Familia, o societate în miniatură

0
715

Întrebare: Cum se construiește o familie armonioasă?

Răspuns: Familia trebuie să fie o societate în miniatură în care conduce dorinţa comună a familiei, nu cea personală. La început poate fi o joacă; cu timpul, membrii familiei vor descoperi în ce măsură acest lucru îi întăreşte şi îi ajută. Reiese că, acest comportament este benefic tuturor.

Într-o familie adevărată nu există mari şi mici, cu toţii suntem la fel. Pentru a consolida relaţia cu copilul şi pentru a-l ajuta să se încadreze în orarul zilei, el trebuie să simtă că familia este locul în care domneşte iubirea reciprocă. Dar, iubirea poate exista numai între cei egali.

Unde se manifestă această egalitate? În întrunirile zilnice familiale, la care fiecare are posibilitatea să-și exprime punctul de vedere.

Toţi se ascultă cu atenţie şi împreună decid ce este bine pentru fiecare, în concordanţă cu vârsta şi situaţia. Aceste ”şedinţe” zilnice liniştesc foarte mult copilul şi îi oferă sentimentul de unitate.

Dacă unul dintre ei este încăpăţânat şi nu doreşte să cedeze? Foarte bine. La această încăpăţânare vom răspunde cu iubire, astfel încât să întărim familia ca un tot întreg.

Noi îi vom arăta lui, pe de o parte, cât de mult va pierde cu încăpăţânarea sa, iar pe de cealaltă parte, cât de mult va câştiga în cazul în care ei vor fi un întreg. În felul acesta, copilul va primi cele două elemente necesare lui – limitele şi iubirea.

Pentru a forma familia ca o societate în miniatură, toate acțiunile vor conduce la unitate și iubire.

Copii şi părinţii construiesc familia cu eforturi comune. Apartenenţa la una dintre generaţii, în acest caz, nu are nici o importanţă. În final, copilul se simte egal celorlalți, sentiment ce îi va da putere şi încredere.

Astfel, ar trebui să existe un adevărat dialog între părinţi şi copii. În acest mod recomandă terapeutul clinician dr. Ădna Cancelov de la Universitatea din Tel-Aviv, specializată în domeniul educaţiei şi dezvoltării: ”Dialogul adevărat este dialogul în care fiecare dintre părţi exprimă ceea ce simte, ce crede, iar cealaltă o ascultă. Un astfel de dialog aduce ambele părţi către rezolvare sau către o înţelegere mai bună”.