Educați de Adevăr

0
753

Întrebare: Cum să ne educăm corect copilul?

Răspuns: Educarea unui copil înseamnă să-l aduci cât mai aproape de lumea noastră şi de Lumea Spirituală. După o scurtă perioada de timp, şi în special între vârstele de 9 şi 13 ani copilul trebuie să-şi schiţeze tot ce este în jur.

Educaţia se termină la 12 sau 13 ani atunci când copilul în mod natural încetează să ne mai audă. Ei acţionează şi obţin singuri, fără să mai primească nimic de la noi. De aceea noi trebuie să le dăm explicaţii adevărate despre tot ceea ce se întâmplă în lume.

Dacă îi hrănim cu minciuni, atunci va fi ca o otravă ale cărei consecinţe nu vor putea fi niciodată şterse. Le va distorsiona concepţia despre lume şi într-un fel îi va separa de realitate înlocuind-o cu o iluzie.

Desigur, asta nu înseamnă că nu putem folosi analogii şi legende când educăm un copil, dar ei trebuie să-şi formeze nişte graniţe foarte clar definite. Una este să înţeleagă că vorbeşti metaforic şi cu totul altceva dacă el crede că este real că în pădurea plină de animale pe care el le vede doar în poză, animalele pot vorbi unul cu altul.

Totul depinde de cum îi prezentăm lucrurile: în primul caz copilul devine pregătit pentru lumea reală, pe când în al doilea caz, conştiinţa şi memoria lui vor fi pătrunse de imagini false. În afară de asta, trebuie să înţelegem că în multe privinţe, poveştile de azi vin din credinţe vechi şi din mitologie unde fiecare obiect se credea că are suflet, are o forţă superioară, o influenţă specială asupra omului.