolidate, recunoscutul scriitor şi psiholog Daniel Goleman notează, relaţiile dintre oameni ne amintesc de o blocadă în amplificare ’’.

În majoritatea cazurilor, spaţiul comunicării între copii şi părinţi este suficient de restrâns. Cuplurile petrec orele libere în faţa televizorului. Cafenelele, cluburile sunt pline de vizitatori care, chiar dacă stau împreună, în interiorul sufletului se simt extrem de singuri.

Trăim într-o societate  în care avem tot mai multe mijloace de a fabrica alimente, unde se creează tot mai accelerate legături, unde avem o medicină tot mai evoluată, în care avem un transport tot mai confortabil.

La prima vedere, o viaţă atât de minunată nu am avut niciodată. Totuşi, cu cât este mai dezvoltată generaţia care vine, tot mai puţin este mulţumită.

Specialiştii în domeniul psihologiei confirmă faptul că, numărul de oameni suferinzi de depresie, creşte din an în an, rata criminalităţii, dimpotrivă scade.

Depresia devine ,,o epidemie mută’’ răspândindu-se în toată lumea şi nelăsând pe nimeni fără atenție.