Supraviețuirea omenirii

0
712

“Până acum, omul a fost împotriva naturii; de acum încolo, el va fi împotriva propriei sale naturi.”

Dennis Gabor – Inventatorul holografiei, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1971

Echilibrul este numele “jocului” în Natură. Este starea în care Natura aspiră să adune toate elementele sale. Singurul motiv pentru care orice substanță sau orice obiect se deplasează, sau se modifică, este “aspirația” sa pentru a restabili echilibrul. Astfel, aspirația creează fenomene ca: vântul, curenții de căldură în zonele mai reci, vărsarea debitului de apă spre terenuri mai joase, și multe alte fenomene. În organismele vii, o stare de echilibru se numește “homeostază” din cuvintele grecești homoios, “similar” și stasis “atitudine”. Dicționarul Webster definește homeostazia ca “o stare relativ stabilă de echilibru sau o tendință către o astfel de stare între diferite, dar interdependente elemente sau grupuri de elemente ale unui organism, populație sau grup.”

Noi- atât de diferite, dar interdependente părți ale Naturii, sunt supuși legii echilibrului sau homeostaziei. Prin definiție, acest lucru este valabil și în corpurile noastre, cât și în întreaga populație; pentru că omenirea nu este o entitate distinctă, ci o parte integrantă a Naturii. Din acest motiv, suntem supuși tuturor legilor Naturii – în cadrul organismelor noastre și în societățile noastre.

“Unitatea și complementaritatea constituie realitatea.”

Werner Heisenberg, Fizician – laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1932, și unul dintre fondatorii fizicii cuantice

La nivel uman, “a fi în homeostazie” înseamnă extinderea conștiinței noastre de la ego-centrism la social-centrism și chiar la nivel mondial-centrism. Avem nevoie de a spori gradul nostru de atenție față de alții și față de mediul nostru, toate acestea fiind părți ale aceluiași sistem. Astăzi, putem găsi mai multe exemple din viața științifică și reală care ilustrează unele dintre consecințele pe care le-am putea suferi dacă vom alege să rămânem orbi la interconexiunea dintre aceste părți, și ale lor cu Natura.

“Suntem provocați să ne ridicăm deasupra limitelor înguste ale preocupărilor noastre individualiste, la preocupările mai largi ale întregii omeniri. Noua lume este o lume de comuniune geografică. Acest lucru înseamnă că niciun individ sau națiune nu poate trăi singur(ă). Noi toți trebuie să învețăm să trăim împreună, sau vom fi nevoiți să murim împreună.”

Martin Luther King Jr. – Prima Conferință Anuală privind Nonviolența și Schimbarea Socială

Acum, că egoismul uman prezintă o amenințare la adresa existenței noastre, ne confruntăm cu două opțiuni: Putem sta cu mâinile în sân și să lăsăm Natura să-și urmeze cursul, așteptând ca problemele să bată la ușa noastră înainte de a face ceva, sau putem lua măsuri și să ne asumăm responsabilitatea viitorului nostru. Depinde de noi. Noi, rasa umană, putem avansa în continuare spre echilibru și armonie cu Natura, spre o prosperitate durabilă. Tot ce avem nevoie este de a pune în aplicare metoda de garantare reciprocă – de a da ceea ce se poate și de a primi ceea ce ai nevoie, și de a deveni astfel sincronizați cu Natura.