Acționezi, sau ești acționat?

0
791

Fără îndoială, omul este o parte integrantă a naturii. Trupurile noastre aparțin nivelul animal; toate sistemele sale sunt ca niște animale, și nu este nimic special legat de el. Noi producem copii exact ca orice animal și avem grijă de ei in mod similar.

Începe să existe un om în care gândirea, educația și puterea intelectului său, inteligența sa, este trezita și dezvoltata din generație în generație. Impreună cu intelectul sunt descoperite si emotiile, apare constientizarea a ceea ce este  și unde este. Aceste însusiri sunt trezite în fiecare generație, dar cu o calitate nouă.

Aici există un rol foarte mare al educației. În plus față de dezvoltarea naturală, vom dezvolta în noi înșine sisteme ajutatoare speciale și vom trece cunoștințele științifice și experiența din generație în generație. Acest lucru nu este la fel ca experiența de supraviețuire pe care animalele o transmit puilor lor.

Oamenii transmit copiii lor înțelepciune, cunoștințe științifice și o percepție a lumii. Deci, suntem mai puternici decât toți și suntem gata să dezvoltăm mijloace pe care animalele nu le ating. Maimuța nu știe cum să folosească altceva în afară de un băț, dar un om inventează instrumente  sofisticate.

Animalele sunt activate în întregime de natura la nivelul instinctelor și nu vor să vadă de unde provin comenzile pe care le asculta. Cu toate acestea, un om se poate întreba de ce  se întâmplă acest lucru  în acest fel și dacă este posibil să facă acest lucru în mod diferit. El caută cum să evite situațiile neplăcute  pentru a atinge un confort maxim. Este ca și cum ar fi ghidat de aceleași motivații ca animalele, dar animalele acționează instinctiv, ca o mașină. Și chiar dacă în om sunt încorporate multe instincte latente și obiceiuri  și  transmise din generație în generație, ceea ce este unic legat de el este că învață în mod constant.

Un om învață de la mediul care-l influențează foarte puternic și  se schimbă în funcție de mediul înconjurător. In el se află latentă aspirația de a părăsi locul unde se află, de a dezvolta, de a cuceri noi domenii, de a simți că el  controlează, și de a înțelege și de a exploata tot ceea ce se află în jurul lui cu propriile sale puteri. Dar vom vedea că, dacă o ființă umană acționează în acest fel în conformitate cu dorința sa, ea trebuie să scape în mod constant de problemele pe care le provoacă. Ca urmare, omul devine tot mai mizerabil, chiar dacă este mai presus de toate în natură.
Ne vom dezvolta sub presiunea egoismului nostru, care nu există în rândul animalelor. Animalele acționează numai în conformitate cu instinctele lor, dar oamenii au libertatea de a alege: ce și cum să facă ceva. Deci, rezultă că, în orice situație în viață, am o posibilitate de a face ceva bun sau nu în relație cu alții, și chiar fac o alegere în funcție de beneficiul meu personal. Cu toate acestea, trebuie să verificați cu atenție si precizie  ceea ce  este benefic pentru sine. La urma urmei, o persoană este diferită in privința puterii de distrugere pe care o au animalele, dar este capabil de auto-vătămare.
Această putere distructivă este controlul egoului nostru, iar oamenii trebuie să îndeplinească comenzile acestei puteri, chiar dacă înțeleg că din cauza asta,  sunt condamnați la o viață foarte dificilă. Ei trebuie să se supuna la această aspirație internă. Oamenii văd că sunt în pragul războiului, dar încă nu se pot opri și sunt gata să moară, pentru că ego-ul lor este mai puternic decât instinctul de supraviețuire.

Un animal nu se poate pune împotriva instinctul de supraviețuire. O femela este chiar gata să-și abandoneze puii, pentru a scăpa de prădători. Instinctul natural dictează că o parte mai mare și mai sănătoasă este mai importanta decât una mica și slaba și astfel femela trebuie să fie salvată în primul rând. Acesta este modul în care natura obligă animalele să acționeze în acord cu instinctul de reproducere. Cu toate acestea, o persoană poate acționa complet diferit. O mamă este gata să-și riște viața pentru a salva copiii ei, ceea ce nu este tipic la animale.

Un animal pur și simplu luptă pentru teritoriu, hrană, și perpetuarea speciei. Dar în momentul în care  consideră că este mai slabă decât inamicul, se va retrage fără rușine și remușcare. Aceste sentimente, pur și simplu nu există la animale. Ele au un instinct normal, ca și în cazul în care este mai curând o forță de muncă decât un corp biologic. Ele pur și simplu evaluează care este forța mai puternică, și forta mai slaba se predă. Dar un om este gata să lupte pentru „adevăr” și „dreptate”, dar toate acestea sunt expresii ale mândriei lui, ale ego-ului său. Omul trebuie să dovedească faptul că o acțiune este justificată, astfel se manifestă sentimentele sale personale.

Corpul nostru nu este diferit de corpul animalelor. Omul din noi este mândria noastră, invidia și pofta. Aceste caracteristici  sunt cele care ne diferențiază de lumea animală. Deci, locul omului în natură nu este ca al mineralului, vegetalului si animalului, iar noi ne distingem instinctiv de acestea. În plus, putem controla alte părți ale naturii: uciderea animalelor, punerea lor in custi, domesticirea lor și folosirea lor pentru a face produse alimentare. Mai mult decât atât, dominam natura planului vegetativ și , ca urmare, ne considerăm ca fiind mai presus de toate celelalte naturi.

Dar dacă ne uităm la om, vedem că ceea ce iese în evidență este invidia lui, aspirația sa de a avea control și respect, caracteristici care sunt irelevante pentru instinctele animalice, și astfel  acestea ridica omul mai presus de orice. În același timp, chiar și oamenii sunt gestionati de natură. La urma urmei, dacă nu știu ce se va întâmpla cu mine în clipa următoare, acest lucru ma aduce la nivelul de animal normal. Dacă nu-mi controlez viitorul , chiar și pentru momentul următor,  deja sunt dominat de natură.

Deci, eu trebuie să clarific: Cine sunt eu cu adevărat? Cel care acționează sau cel care este acționat? Este ca si cum as activa nivele care se găsesc dincolo de mine. Dar nu am nici un control asupra mea, nici asupra societății umane. Dimpotrivă, am activat de pe un nivel de superioritate controland natura minerala, vegetala si animala, dar eu nu  controlez și ceea ce este deasupra mea, soarta  și viitorul meu. În acest sens, eu sunt complet controlat.

Aceasta este tragedia omului care pare atât de puternic și de succes în tot ceea ce face. El posedă emoție, inteligenta, o conștiință dezvoltată, și mijloace puternice. Dupa ce ne-am dezvoltat la acest nivel, am descoperit brusc că nu putem atinge ceea ce este cel mai important.