Rușine versus recompense și pedepse

0
756

Întrebare: Am auzit că educația copiilor este mai bine să fie bazată pe rușine decât pe recompense și pedepse, care sunt folosite pentru dresarea animalelor. Rușinea, așa cum o percep eu, este rezultatul sentimentului de vinovăție. Ce înseamnă de fapt rușinea?

Răspuns: Rușinea este o trăsătură umană. Doar omul se poate rușina, se poate simți jenat. Animalele nu se pot rușina; de aceea va trebui să acționăm cu atenție, treptat, pentru a trezi în copil acest sentiment de rușine. De exemplu, trebuie să i se explice de ce trebuie să facă sau să nu facă ceva, de ce un comportament este corect sau nu. El trebuie, prin asta, să probeze că este un om, un copil. Dacă vom activa treptat trăsăturile sale umane, vom dezvolta umanitatea din el, mândria de a fi om și îi vom explica de ce nu poate să facă orice; va începe să își cenzureze unele acțiuni, să nu își mai permită să facă unele lucruri.

Deci, acesta este sentimentul de rușine; apoi va învăța un alt fel de rușine; când va voi să obțină ceva anume, să folosească ceva ce nu este al lui,  o idee ce aparține altcuiva. Astfel, dacă va accepta acest sentiment, va învăța să își controleze comportamentul.

Permanent va repeta învățătura primită. El nu se va transforma de la sine, ci prin repetare. Apoi, va simți că nu se mai poate comporta oricum și că este diferit.