Creatorul a creat un singur sistem

0
812

(Material de studiu) Baal HaSulam – Introducere la Taas, Talmud Eser haSfirot- Studiul Celor Zece Sfirot: nr. 146 pag. 801 (se gaseste si in  Cartea Kabbalah pentru incepatori, pag. 195) lectia 66

 Lector: Rav Michael Laitman

Creatorul a creat un singur sistem – Relatia Sa cu creatul, cele 10 Sfirot, prin care comunicam cu Lumina Superioara.

Nefesh-Spiritul este denumit creatul.

Olam-Lumea este comunicatia creatului cu Creatorul, masura Ascunderii-Astara sau a Descoperirii, revelarii-Ghilui.

Shana-Anul este precesul progresului creatului fata de Creat.

Kium haMetziut-Existenta Realitatii este Lumina Superioara care soseste de la Creator si reinvie, vitalizeaza totul.

Nu exista nivel mai inferioar acestei lumi, si ca rezultat, nu exista cui darui din acest nivel. De aceea nu exista in ea Bhira-Alegere si totul din ea soseste de Sus intr-o forma impusa.

Lomed Tora-Studiaza Tora, este cel care studiaza pentru a se corecta, a ajunge la Echivalenta Formei cu Creatorul, prin Maor haMahzir leMutav-Lumina care reintoarce la Sursa.

Limud Kabbalah-Studiul Kabbalah este revelarea Creatorului in Vasele Corectate.

In masura aptitudinii omului, adica LeHashpia- a Darui, el revela pe Daruitor.

Ca rezultat al descoperirii actiunilor Creatorului asupra creatului, creatul isi descopera Sechel-Minte, Inteligenta sa, gandirea precedenta actiunii, si astfel revela pe Creatorul Insusi.

Tora acestei lumi este semnatura timpului Exilului, pentru ca sa ramanem in Nivelul Neanimat-Domem in acest timp, aceasta fiind situatia cea mai inferioara.

Nu exista nici o deosebire in Tora insasi, deosebirile sunt datorate doar de nivelul omului care se ocupa de Ea.

Toate cartile scrise de mekubalimi ajunsi la nivelul de Hasaga-Suprema intelegere, sunt denumite TORA.

Originea limbilor diferite este in Babilon, unde nu am dorit sa ne intelegem unul pe altul. Cand vom dori sa ne intelegem intre noi, vom descoperi o singura limba in toata lumea, Limbajul Divin,Sfant-haKodesh, care este Daruirea.

Studiul Torei se imparte in 4 forme:

  1. Torat Baalei Batim-Tora propietarilor de case, care nu este pentru corectarea in sine, ea fiind Tora Exilului, Tora acestei lumi.
  2. Studiul Kabbalah in timp de Hachana-Pregatire, in Ascundere, pentru a ajunge la dezvaluire, ea fiind Olam Assiya-Lumea Facerii.
  3. Studiul Kabbalah LeShma-In Numele Lui, ea fiind dezvaluirea deasupra Barierei-Mahsom, Olam haIetzira-Lumea Procrearii.
  4. Tshuva miAhava-(raspuns),Pocainta din Iubire, ea fiind lucrarea in Kabbalah alManat Lehashpia-Primire pentru Daruire.

Daca omul are Nekuda shebeLev-Punctul din inima, el cu siguranta studiaza pentru corectie, altfel ar fi parasit studiul.

 

Pregatire pentru Lectie – 08-09-09

Ascultati fragmente rare din lectiile Rav-ului Mekubal Baruch Shalom Ashlag, cu clarificari ale studentului si continuatorului caii sale, Rav Laitman:

Lector: Rav Michael Laitman

Previous articleDilema
Next articlePericopa Toldot (Acestea sunt generațiile)
Mirela S.
Mirela - Autor, Content Marketing Strategist, Blogger, Project-Manager, Inginer, Mama, Sotie… dar mai presus de toate, este o veșnică studentă. Pasiunea sa pentru studiu nu se restrânge la un singur domeniu. Din anul 2007 studiaza Cabala. "Cine sunt eu? Aceasta este una dintre cele mai grele și profunde întrebări pe care cineva le poate pune. Ne închipuim că știm cine suntem, dar… găsim oare răspunsul pe parcursul unei singure vieți petrecută pe această planetă? Putem oare transpune în cuvinte umane esența ce ne cuprinde? Aici și Acum sunt un om, sunt o ființă ce a primit un corp uman. O ființă umană care, “limitată” fiind de corpul primit, încearcă să stabilească o conexiune între inimă și rațiune, conexiune care să-i dea într-o zi răspunsul la întrebarea “Cine sunt Eu?”. … Sunt tot ce nu doar sunt și mult mai mult. La fel ca tine și ca orice suflet care a acceptat în aceste vremuri provocarea de a experimenta o viață într-un trup uman, pe această planetă minunată."