Secretul educației copilului

0
858

 

Copiii își doresc mereu să fie asemeni adulților. Așadar dacă vrem ca ei să se comporte altfel, mai întâi trebuie să  învățăm să o facem noi înșine.

Din primele zile ale vieții copilului, ne străduim să-i învățăm arta comunicării, dorim ca ei să se „joace frumos“ și prin urmare organizăm pentru ei  vacanțe și serbări la zile de naștere. Suntem  preocupați cum să le oferim mai mult timp liber și cheltuim resurse considerabile pe jocuri educaționale și manuale.

Suntem încântați când alți adulți apreciază  inteligența copiilor noștri și buna lor purtare. Dar cel mai adesea uităm că aproape în fiecare zi,  în timp ce copiii sunt la școală, pe lângă atențiile (curiozitățile) lor,  ei trebuie să dea  examen “de supraviețuire”.

Adulții sunt mereu pregătiți să-și întâmpine copiii la jumătatea drumului, iertându-i și compătimindu-i, în timp ce în relațiile lor, ei trebuie să treacă prin “foc și sabie” pentru drepturile lor: între a cere și a oferi, a ataca și a se apăra, învățând să dea atenție ostilităților lor, ei înșisi. Și în ciuda marilor noastre eforturi, cheltuim timp în crearea unei oaze de liniște, fericire și prosperitate copilului, în timp ce viața lui reală se desfășoară, de fapt, în afara casei.

Acolo în imensitatea lumii, un copil  trebuie să învețe imediat să joace și să se adapteze diferitelor roluri. El poate vedea cum succesul, prosperitatea sunt obținute prin minciuni, intrigi și forțe brutale. Dar noi suntem cei care am scris aceste reguli, fără să luăm aminte la asta, obișnuind copiii cu o politică a dublului standard.

Fiecare părinte are aceleași gânduri: ”sunt pregătit să fac tot ce trebuie  pentru copiii mei și nu doar să le fie bine, ba chiar o să o fac mai bine decât ceilalți”.

Cu acest mod de gândire – “a face mai bine decât ceilalți” – ne rupem încet dar sigur creanga de sub picioare. La început, copiii, mai întâi  inconștient, apoi – conștient, adoptă regulile jocului. Lumea este împărțită în “noi” și “ei” și dacă“ei” stau în calea intereselor noastre, imediat devin “în afara  legii”. În afara legilor “noastre”. Inutil s-o spunem, vedem în fiecare zi, rezultate ale calamităților din jurul nostru cu o asemena concepție.

Există cumva, o aternativă? Cabala dovedește ca da, există, și pe această cale interesele tuturor vor fi luate în considerație. Asta înseamnă că indiferent de afilierea la un anumit grup de oameni – societate, națiune, religie și alte domenii – fiecărei persoane îi sunt garantate și respectate interesele vitale. Acesta va deveni nu numai mesajul legii scrise în constituție, ci și aspirația interioară a celor mai mulți oameni.

Cel mai probabil, cu condiția ca fiecare, fără excepție, să urmeze  regula “ce ție nu-ți palce, altuia nu-i face”! Doar adoptând această regulă, viața noastră s-ar schimba literlamente înspre bine, chiar în fața ochilor noștri.

Iar copiii? Copiii, iși vor dori mereu să fie asemeni adulților. Dacă noi, ca adulți, vom începe să ne purtăm altfel, copiii ne vor imita imediat. În grădinițe, școli și pe stradă, vor apărea noi jocuri, în care copiii vor învăța unul de la celălalt să trăiască într-o lume a binelui.

Cu toate astea, tot ce am putea face mai bine pentru copiii noștri este să începem să ne educăm pe noi înșine.