Respingând și atrăgând forțele în dezvoltarea personală

0
624

Întrebare: Mereu se citează afirmaţii ale cabaliștilor, “Educaţi tineretul în concordanţă cu felul lui”. Asta înseamnă că poate face ce doreşte? Pe de altă parte, e scris, “Cel care cruţă rodul său, urăşte pe fiul său”. Cum poate cineva combina acestea două?

Răspuns: “Cel care cruţă rodul său, urăşte pe fiul său”- E adevărat. Oricum, ce mijloace folosim în creşterea lui? Dezvoltarea unei persoane se desfăşoară sub influenţa a două forţe: de respingere şi de atracţie. Când simt răul, încerc să scap distantandu-mă de el. Aceasta e forţa de respingere care mă presează. Principalul lucru pentru mine este să simt confortul şi voi încerca constat să îl obţin.

Oricum, forţa de atracţie se manifestă în felul în care descopăr ceva plăcut, pozitiv şi încerc să-l ating. De regulă, forţa de atracţie e cea pozitivă, iar cea de respingere, cea negativă. Aşa sunt forţele evoluţiei noastre: fie respingând, provenind din cea negativă, sau atrăgând în faţă, prin cea pozitivă.

“Educaţi tineretul în concordanţă cu felul lui” înseamnă că trebuie să învăţaţi calităţile şi aspiraţiile lui pentru a-i oferi o şansă de a fi educat conform cu acestea.