Secretul concurenței benefice

0
544

Natura este în totalitate pentru competiții care ne fac fericiți, competiții în care dorim să fim la fel de dăruitori către societate ca și ceilalți. Aceasta este o concurența constructivă, în echilibru cu Natura și spre același scop. Când mă uit la altul și învăț de la el, eu o fac prin invidie. Cealaltă persoană este mare, iar eu sunt mic; celălalt a reușit, iar eu nu.

Pentru ce sunt gelos? Dacă sunt gelos pe lucruri care aduc echilibru, care îmi aduc pace mie și lumii, care mă promovează pe mine și lumea spre a obține echilibru, spre a deveni un “măr copt”, este invidie bună și concurență bună. Avem nevoie să o încurajăm, recompensăm cu premii, și să prezentăm astfel de oameni în mass-media pentru ca toată lumea să vadă un exemplu bun. Dar dacă prin competiție nu avansăm spre lucruri bune, ci ne afundăm în probleme și necazuri și ne îndepărtăm de scop, aceasta este invidie rea și concurență rea. Totul se măsoară în raport cu scopul final pentru că nu avem de ales, doar de a ajunge la acel mod echilibrat pe care îl vedem în Natură. Privind la echilibrul și armonia Naturii, înțelegem ce trebuie să fie similare și motivele pentru ceea ce se întâmplă cu noi.

Competiția este înrădăcinată în noi. Omul este o ființă socială, și prin urmare, una competitivă. Concurența nu este nici o înclinație bună și nici una rea; aceasta depinde de felul în care persoana o folosește. S-a spus: “Invidia, pofta, și faima scot omul afară din lume”. Dacă vreau să avansez de la starea mea actuală și să fiu benefic pentru mine, pentru mediu, și lume, trebuie sa folosesc invidia, pofta, și faima în așa fel încât intelectul meu să mă direcționează să le folosesc în mod corect.

Putem folosi toate înclinațiile noastre în sens pozitiv sau negativ. Intelectul are nevoie să mă direcționeze spre utilizarea lor în mod pozitiv. Acesta este motivul pentru care ni s-a dat intelect.

Atunci când cineva se compară cu un altul, este o competiție. Cu toate acestea, există și o concurență în scopul dezvoltării. Cu toate că suntem conduși de ego, invidia, pofta, și faima ne îndeamnă să ne creștem valoarea, deoarece crește dorința noastră de a fi ca un altul. Această formă de concurență are ca scop dezvoltarea.

Concurența bună este una care ne sporește pe amândoi, în cazul în care suntem legați împreună și nu putem avea succes unul fără altul. Să presupunem că doi oameni încep o afacere împreună. Unul aduce bani, iar celălalt aduce cunoștințele. Fără banii investitorului, cel informat nu ar fi în măsură să reușească, așa că e bine că sunt împreună.