Omenirea, încotro?

0
568

Întrebare: Situaţia în lume se schimbă cu o viteză foarte mare. În lume, totul se schimbă, dar nu și noi. Omenirea, încotro?

Răspuns: Trăim pe o planetă mică și  suntem cu toții interdependenți. Nu vom avea alt Pământ unde să mergem atunci când îl vom epuiza și îl vom polua, deci trebuie să ne comportăm cu înțelepciune. Dacă nu vom acționa ca persoane responsabile, copiii noștri nu vor avea unde să trăiască.

Pierderea accelerată a biodiversității Pământului, clima cu fluctuații extreme, conectivitatea ecosistemelor și echilibrul total de energie care se schimbă tot mai mult sunt semne că vom ajunge la un prag sau la un punct de colaps al stării planetei, spun cercetătorii.

Avem nevoie de o lume fără probleme, unde oamenii sunt uniți și trăiesc firesc, o viață modestă, fără contribuții excesive deoarece acesta este motivul pentru care poluăm și golim Pământul.

Acțiuni precum reducerea emisiilor de CO2 sau reciclarea deșeurilor sunt importante. Dar, dacă nu vom schimba starea noastră actuală de spirit, egocentrică, ele nu vor lupta mai mult decât o aspirină în lupta împotriva cancerului…Aceste măsuri pot face să ne simțim, temporar, mai bine dar ele nu rezolvă adevărata problemă.

Numai schimbând relațiile umane vom începe să restaurăm echilibrul global al naturii. Dacă vom ține cont de faptul că egoismul nostru este singurul element în lume care antrenează un dezechilibru, nu vom uita că este singurul lucru care trebuie să fie corectat.