Educația Altruistă

0
744

 

Întrebare: Este posibil să executăm acţiunea “Nu face altuia ceea ce nici ţie nu-ţi place” prin intermediul educaţiei în detrimentul corectării?

Răspuns: Creşterea noastră este complet altruistă. Şi asta-i uimitor! În societatea noastră complet egoistă ne creştem copiii la modul “fii bun, fii politicos şi nu fura”. Nu înţelegem ce facem în vieţile noastre, comparativ cu ceea ce îi învăţăm pe copiii noştri. Acţionăm cu adevărat în acest fel? Dacă aş avea o oportunitate de a fura ceva, crezi că n-aş fura? Dacă aş avea o oportunitate de a ignora pe cineva, crezi că m-aş împovăra să tratez pe cineva în modul bun sau cu politeţe? Este o chestiune diferită dacă am fost adus în această situaţie. Apoi îmi urmez educaţia pentru că e mai uşor pentru mine.

De ce, într-adevăr, ne creştem copilul în aşa fel încât să fie drăguţ şi să poată face concesii? Nu aşa ar fi trebuit să fie şi viaţă noastră? Cu toate astea continuăm în acest (alt)fel. Ce se întâmplă cu noi? Ne inducem în eroare copiii, îi stricăm! Ar trebui să-i învăţăm să însele, să-i păcălească pe ceilalţi şi să-i dispreţuiască pe toţi. Asta ar trebui să facem!

Mai exact, adânc în sufletul nostru ştim că egoismul este o proprietate periculoasă. Nu merită să-i arăţi copilului forme ale egoismului tău, altminteri copilul imediat va începe să dea palme şi să se bată peste tot în jurul său, şi nimeni nu va pedepsi o persoană care are o atitudine rea faţă de un egoist. Prin urmare, cu scopul de a proteja copilul de probleme în viaţă, cel mai bun şi sigur principiu de comportament în viaţă este cel altruist, principiul înţelegerii reciproce. Doar că noi nu ştim exact cum să folosim această formă altruistă, în ideea nu doar de a face concesii şi de a rămâne în siguranţă, ci mai ales pentru a obţine întreagă lume. Asta deja aparţine Înţelepciunii Cabala. Persoana trebuie să ajungă la înţelepciune pentru asta. Totuşi, chiar şi fără să fim conectaţi la Cabala, în mod inconştient folosim aceleaşi instrumente şi căi în ideea de a proteja cel puţin copilul.

Nu doar educaţia noastră, ci de asemenea cultura noastră, şi aproape celelalte 99 procente din toate sistemele create de om sunt altruiste. Noi, pur şi simplu, nu vedem asta. E uimitor. Studiem ceea ce este acum în faţă noastră. Tot ce ne-a mai rămas este să fim de acord cu acesta formă. Doar să fim de acord! Întreaga lume, în toate elementele sale este altruistă, dăruitoare. Nu vrem să vedem asta aşa (ca pe un profesor care ne învaţă să fim buni), pentru că egoismul nostru natural ne distorsionează percepţia.

Noi chiar ne educăm copiii aşa: Deja îi creştem ca pentru corectare. Doar că mai târziu, pe când copilul creşte, noi nu ne ajustăm educaţia în funcţie de mărimea egoismului, care creşte odată cu individul, iar el rămâne faţă în faţă cu egoismul său şi începe să-l folosească pentru a-şi face singur rău. Dacă am putea să continuăm educaţia în formă corectă şi să dăm persoanei şansa de a învăţa cum să folosească creşterea egoului pentru un scop bun, atunci noi toţi vom fi fericiţi, noi toţi! Aceasta este esenţă înţelepciunii. Asta este ceea ce trebuie să adăugăm educaţiei. Generaţia actuală începe să înţeleagă că este incapabilă să supravieţuiască fără asta şi prin urmare atitudinea faţă de Cabala este în schimbare.

În concluzie, acesta este sistemul educaţiei.

Trebuie să învăţăm o persoană să-şi vadă viaţa că şi cum ar fi eternă, aşa încât persoana să intre într-un proces continuu de evoluţie.