Copiii se dezvoltă doar într-un mediu pozitiv

0
606

Iată o regulă care ar trebui reţinută: copilul creşte prin pozitivitate, nu cu negativism. De aceea nu vă opriți să le arătaţi afecţiune şi căldură; arătaţi-le cât mai multe exemple pozitive. Dacă el va simţi că noi îi trasăm limite foarte atent, încet şi cu iubire, dacă va înţelege ce câştig îi oferă aceste limite, el le va însuşi şi se va obişnui cu ele fără probleme. Cum rămâne cu pedeapsa?

Răspunsul va fi negativ. Pedeapsa nu îşi are locul. Și nu are nici un sens. Dar, chiar şi în cazul în care copilul înţelege pentru ce este pedepsit, acest lucru nu ne va aduce rezultate pozitive. „Rezultate rapide şi aparent pozitive conving părinţii şi educatorii că poate fi o hotărâre eficientă, chiar dacă nenumărate cercetări demonstrează că aceste puncte de vedere să bazează pe o iluzie. Comportamentul de interferenţă este stopat pentru o perioadă scurtă  de timp, dar foarte probabil că va urma o şi mai mare neascultare.

Imediat după pedeapsă, în interiorul copilului se vor trezi emoţii negative: frică, agresivitate, ură, dorinţa de răzbunare şi multe altele. Comportamentul negativ şi pedeapsa – aceste lucruri nu se opun şi nu se exclud reciproc – dimpotrivă, se hrănesc şi se consolidează împreună.

Ce să facem atunci?

În loc de pedeapsă, trebuie să-i includem obiceiuri bune, care vin de la un model adult. Ce se întâmplă dacă refuză să accepte?

Totul depinde de noi. Dacă vom acţiona corect, totul va merge perfect, deoarece copiii sunt predispuşi să imite adulţii. Bineînţeles, se începe cu puţin. De exemplu, dacă doriţi ca el să participe împreună cu dumneavoastră la un festin în familie, ar fi bine să acționați cu el în etape. Important este faptul că stând la masă, el să simtă ce doriţi de la el şi atunci va începe să pătrundă in relaţii în mod corect. Dumneavoastră, de fiecare dată îl veţi încuraja şi lăuda, întărindu-i deprinderile corespunzătoare.

Dacă el va vedea că adulţii procedează în acest mod, dacă noi îi vom da de înţeles că astfel este bine, treptat el se va obişnui cu acest lucru fără să declanșeze un război față de cerinţele părinţilor. Natura se va alătura, iar copilul va începe să adopte modele corecte.

Şi, dacă copilul a făcut totuşi ceva greşit?

Trebui să mergem împreună la incident şi să-l explicăm. Copilul trebuie să înţeleagă indezirabilitatea  faptei. După posibilităţi, merită să redăm prin joc fapta rea sau nereuşita (bineînţeles, dacă nu a lovit pe cineva), de exemplu a scăpa paharul din mână, de această dată intenţionat (paharul fiind din plastic), iar după aceea să arătăm sau să găsim împreună rezolvarea problemei: să punem paharul mai departe de colţul masei.

Şi astfel, din nou şi din nou. Nici pe copil şi nici pe noi nu ne vor ajuta nenumăratele argumente despre modul greșit în care s-a procedat. Neapărat trebuie să ne adâncim împreună în aceeaşi situaţie, să o retrăim împreună şi apoi să explicăm modul în care trebuie să ne comportăm în această situaţie. Numai așa el va înţelege şi va conştientiza mesajul nostru. Instinctul imitaţiei este pus în el de către natură, care îşi va face munca.

Ce se întâmplă când copilul face un lucru bun?

Este foarte important să-l susţinem. Nu fiţi „zgârciţi”, minunaţi-vă din nou şi din nou. Nu în zadar recunoscutul psiholog Federic Skinder, specializat în psihologie cognitiv comportamentală scrie: „Numai stimulii pozitivi care provin din mediu vor ajuta copilul să se corecteze şi să se comporte din nou bine”.

După fiecare lucru pozitiv copilul trebuie să simtă că mediul îl preţuieşte.

În realitate, noi nu ne putem imagina ce rol important joacă mediul în viaţa copilului şi în viaţa adultului. În etapa iniţială de fapt noi, părinţii, alcătuim partea esenţială, de bază, din mediul copiilor noştri. Folosind cât mai bine „conjunctura”, vom putea să traversăm împreună cu copilul această etapă, deloc simplă, printr-o pregătire extraordinară, formând baza unui comportament corect în viitor.