Școala viitorului

0
564

Întrebare: Am o întrebare privind educaţia; cum vedeţi şcoala în viitor!?

Răspuns: Acesta este un vis care, aş vrea să devină realitate! În ce constă acest vis- ar trebui că şcoală să devină un mic templu. Ce înseamnă asta!? În şcoală se “construieşte” omul; omul vine la şcoală pentru a învaţă să devină om.

Altfel spus; de ce m-am născut? Ce se întâmplă în lume!? Ce este natura!? Ce stă la baza naturii!? Ce sunt aceste forţe care, într-un fel sau altul, acţionează în noi!? Ce trebuie să fac pentru a le înţelege ( pentru a mă integra lor) !? Ce se întâmplă, care sunt semnele pe care ar trebui să le descopăr în fiecare zi, modul în care oamenii mi se arată iar eu mă arăt lor!? Cum să descopăr “transparenţa” măreţului tablou care mi se arată şi cum să văd în spatele lui adevăratele forţe care ne guvernează!?

Aş vrea, apoi, să vorbesc despre aceste forţe, ale naturii, ca despre ceva cunoscut, ceva familiar. Şi chiar dacă voi face câteva greşeli, sunt sigur că voi avea succes pentru că voi şti să îmi aleg obiective reale, nu false!

Cum trebuie să lucreze educaţia!? Să construiască omul…

Le oferim copiilor în şcoli foarte multe cunoştinţe iar ei ies din şcoală, goi. Ei nu studiază lucruri cu adevărat utile şi nu rămân cu nimic ce ar putea fi folosit în viaţă. Ei învaţă să trăiască de la televizor!

Moderator: Fiul meu este în ciclul primar şi, înainte de a merge la şcoală, prin studiu individual, cu ajutorul internetului el a învăţat mai mult decât i se preda la şcoală.

Răspuns: Corect, pentru că trebuie să transformăm şcoala dintr-un loc în care sunt învăţate lecţii într-un loc în care construim omul!

Moderator: Şi cum vom mai învaţă meseriile, profesiile?

Răspuns: Asta este altceva; se vor organiza cursuri complementare …

Moderator: Vreau să spun: copiii nu vor mai învăţa lucruri pe care trebuie să le ştie precum ştiinţele naturii, sociologie etc …?

Răspuns: Toate aceste lucruri vor fi învăţate prin observare; ca o componentă a procesului “să creem omul!” Va trebui să învăţăm modul în care este condusă lumea, de ce lumea trebuie să înveţe să respecte aceste legi!? Cum trebuie să ne comportăm faţă de lume şi natură astfel încât să păstrăm echilibrul în natură!? Pe ansamblu, natura este în armonie! La fel cum componentele corpului uman coexistă în armonie…

Iar noi, oamenii, trebuie să învăţăm, cu propriile capacităţi, să ne integrăm corect în natură …Toate componentele naturii ( materia, flora, fauna) coexistă în mod echilibrat; şi doar omul le poate dezechilibra din cauza ego-ului său care se afirmă ca forţă a răului în natură! Dacă învăţăm să ne echilibrăm pe noi înşine, să stăpânim răul din noi şi să ne conectăm corect la natură, vom avea o viaţă bună!

Avem nevoie să ne educăm copiii în acest mod! Şi în ultima vreme, de peste tot, vin semnale că educaţia trebuie să fie ecologică, deci să explice; o educaţie generalistă care să explice întreaga natură, în mod ideal, care să explice elevilor de ce există şi cum.

Studentul nu va mai fi epuizat într-un învăţământ de rutină, în care învaţă câteva legi pe perioada universităţii care îl pregătesc pentru a merge să muncească ….

Noi vedem că, oamenilor, nu le place asta; ei simt că nu sunt pe deplin pregătiţi şi nu deţin înţelepciunea necesară pentru viaţă. Deci, mai întâi trebuie să le dăm înţelepciunea necesară vieţii … Poate că aşa trebuie procedat!