Bombardamentul de informații

0
816

Întrebare: Societatea modernă se bazează pe informație. Acum, întrebarea referitoare la bombardamentul de informații e cât se poate de reală. Excesul de informație se referă la situația în care o persoană devine sclavul nu doar al lucrurilor materiale ci și al informației; persoana se pierde, se îneacă în informații.

Răspuns: De fapt, o persoană trebuie să își atingă “eul”, deci nu are nimic de pierdut. El s-a născut într-o situație anume fără să aibă drept de decizie. Nu poate alege aptitudinile naturale, trăsăturile personalității sale, familia sau educația. Hainele pe care le poartă, felul în care șade, mâncarea pe care o mănâncă, felul în care vorbește și gândește, toate sunt lucruri pe care le absoarbe de la societatea din jur. Aceasta îl învață să se comporte în felul în care o face, iar el acționează conform exemplelor, convențiilor și valorilor absorbite. Prin urmare, nu are un “eu” propriu.

Acum, întorcându-mă la întrebare: Când navighez pe internet, nu sunt suprasaturat cu informație. Caut lucrurile care mă interesează: sinteza știrilor zilei sau noutățile din știință. Nu sunt copleșit de această informație pentru că totul restul de pe internet- 99% din resursele sale, nu există pentru mine. Dacă o persoană e concentrată pe un scop important, atunci nu dorește să-și piardă timpul cu lucruri neesențiale.

Cu alte cuvinte, totul depinde de Dorința persoanei. Dacă această e la un nivel superior capacității surselor curente de informare în masă (și sincer, oferta uriașă de informație de azi nu oferă lumii decât mizerii), atunci persoană ‘nu vede’ acea informație. Mai degrabă, vede dincolo de oferta de informație.

Astfel, aș accentua încă o dată importantă educației, pentru că e singurul mijloc de schimbare a societății.